Avizul pentru avort, solutia falsa la o problema reala (Opinii)

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 00:06
4646 citiri
Avizul pentru avort, solutia falsa la o problema reala (Opinii)

A pune semnul egal intre initiativa legislativa a catorva deputati PDL care doresc conditionarea avortului de un aviz de la psiholog si sinistrul decret prin care Nicolae Ceausescu interzicea intreruperile voluntare de sarcina este mai mult decat o nerozie.

Este o impietate la adresa miilor de femei care au platit cu viata acest abuz si la adresa medicilor care au platit cu profesia si libertatea incercarea de a le ajuta pe gravidele fara voie.

Dar asta nu inseamna ca initiativa democrat liberalilor este binevenita sau macar utila scopului propus, mai precis cresterea natalitatii.

Din considerente morale si religioase sunt un adversar al avortului. Dar aceasta este o optiune personala. Si cum in egala masura sunt un adversar al incalcarii liberului arbitru si a dreptului femeii de a decide, nu pot accepta niciun fel de ingradire a acestor atribute esentiale ale libertatii.

Pana la urma, fiecare femeie isi asuma deciziile si pacatele proprii si raspunde pentru ele cel putin in fata propriei constiinte.

Si nu cred ca ceea ce nu reuseste sa impiedice frica de Dumnezeu, invataturile Bisericii si, in primul rand, cel mai puternic instinct al unei femei normale, cel matern, va reusi sa impiedice un psiholog.

Interventia acestei verigi obligatorii nu va face decat sa sporeasca birocratia si sa stimuleze coruptia, sa intarzie gestul extrem, facandu-l astfel si mai traumatizant. Va aparea un drum in plus, o coada in plus, un plic in plus, un stres in plus, o formalitate inutila in plus.

Apoi, intr-o tara cu trecutul si traumele Romaniei, o tara in care prima grija din decembrie 1989 a fost sa relegalizeze avortul, orice minima ingradire in acest domeniu creeaza reactii adverse disproportionate si periculoase.

Si de ce toate acestea? Pentru ca mama sa vada niste ecografii ale fatului de care vrea sa scape? Ca sa i se explice ca are si optiunea adoptiei si a asistentei maternale? Toate acestea le poate afla si de la medicul ginecolog. De altfel, sunt putini medicii care inainte de a executa aceasta manevra medicala extrema sa nu incerce prevenirea ei.

Da, Sulfina Barbu, unul dintre initiatorii legii, are dreptate cand spune ca "in anul 2012 avortul trebuie sa fie un accident in viata unei femei fertile, nu o practica". Dupa cum este foarte adevarat ca in Romania numarul avorturilor se mentine mare. Dar acest lucru se explica in primul rand prin educatia precara a prea multor femei si prin accesul redus la asistenta medicala, inclusiv la planificare familiala, a mult prea multor femei, mai ales din mediul rural.

Si, din nefericire, proiectul de reforma a Sanatatii nu gaseste un raspuns la aceasta problema. Si, apropos, de unde vor gasi aceste femei de la tara un psiholog care sa le arate ecografii si sa le vorbeasca despre asistenta maternala?

Da, initiatorii actului normativ au dreptate cand socotesc ca natalitata trebuie stimulata. Ne aflam intr-un moment extrem de periculos si daca o tinem tot asa este posibil ca in 20 de ani sa nu mai aiba cine plati pensiile. Dar solutiile de stimulare a natalitatii sunt cu totul altele.

Probleme de natalitate au mai toate statele europene, dar nu au incercat sa le corecteze prin interdictii, ci prin stimulente. Ele tin in primul rand de increderea femeii ca poate sa-si creasca si sa-si educe copilul in conditii materiale decente. Asta presupune stabilitate economica, inseamna un regim stabil al indemnizatiilor de crestere a copilului, care sa nu se modifice de azi pe maine, inseamna o retea extinsa de crese si gradinite, inseamna asistenta medicala de calitate pentru copil, inseamna un sistem de educatie sigur si performant, facilitati de toate felurile pentru copii.

Cum sa ai incredere sa faci copii cand nu stii sigur cat va fi indemnizatia mamei peste trei luni de zile? Cum sa iti asumi aceasta uriasa responsabilitate cand habar nu ai ce o sa faci cu copilul dupa ce te intorci la serviciu, pentru ca numarul creselor este in continuare simbolic, iar pentru un loc in gradinite e bataie?

Cand in toate aceste domenii vom avea politici eficiente, efectele asupra natalitatii vor veni fara psihologi.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#lege avort aviz psihologic, #prevenire avort, #certificat psihologic avort, #solutii crestere natalitate Romania , #stiri sociale