VIDEO Iohannis, la inaugurarea lotului Iernut-Chetani din Autostrada Transilvania: Nu am venit pentru festivisme. Trebuie sa lucram mai repede

Vineri, 18 Septembrie 2020, ora 14:40
17131 citiri
VIDEO Iohannis, la inaugurarea lotului Iernut-Chetani din Autostrada Transilvania: Nu am venit pentru festivisme. Trebuie sa lucram mai repede

Circulatia rutiera pe tronsonul Iernut-Chetani, parte din Autostrada Transilvania (A3), s-a deschis vineri, 18 septembrie. La eveniment au fost prezenti ministrul Transporturilor, premierul Orban si presedintele Romaniei. Klaus Iohannis a declarat ca prezenta sa este un semnal, conform caruia lucrarile de infrastructura trebuie sa se desfasoare mult mai repede.

Update:

Principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis:

- Felicitari pentru realizarea acestui tronson. Este evident ca infrastructura din Romania a ramas mult in urma. Nu s-a prea vrut sa se dezvolte infrastructura. Aceasta paradigma s-a schimbat. Acum se vrea.

- Nu am venit pentru festivisme, ci pentru a da un semnal: trebuie sa lucram mai repede, sa ne tinem de termene si sa avansam cu lucrarile de infrastructura. Mai avem foarte mult de lucru in Romania.

- Acum cateva luni de zile, impreuna cu Guvernul Orban, am lansat planul de relansare pentru economia Romaniei. Poate cel mai greu punct este infrastructura mare. Aici am eu asteptari foarte mari de la guvern si de la constructori sa facem pasi importanti.

- Acest eveniment vrea sa arate ca ne dam seama de importanta acestor lucrari si trebuie sa mearga totul mult mai repede.

- Avem nevoie de finantare, iar fondurile europene sunt pregatite. Aceste proiecte de infrastructura vor fi imboldul prin care infrastructura Romaniei se va lansa.

- Prezenta mea inseamna ca voi ramane conectat la aceste proiecte, pentru ca imi dau seama de importanta lor.

- Dezvoltarea infrastructurii in Romania este o necesitate.

- Avem multe lucrari: Valea Oltului, autostrada Transilvania. Trebuie sa va asigur ca aceste lucrari le vom finaliza intr-un timp scurt.

Principalele declaratii ale premierului Ludovic Orban:

- Ideea autostrazii Transilvania s-a nascut in jurul anului 2002. In curand, Targu Mures va putea ajunge la Bors pe autostrada. De asemenea, pe noi ne intereseaza ca fratii nostri din Moldova si din Basarabia sa poata sa ajunga la infrastructura de transport europeana pe profil de autostrada. Acordam o atentie deosebita tronsonului Targu Mures - Targu Neamt.

- Deja am facut cativa pasi pentru a schimba legile de achizitii publice, pentru ca procedurile sa fie simplificate, astfel incat sa se ajunga mai repede la semnarea de contracte.

- Legat de Astaldi. E un constructor serios care si-a facut treaba, care isi realizeaza obiectivele cand devine parte dintre-un contract.

- Astept din partea Straco mobilizare pentru ca pana la 1 iulie sa fie gata tronsonul, altfel vom cauta alt constructor. Sa fie clar.

- In cursul acestui an avem ca obiectiv sa finalizam cele doua tronsoane restante de pe autostrada Sebes-Turda.

Principalele declaratii ale ministrului Transporturilor, Lucian Bode:

- Anul 2020 este anul dezvoltarii infrastructurii de transport in Romania. Este anul constructiei autostrazii Transilvania. In noiembrie, anul trecut, se lucra timid pe doua din cele 10 tronsoane. In zece luni de guvernare Orban am dat in trafic 25 de km de autostrada. Se lucreaza pe 110 de kilometri de autostrada, de saptamana viitoare, cand vom semna contractele.

- Anul 2020 este si anul autostrazii Sibiu-Pitesti, este anul Drumului Expres Craiova-Pitesti, este anul Autostrazii A7, pentru ca avem contractele incheiate si este anul autostrazii Unirii, pentru ca am anulat un parteneriat public privat toxic.

- Ne vom concentra pe asigurarea finantarii acestor proiecte si pe monitorizarea profesionista.

Stire initiala:

Tronsonul de 17,9 kilometri din Iernut-Chetani, parte din A3, este realizat de asocierea Astaldi-Max Boegl. Constructorul a asternut in totalitate asfaltul, a finalizat nodul rutier Iernut si marcajele rutiere, conform Asociatiei Pro Infrastructura.

Lucrarile au inceput in anul 2016 si se finalizeaza in luna septembrie a acestui an, conform contractului in valoare de 437,6 milioane de lei, fara TVA.

In prezent, Romania are 855 de kilometri de autostrada, dupa ce anul acesta au fost inaugurati cei 5 kilometri intre Biharia si Bors, singura inaugurare de pana acum, in 2020. Dupa ce va fi deschis si lotul Iernut-Chetani, romanii vor avea la dispozitie 873 de kilometri de autostrada.

Citeste si:
Lotul Târgu Mureş-Ungheni din Autostrada Transilvania, deschis oficial. Când este programată inaugurarea
Lotul Târgu Mureş-Ungheni din Autostrada Transilvania, deschis oficial. Când este programată inaugurarea
Lotul Târgu Mureş - Ungheni din Autostrada Transilvania urmează să fie dat în circulaţie luni, 6 decembrie, în jurul orei 14.00, au anunţat reprezentanţii companiei care a efectuat...
Primele imagini de la deschiderea lotului 2 al Autostrăzii Sebeş-Turda. Coada de maşini care aşteaptă inaugurarea VIDEO
Primele imagini de la deschiderea lotului 2 al Autostrăzii Sebeş-Turda. Coada de maşini care aşteaptă inaugurarea VIDEO
Ultimul lot al Autostrăzii Sebeş-Turda, lotul 2, în lungime de 24,25 kilometri, între Alba Iulia şi Aiud, a fost deschis circulaţiei rutiere marţi, 30 noiembrie, puţin după ora 15.00, cu...