Cum este împiedicată o primărie să reabiliteze școala cu fonduri europene. Aproape 1 milion de euro, blocați de birocrația românească

Miercuri, 06 Octombrie 2021, ora 22:30
2763 citiri
Cum este împiedicată o primărie să reabiliteze școala cu fonduri europene. Aproape 1 milion de euro, blocați de birocrația românească
Proiectul de reabilitare a Școlii "Ionel Sârbu" a fost blocat FOTO Facebook Școala Gimnazială "Ionel Sîrbu"

Administraţia locală din comuna vrânceană Ciorăşti a decis în urmă cu mai mulți ani să înființeze o firmă proprie de construcții, în ideea ca lucrările edilitare din localitate să fie executate prompt și fără birocrația achizițiilor publice.

Firma de construcții a edificat până în prezent foarte multe lucrări pentru comunitate, atât cu bani guvernamentali, cu bani de la bugetul local, dar și cu fonduri europene, iar treburile au mers bine și nimeni nu a avut ce repreșa.

Recent însă, un proiect care vizează reabilitarea școlii principale din sat, cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional, s-a blocat de Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării.

Primăria are o finanțare de 4,3 milioane de lei pentru proiectul care a obținut toate avizele la Agenția de Dezvoltare Sud-Est. Mai mult decât atât, europenii au plătit și un avans pentru lucrare iar proiectul a decurs bine și a ajuns într-o fază avansată, dar a fost stopat de o decizie de la instituția aflata în subordinea Ministerului Dezvoltării, respectiv Autoritatea de Management.

Autoritatea susține că Primăria Ciorăști nu ar fi avut dreptul să lucreze cu societatea proprie, din mai multe motive și anume: „nu a justificat alegerea derogării de la achizițiile publice, nu ar fi demonstrat îndeplinirea condițiilor art. 31, lit. b, din Legea 98/2016 și nu a fost analizată oportunitatea în etapa de planificare generală a achizițiilor”.

Primarul localității este siderat de această decizie care blochează proiectul, mai ales că s-a emis o notă de conformitate pentru o corecție financiară de nu mai puțin 3,1 milioane lei. Primăria a contestat această notă și a cerut revocarea ei.

"Ni se pun piedici din motive inventate"

”Este efectiv de neînțeles pentru noi cum este posibil ca o instituție, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, să se înverșuneze într-o asemenea măsură asupra unei comune mici ca a noastră. Primăria Ciorăști a înființat o firmă proprie tocmai pentru a reduce costurile cu investițiile, pentru ca lucrările să fie executate la o calitate ridicată, iar profitul obținut să se întoarcă în comunitate. Iată însă că în loc să fim sprijiniți de o instituție care în ființa ei este pentru a ajuta dezvoltarea comunităților locale, ni se pun piedici din motive inventate”, spune Nicolae Braicău, primarul comunei Ciorăști.

Edilul susține că până acum a derulat șase proiecte cu firma proprie în care s-au folosit fonduri guvernamentale și europene iar lucrurile au mers șnur.

De aceea este hotărât să meargă personal la Ministerul Dezvoltării și să își susțină cauza.

„Am muncit din greu pentru a obține finanțare pentru modernizarea școlii și îndeplinim toate condițiile pentru a lucra cu societatea primăriei. Pur și simplu nu înțelegem care sunt motivele pentru care ni se refuză finanțare, întrucât Legea 98/2016 ne permite să lucrăm cu firma noastră și noi am demonstrat că respectăm toate cerințele legale. Vom merge până la capăt pentru a demonstra că avem dreptate, inclusiv până la a cere pedepsirea persoanelor responsabile pentru blocarea proiectului”, mai spune Nicolae Braicău, primarul comunei Ciorăști.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ministerul Dezvoltarii, #scoala, #proiect, #reabilitare , #stiri sociale