INTERVIU EXCLUSIV Andrei Baciu: cum vrea Ministerul Sanatatii sa revigoreze campania de vaccinare. Solutii pentru toate categoriile de romani neimunizati

Luni, 24 Mai 2021, ora 22:15
2990 citiri
INTERVIU EXCLUSIV Andrei Baciu: cum vrea Ministerul Sanatatii sa revigoreze campania de vaccinare. Solutii pentru toate categoriile de romani neimunizati
Medicul Andrei Baciu vorbeste despre cum va fi resuscitata campania de vaccinare FOTO Facebook/ Andrei Baciu

La plecarea din zonele turistice, romanii interesati sa se vaccineze vor putea avea aceasta posibilitate. De asemenea, spatii dedicate vaccinarii ar putea fi organizate si cu prilejul unor targuri desfasurate de autoritatile locale, iar centrele de vaccinare din orase vor facilita, directionand resursele necesare, vaccinarea din poarta in poarta, la sate.

"Exista in continuare un segment important de oameni care mai degraba pot fi caracterizati printr-un numitor comun al pragmatismului si care ar face acest gest daca accesul la vaccin ar mai rapid", sustine vicepresedintele Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV), medicul Andrei Baciu, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ziare.com: Ce masuri veti lua pentru a creste rata vaccinarii in Romania, in conditiile in care vedem o tendinta de scadere in ultimele zile?

Doctorul Andrei Baciu: Venim cu o paradigma suplimentara fata de ceea ce avem pana acum, respectiv 1.000 de centre de vaccinare fixe, lasand la o parte evenimentele, maratoanele, drive throughe si activitatea de vaccinare pe care medicii o desfasoara. Centre de vaccinare efective sunt in jur de 1.000 in tara, e vorba de peste 4 milioane de romani si ideea cu aceste centre e ca oamenii merg catre ele, cu sau fara programare, pentru a se imuniza. Aceasta paradigma e cea existenta. Acum venim cu o paradigma complementara.

In ce consta aceasta paradigma?

Mergem noi catre oameni cu vaccinarea. O chestiune extrem de importanta este ca, o data cu ridicarea restrictiilor de la 15 mai, a crescut foarte mult mobilitatea, pe de-o parte. Pe de alta parte, oamenii au posibilitatea sa mearga la activitati culturale, la teatru. In marile orase, unde constatam ca se deschid aceste evenimente, discutia este de a merge catre astfel de evenimente acolo unde oamenii sunt deja. Vor fi, de pilda, muzee in care se vor face maratoane de vaccinare. Cei imunizati asteapta cele 15 minute necesare si, ulterior, pot vizita muzeul sau galeria de arta.

Cum intentionati sa ajungeti la cei din mediul rural?

Abordarea pe care o vom avea in mediul rural va fi urmatoarea: ne dorim sa mergem din poarta in poarta. Aici avem un concept nou pe care il vom implementa in perioada urmatoare.

Despre ce concept este vorba?

Presupune, practic, sprijinirea mediului rural de catre centrele de vaccinare din mediul urban, care au toate cele necesare. Se va merge catre sate, cu echipe mobile, din poarta in poarta. Numai ca aceasta activitate din poarta in poarta trebuie facuta organizat. Trebuie pregatite actiuni de comunicare tocmai pentru ca oamenii sa poata lua cele mai bune decizii, in cunostinta de cauza. Vom apela la persoanele care reprezinta un punct de influenta local, si anume: primar, preot, profesor, medic de familie. Toate aceste actiuni trebuie desenate conjugat si concentric. Vom merge efectiv catre oameni.

Cum veti proceda in cazul ezitantilor cu studii superioare?

In primul rand, avem obligatia de a le furniza toata informatia, corecta si concreta, la timp. Apar informatii noi, date noi, si atunci e esential sa furnizam toate informatiile corecte si concrete astfel incat fiecare sa decida in cunostinta de cauza. Din fericire, in Romania este un procent mic al ezitantilor si vom incerca sa avem diverse abordari si in cazul acestora. Ne concentram pe cei care iau in considerare vaccinarea insa din motive pragmatice nu au facut-o. Spre exemplu, in marile orase sunt multe persoane care au un program incarcat. Aici incercam sa marim accesibilitatea si adresabilitatea la vaccinare. Exista in continuare un segment important de oameni care mai degraba pot fi caracterizati printr-un numitor comun al pragmatismului si care ar face acest gest daca accesul la vaccin ar fi mai usor si mai rapid.

In ce masura scaderea numarului de vaccinari e influentata de debutul vacantelor?

Este un motiv. Sunt persoane care iau in calcul sa amane vaccinarea pe motiv ca merg in vacanta. E o situatie similara si legat de rapel, de pilda. Sunt chestiuni de acest gen insa, pana la urma, cu cat ajungi mai usor la un punct de vaccinare, cu atat e mai simplu pentru oameni. Am discutat cu autoritatile locale inclusiv despre posibilitatea de a avea in zone turistice puncte de vaccinare. La plecare din vacanta, oamenii pot lua in considerare posibilitatea de a se imuniza, daca au acces la vaccin.

Ce s-a discutat azi la intalnirea cu prefectii? Exista deschidere?

Exista deschidere din partea autoritatilor locale, trebuie pornite lucrurile si trebuie gasite cele mai bune solutii si propuneri si vom vedea, ca pana la urma, lucrurile se intampla. Spre exemplu, in comuna Domnesti din Arges va fi organizat un targ. Practic, in momentul in care se organizeaza acest targ primarul ia in calcul organizarea unui centru de vaccinare in proximitatea evenimentului. Sunt astfel de idei care vor face diferenta in perioada urmatoare. Este esential sa intelegem ca nu putem sa inchidem pandemia daca nu ne vaccinam, iar pentru asta e nevoie de un efort global.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Andrei Baciu, #Andrei Baciu PNL, #vaccinare, #campanie vaccinare , #stiri sociale