Avem si noi un Barnevernet? Cum pot fi luati copiii de acasa in Romania? Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 23 Ianuarie 2016, ora 06:52
8677 citiri
Avem si noi un Barnevernet? Cum pot fi luati copiii de acasa in Romania? Interviu
Foto: Facebook/Gabriela Alexandrescu

Numarul mare de abuzuri de toate felurile comise impotriva copiilor in Romania nu este consecinta unor carente legislative, ci a faptului ca legea nu este corect aplicata de catre autoritati. Iar autoritatile sunt premisive si pentru ca mentalitatea romanilor in aceasta privinta este foarte permisiva, spune Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Organizatiei Salvati Copiii.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Gabriela Alexandrescu a explicat care sunt formele de abuz, de la cel fizic, pana la violenta prin internet: "Utilizarea excesiva a calculatorului si navigarea pe internet mai mult de 4 ore pe zi au efecte devastatoare".

Gabriela Alexandrescu a explicat ca orice persoana care lucreaza direct cu un copil si are suspiciuni in legatura cu existenta unei situatii de abuz este obligata sa sesizeze, dar si ce trebuie sa se intampla dupa aceea.

Cate fatete poate avea abuzul impotriva copilului?

Din punct de vedere juridic, descrierea abuzului se regaseste in Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. El poate sa fie fizic, emotional, psihologic, sexual si economic.

Abuzul fizic consta in acte intentionate de lovire, de provocare de dureri fizice de orice natura, inclusiv, urecheala, palma, trasul de par etc. sau de vatamarea corporala a copilului in cadrul interactiunii cu o persoana aflata in pozitie de raspundere, putere ori in relatie de incredere cu acesta.

Abuzul emotional/psihologic consta in expunerea repetata a copilului, de catre aceste persoane la situatii cu impact emotional negativ care pot afecta dezvoltarea psihoafectiva, intelectuala si relationala a acestuia: respingerea ostila a copilului, izolarea si interdictia de a dezvolta relatii sociale, agresarea/umilire verbala si nonverbala, intimidarea si ridiculizarea, terorizarea si discriminare.

De asemenea, copilul care creste intr-o familie in care violenta verbala si fizica predomina in relatiile dintre parinti este supus indirect unei forme de abuz emotional.

Abuzul sexual reprezinta implicarea unui copil, prin violenta ori corupere, in activitati cu caracter sexual pe care nu este in masura sa le inteleaga si pentru care nu poate consimti avand in vedere dezvoltarea sa psihosexuala si lipsa de protectie.

Legislatia din Romania mentioneaza cu consecventa si faptele de neglijare si exploatare, inclusiv economica, a copilului. Copilul are dreptul de a fi protejat impotriva folosirii ilicite de stupefiante si substante psihotrope. Exista si violenta prin internet.

Cum se manifesta ea?

Prin intermediul calculatorului sau al telefonului mobil si cuprinde urmatoarele categorii: continut ilegal si/sau ofensator; contacte on-line si in lumea reala (prin chat si e-mail, agresorul castiga increderea copilului, acesta furnizeaza informatii ce pot duce la identificarea lui si comiterea ulterioara de abuzuri).

Avem apoi dependenta de jocuri si internet. Utilizarea excesiva a calculatorului si navigarea pe internet mai mult de 4 ore pe zi au efecte devastatoare asupra sanatatii fizice, a performantelor scolare, capacitatii de socializare a copilului si relatiilor cu parintii.

O alta categorie consta in comert si publicitate. Comertul electronic fara supravegherea parintilor poate conduce la utilizarea frauduloasa a datelor personale, de exemplu, utilizarea ilegala a cartilor de credit, furtul de identitate.

Statisticile Salvati Copiii spun ca in 63% dintre familii se practica violenta asupra copiilor. Este mult?

Faptul ca doi din trei parinti romani inca folosesc bataia ca mijloc de "educare" sau "disciplinare" a copilului demonstreaza faptul ca in tara noastra abuzurile asupra copilului sunt, fara indoiala, subraportate, iar bataia (acea palma sau urecheala) este acceptata la nivel general in societatea romaneasca.

Aceasta situatie conduce si la lipsa de reactivitate sau acceptare din partea serviciilor sociale la corectiile fizice aplicate copiilor de catre parinti (abuzuri "blande"), cele care nu pun in pericol imediat viata copiilor si nu pot face obiectul unei anchete sociale sau al unui plan de servicii pentru familie.

Exista o distributie a numarului de cazuri in functie de regiunile tarii, mediu urban sau rural, studii etc?

La finalul lunii iunie 2015, ANPDCA raporta un numar total de 6.736 de situatii de abuz asupra copilului sesizate oficial, din care 6.248 s-au petrecut in cadrul familiei.

Datele arata ca abuzurile cele mai multe se comit in regiunea de sud-est (Buzau, Braila, Constanta, Galati, Tulcea si Vrancea) si nord-est (Bacau, Iasi, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui). Din totalul cazurilor de abuz asupra copiilor, 3.754 (54%) au fost inregistrate in mediul rural in timp ce 2.982 (46%) in mediul urban.

Abuzul se petrece si la scoala. Dar sunt voci care considera ca el este favorizat de Regulamentul scolar. Credeti ca din el ar trebui eliminata prevederea care permite mustrarea in fata clasei?

Mustrarea in fata clasei constituie o forma de abuz emotional la adresa copiilor, care nu are, evident, nicio utilitate pedagogica si este impotriva legii. Legea spune ca orice copil are dreptul la respectarea personalitatii si individualitatii sale si nu poate fi supus niciunui tratament umilitoar ori degradant.

In plus, Salvati Copiii a modificat art. 52 alin. 2 din Legea 272/2004 introducand la interdictii si tratamentul degradant in cadrul procesului instructiv-educativ. Din aceasta perspectiva, putem afirma ca trebuie nu numai sa eliminam mustrarea in fata clasei din orice tip de regulament scolar, ci s-o privim ca fiind o fapta reprobabila ce constituie o contraventie sanctionata, conform Legii 272/2004, cu amenda de la 1.000 la 2.500 de lei, aplicata de Ministerul Educatiei.

Autoritatile pentru protectia copilului din Norvegia sunt considerate draconice, excesive. Faptul ca avem atatea cazuri de abuz este o consecinta a slabiciunii, poate indolentei autoritatilor noastre? Avem o problema in lege sau in aplicarea ei?

Deoarece nu avem detaliile complete ale cazurilor aflate in atentia serviciilor sociale din Norvegia, din ultimele luni, si nici decizia judecatorilor fata de acestea, este greu sa facem o caracterizare. In practica autoritatilor norvegiene putem regasi aplicat mult mai consecvent principiul interesului superior al copilului in orice decizie politica, administrativa sau judecatoreasca.

In Romania, nu avem probleme majore de continut in legislatia interna sau dificultati de intelegere a principiilor generale ori normelor concrete privind protectia drepturilor copilului. Ceea ce ne lipseste este aplicarea ei de catre autoritati.

Din experienta noastra, lipsa de pregatire a celor obligati sa o aplice (asistenti sociali, cadre didactice, medici, politisti etc.) si de evaluare a activitatii lor, insuficienta personalului in special la nivelul serviciilor publice de asistenta sociala, gradul ridicat de toleranta generala privind violenta asupra copilului si lipsa de corelare a autoritatilor pentru un raspuns adecvat de protectie a unui copil, constituie o parte din cauzele situatiei actuale, a numarului mare de copii victime ale violentei, in toate formele sale.

Cum se afla la noi de abuzul comis impotriva minorului? Sunt medicii, profesorii obligati sa raporteze?

Orice persoana care, prin natura profesiei sau ocupatiei sale, lucreaza direct cu un copil si are suspiciuni in legatura cu existenta unei situatii de abuz sau de neglijare a acestuia este obligata sa sesizeze serviciul public de asistenta sociala sau directia generala de asistenta sociala si protectia copilului in a carei raza teritoriala a fost identificat cazul respectiv.

Asadar, si medicii, si profesorii, dar si asistentii sociali, indiferent de institutia in care activeaza au aceasta obligatie de raportarte. Incalcarea ei constituie abatere disciplinara grava ori abuz in serviciu, daca prin neindeplinirea unui act/actiuni sau realizarea lui in mod defectuos, a fost produsa o paguba ori o incalcare a drepturilor sau intereselor legitime ale copilului.

Totodata, sesizarile cu privire la abuzurile comise asupra copiilor pot fi facute de oricine are cunostinta de acestea si ajung la autoritati prin: Serviciul de urgenta 112, numarul 116 111 al Asociatiei Telefonul Copilului, telefonic catre Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC), telefonic sau prin email folosind serviciile de Helpline ale organizatiei Salvati Copiii - HELPLINE 0800 070 040 - copii singuri acasa / 0800 410 414 - consiliere psihologica / 031 80 80 000 - siguranta online.

Ce se intampla, care este procedura, dupa ce copilul se plange sau cineva anunta un abuz? Recent am avut stirea despre o minora violata ani de zile acasa si pe care nimeni nu a crezut-o in acest timp?

Si in aceasta situatie, legislatia romaneasca obliga toate autoritatile care au responsabilitati in legatura cu protectia drepturilor copilului sa ia in considerare orice plangere venita din partea copiilor. De altfel, Legea 272/2004 acorda, in mod explicit, copilului dreptul de a depune singur plangeri referitoare la incalcarea drepturilor sale fundamentale. Nu exista limita de varsta cu privire la acest drept.

In cazul amintit in intrebare, cei care au ignorat declaratiile repetate ale copilului ar trebui nu doar sanctionati pentru abatere disciplinara grava, dar si cercetati, conform Codului Penal, pentru comiterea faptei de abuz in serviciul.

Dupa o sesizare privind comiterea intr-o familie de abuzuri fizice asupra unui copil, in functie de gravitatea faptelor constate, autoritatile din Romania respecta urmatoarea procedura:

1. Daca serviciile de asistenta sociala constata ca este vorba despre pedepse corporale fara ca acestea sa constituie un pericol iminent pentru viata copilului si considera ca parintii isi pot imbunatati capacitatea de ingrijire, atunci se decide un plan de servicii pentru copil si familie.

Acesta consta in informare, consiliere psihologica, mediere, indrumare parentala, prestatii si sprijinirea accesul copilului si al familiei sale la alte servicii. Planul poate avea ca finalitate mentinerea copilului alaturi de parintii sai, dar si instituirea unei masuri de protectie speciala a copilului daca, dupa acordarea serviciilor, se constata ca nu poate fi prevenit abuzul, neglijarea, exploatarea si alte forme de violenta asupra copilului.

2. In situatia in care, in urma nereusitei aplicarii planului de servicii sau in urma verificarilor efectuate direct, asistentii sociali stabilesc ca exista motive temeinice privind existenta unei situatii de pericol iminent pentru copil, din cauza abuzului si neglijarii, directiile generala de asistenta sociala instituie masura plasamentului copilului in regim de urgenta.

In cazul refuzului parintilor de a permite plasamentul copilului, directiile sesizeaza instanta judecatoreasca, solicitand emiterea unei ordonante presedintiale de plasare a copilului in regim de urgenta la o persoana, la o familie, la un asistent maternal sau intr-un serviciu de tip rezidential, putand fi pronuntata decaderea din drepturile parintesti. Plasamentul in regim de urgenta poate fi mentinut sau inlocuit de instanta prin masura plasamentului.

3. Daca abuzurile intrunesc conditiile de aplicare a legii penale (rele tratamente, vatamari corporale, abuzuri sexuale, exploatare), atunci directiile generale anunta organele de ordine, iar acestea initiaza urmarirea penala, instantele judecatoresti urmand sa se pronunte, atat asupra acuzatiilor penale cat si asupra decaderii din drepturile parintesti.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#abuz impotriva copiilor, #Salvati Copiii Gabriela Alexandrescu , #stiri sociale