Ce risti daca mergi in vacanta in strainatate fara asigurare medicala. Cat a platit din buzunar un roman care a facut o criza de fiere dupa ce a ajuns in Tenerife

Autor: Paul Nedelcu - Redactor
Joi, 15 Aprilie 2021, ora 03:15
13807 citiri
Ce risti daca mergi in vacanta in strainatate fara asigurare medicala. Cat a platit din buzunar un roman care a facut o criza de fiere dupa ce a ajuns in Tenerife
Un roman care voia sa stea doua luni in Tenerife, nevoit sa se intoarca in tara din cauza unei crize de fiere FOTO Pixabay

Turistii care merg in strainatate fara asigurare medicala si ajung sa fie spitalizati risca sa plateasca din propriul buzunar sume importante de bani. Un roman aflat in concediu in Tenerife si ajuns la spital cu o criza de fiere a platit peste 1.800 de euro si a ajuns sa se judece cu firma de asigurari la care avea incheiata polita pentru calatorie.

Un roman care a plecat in Tenerife cu intentia de a petrece acolo o vacanta de doua luni a fost nevoit sa se intoarca in tara mai repede dupa o criza de fiere din cauza careia a ajuns la spital.

Concret, turistul roman si-a inchiriat, cu 1.600 de euro, o locuinta in Tenerife, sperand sa poata petrece acolo o vacanta de durata. Inainte de plecare, turistul a incheiat si o asigurare medicala pentru calatorii in strainatate pe o perioada de un an.

La trei zile dupa ce a ajuns in Tenerife, romanul a ajuns la spital cu o criza de fiere, fiind internat, pentru doua zile, in spitalul Quironsalud Costa Adeje. Dupa ce i-a platit spitalului 1.860 de euro, a luat legatura cu firma de asigurari, care i-a transmis ca la intoarcerea in tara sa se prezinte la firma pentru deschiderea unui dosar de dauna.

Suma primita in cazul unor afectiuni preexistente

La dosarul de dauna, romanul a depus si documente care atestau ca avea probleme urologice preexistente, iar pentru ca nu a primit niciun raspuns, a dat in judecata firma de asigurari, cerand suma de 1.860 de euro, platita de el spitalului, dar si suma de 1.650 de euro, cazarea de care nu a mai beneficiat din cauza problemelor de sanatate.

In proces, firma de asigurari a aratat ca, potrivit Conditiilor generale de asigurare, "asiguratorul nu acopera cheltuielile medicale cauzate direct sau indirect de boli cronice sau afectiunni pre-existente intrarii in vigoare a contractului de asigurare sau agravarea acestora (inclusiv acutizarea si recidiva acestora) precum si consecintele acestora, cu exceptia cheltuielilor medicale ca urmare a puseului acut al unei boli cronice si sau afectiuni pre-existente in limita stabilita conform conditiilor de asigurare".

Astfel, suma asigurata a fost de 30.000 euro din care 1.000 euro reprezinta cheltuieli medicale ca urmare a unui puseu acut al unei afectiuni pre-existente sau a unei boli cronice.

Firma de asigurari a aratat ca, prin firma austriaca AWP Austria GMBH, i-a platit spitalului din Tenerife suma de 1.135 de lei.

"Parata si-a indeplinit obligatiile contractuale asumate - dosarul de dauna a fost instrumentat, insa reclamantul nu a furnizat toate informatiile si documentele care i-au fost solicitate, facand astfel imposibila solutionarea dosarului. Cu toate acestea, parata, prin Compania de asistenta, a achitat contravaloarea cheltuielilor solicitate de spital. Prin urmare, paratei nu i se poate imputa o atitudine culpabila care sa justifice pretentiile reclamantului", au aratat avocatii firmei de asigurari in proces.

Decizia instantei

Judecatoria Satu Mare, unde s-a judecat procesul in prima instanta, a respins cererea turistului aratand ca firma de asigurari "nu poate fi obligata la acoperirea integrala a chetuielilor medicale, cata vreme plata acestora a fost plafonata la suma maxima de 1.000 euro, conform intelegerii partilor".

"Numita AWP Austria GmbH a efectuat plata sumei de 1.000 euro catre spitalul Quironsalud Costa Adeje, pe seama reclamantului", a aratat Judecatoria Satu-Mare, respingand totodata si cererea de acoperire a chiriei de 1.600 de euro achitate de roman, in Tenerife.

Sentinta nu este definitiva, putand fi atacata cu apel, care se judeca la Tribunalul Satu Mare.

Eveniment Quarterly Report

Taxă pentru românii care merg în străinătate în vacanță: "Fiecare turist care pleacă din țară să participe la promovarea României"
Taxă pentru românii care merg în străinătate în vacanță: "Fiecare turist care pleacă din țară să participe la promovarea României"
Federația Patronatelor din Turismul Românesc a a propus ca românii care merg în străinătate în concediu să plătească o taxă în plus când cumpără vacanța, pe lângă taxa turistică...
Avertismentul lui Nicolae Ciucă privind riscul discursurilor extremiste: ”Populismul pune în pericol drepturile civile ale tuturor”
Avertismentul lui Nicolae Ciucă privind riscul discursurilor extremiste: ”Populismul pune în pericol drepturile civile ale tuturor”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat joi, 28 septembrie, în cadrul Conferinţei Europene a preşedinţilor de parlamente din statele membre ale Consiliului Europei care are loc la...
#asigurare medicala, #vacante, #strainatate, #turism, #Tenerife , #stiri sociale