Bolile de inimă, inamicul numărul unu al românilor. Care sunt factorii de risc care duc la hipertensiune arterială

Duminica, 03 Octombrie 2021, ora 22:40
4148 citiri
Bolile de inimă, inamicul numărul unu al românilor. Care sunt factorii de risc care duc la hipertensiune arterială
Ziua Mondială a Inimii a fost celebrată la București

Bolile cardiovasculare continuă să fie principala cauză de mortalitate și morbiditate la nivelul UE, 36% din decesele înregistrate fiind de cauză cardiovasculară - aproximativ 60 de milioane de oameni. România continuă să aibă o rata de mortalitate prin boli cardiovasculare de trei ori mai mare decât media europeană.

Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, aproximativ 1 din 5 români nu știe că are hipertensiune arterială, aflandu-se la risc pentru a dezvolta afectiuni grave precum: insuficiență cardiacă, infarct miocardic, accident vascular cerebral, boală cronică de rinichi.

Reducerea fumatului este esențială

Trebuie făcute în continuare eforturi pentru reducerea fumatului, prevalența acestui factor de risc major fiind în continuare ridicată în Romania. În particular, trebuie intensificate acțiunile pentru reducerea numărului de fumători din rândul tinerilor.

În România apar 5 cazuri noi de insuficiență cardiacă în fiecare oră, doar 1 din 2 pacienți cu acest diagnostic supraviețuind 5 ani după diagnostic.

Aceste aspecte reies și din cercetarea online realizată de COPAC în luna septembrie, la care au răspuns 320 de persoane. Pacienții au subliniat atât principalele probleme cu care se confruntă, cât și afecțiunile despre care au cea mai mare nevoie de informații.

Pacienții au nevoie de informații despre hipertensiunea arterială (62%), insuficiența cardiaca și angina pectorală (25%), fibrilația atrială (17%).

Principalele probleme ale pacienților

Principalele probleme cu care se confruntă pacienții rămân: lipsa de gratuitate a tratamentelor și investigațiilor (48%), lipsa accesului la medicii specialiști (43,8%), lipsa de educație medicală și timpul limitat al pacienților (35,8%), lipsa de informare a pacienților cu privire la drepturile lor (27,6%).

“Fundația Română a Inimii desfășoară campanii de informare si conștientizare a populației privind diagnosticul precoce și tratamentul insuficienței cardiace, al infarctului miocardic, precum și a bolilor care pot afecta inima. Numai un om informat poate preveni bolile cardiovasculare. “Totul pentru inima ta” reprezintă primul program național de prevenție a bolilor cardiovasculare din România” a declarat Profesor Dr. Dragoș Vinereanu, președintele Fundației Române a Inimii.

“În acest context, credem că este nevoie demers de conștientizare și informare a publicului larg, a pacienților și a autorităților din România cu privire la importanța controalelor periodice. Totodată, ne dorim ca accesul pacienților la diagnosticare și tratament să fie unul cât mai simplu și mai accesibil. În secolul 21 boli precum hipetertensiunea arterială, insuficiența cardiacă sau fibrilația atrială nu mai pot fi o condamnare pentru un pacient", a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dermatita seboreică, o afecțiune cronică a pielii ce nu trebuie neglijată
Dermatita seboreică, o afecțiune cronică a pielii ce nu trebuie neglijată
Dermatita seboreică afectează în principal pielea capului, însă mai poate apărea pe anumite zone ale feței, pe piept și pe spate. Este o afecțiune cronică, de care suferă în jur de 5%...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#boli, #boli inima, #boli inima prevenire, #copac, #RADU GANESCU , #stiri sociale