Ajutoarele care ii fac pe saraci si mai saraci

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 27 Decembrie 2015, ora 07:09
7859 citiri
Ajutoarele care ii fac pe saraci si mai saraci

Aproape un sfert dintre romani, mai precis 4,3 milioane, au beneficiat anul trecut de ajutoare sociale, se arata intr-un raport al Curtii de Conturi. Suma totala cheltuita a fost de 1,8 miliarde de lei.

Nu stiu daca e mult sau putin, dar ma tem ca este vorba despre o suma in buna masura risipita si nu ma refer doar la cele aproape 5 milioane de euro care, potrivit Curtii de Conturi, au fost incasate fara drept.

Banii acestia s-au dus in 4 directii: alocatii pentru copii, indemnizatii pentru cresterea copilului, alocatii pentru sustinerea familiei si venitul minim garantat.

3,7 milioane de copii au incasat alocatiile in valoare 2,6 miliarde de lei. Cu siguranta ca suma din 2015 este mai mare ca urmare a dublarii alocatiilor de la 1 iunie.

Raman la parerea ca aceiasi bani ar putea fi cu mult mai bine folositi. Potrivit studiilor UNICEF, peste jumatate dintre copiii romani sunt in risc de saracie. In jur de 10% traiesc deja in saracie extrema. Pentru acesti copii cei 84 de lei pe care statul ii plateste lunar nu reprezinta o sansa nici macar la o alimentatie corecta, ce sa mai vorbim de educatie.

Pentru o familie instarita in schimb, banii acestia nu inseamna nimic important, nu acopera o necesitate. A da tuturor la fel mi se pare asadar o risipa imensa, in care pentru unii nu e suficient, pentru unii e de prisos.

Da, alocatia in sine este un drept al copilului, care nu poate fi anulat, dar o diferentiere a acesteia in functie de criterii sociale cred ca ar fi o dovada de inteligenta.

Dar mai avem o problema. Cat din acesti 84 de lei, oricum insuficienti, nu se duc in multe familii pe bautura si tigarile parintilor? De aceea cred ca acordarea alocatiei ar trebui conditionata in mod real, nu doar pe hartie, de frecventarea scolii (pentru ca anual sunt diferente mari intre numarul minorilor inscrisi la scoala si numarul alocatiilor platite celor de varsta scolara) si ar trebui furnizata intr-o forma, eventual tichete, care sa nu permita sub nicio forma folosirea ei in alte scopuri decat alimente, haine sau rechizite.

Dar cele mai mari probleme le avem cu venitul minim garantat si cu alocatiile pentru sustinerea familiei, instrumente aflate in mana primarului, ceea ce, mai ales in mediul rural, devine un argument electoral forte.

Stiti ce se intampla in mod real in multe sate romanesti in care carciuma din sat geme de lume, dar nu gasesti sa dai cu tunul pe cineva la cosit?

Barbati si femei in toata puterea incaseaza de la primarie aceste ajutoare sociale, pentru care presteaza disciplinat la urne oricand solicita primarul, care la randul lui inchide ochii la faptul ca oamenii acestia mai au una alta prin gospodarie, mai vand prin piata, mai muncesc fara acte pe ici pe colo, deci e discutabil daca s-ar califica sa ia ajutorul social.

Si atunci sa nu ne miram ca frauda constatata de Curtea de Conturi a fost atat de mare?

Dar pe langa marile categorii de ajutoare sociale mai avem tot felul de indemnizatii si ajutoare de la cele pentru incalzire, la cele pentru revolutionari sau cele pentru persoanele cu handicap si insotitorii lor. Avem si acolo aceeasi simptomatologie = frauda combinata cu bani prea putini pentru cei aflati in reala nevoie.

Suntem o tara prea saraca pentru a ne permite sa ne batem joc de ajutoarele sociale, ceea ce in opinia mea facem noi acum. Pentru ca ele se duc si catre cei care nu le merita sau nu au nevoie in mod real de ele, cei aflati in reala nevoie primesc prea putin pentru a ii scoate intr-adevar la lumina. Iar in ultima instanta, ca urmare a risipirii banilor, saracii devin si mai saraci pentru ca resursele dezvoltarii sunt pierdute.

Ma intreb cine va fi dispus sa se apuce de o reforma radicala a acestei zone cu potential electoral urias. Ar putea fi una dintre incercarile guvernului Ciolos, care, teoretic, nu are determinari electorale, insa ea ar presupune o infruntare majora cu politicul, la care, deocamdata cel putin, executivul nu pare dispus.

S-a pus cruce „polului de dreapta”? De ce nu au reușit PNL și USR să ajungă la o înțelegere. „Se poate încă discuta pentru turul al doilea”
S-a pus cruce „polului de dreapta”? De ce nu au reușit PNL și USR să ajungă la o înțelegere. „Se poate încă discuta pentru turul al doilea”
După luni de discuții pe marginea formării unui „pol de dreapta”, cu PNL și USR printre componentele principale, obiectivul pare la fel de departe de a fi realizat. Liberalii cereau o...
Victor Ponta, ignorat de PSD: „Nu m-au invitat"
Victor Ponta, ignorat de PSD: „Nu m-au invitat"
Victor Ponta este revoltat. Fostul președinte PSD și premier al României îi ceartă pe liderii din formațiunea de guvernare pentru că-i neglijează pe foștii conducători social-democrați....
#ajutoare sociale Curte Conturi, #ajutoare sociale frauda , #stiri sociale
  1. Bărbat atacat de un urs într-un parc național turistic. Unde a avut loc incidentul
  2. Încep lucrările la podul peste Tisa, care leagă România de Ucraina. Restricțiile anunțate la graniță
  3. Dezvăluiri emoționante despre profesoara din România ucisă în atacul armat din SUA. Ce spun elevii și apropiații despre Christina Irimie
  4. Planul crud al Hamas pentru ostaticii israelieni, găsit pe computerul liderului grupării teroriste. Dezvăluiri din documentul secret
  5. Amenda uriașă primită de un român care a abandonat mai mulți pui de pisică, în apropierea unei gări
  6. Fostul manager al Spitalului Pantelimon: ”Nu există reglementări clare privind paliaţia sau protocoale" end-of-life treatment"”
  7. ”Dronele dragon”, noile arme cu care se mândresc ucrainenii: ”Sunt aripile noastre de răzbunare, purtând focul direct din cer” VIDEO
  8. Beijingul încearcă să îndulcească tonul cu Washingtonul: ”O Chină modernă este o oportunitate pentru SUA, nu o ameninţare”
  9. Panică în Rusia. A fost declarată stare de urgență după un atac al ucrainenilor, la graniță VIDEO
  10. Urs văzut în stațiunea Călimăneşti. Jandarmii, chemați de turiștii aflați într-o barcă