500.000 de romani sunt bolnavi de cancer. Doar 11% dintre ei au parte de tratament de specialitate

Autor: C.V.
Duminica, 14 Martie 2021, ora 07:36
2884 citiri
500.000 de romani sunt bolnavi de cancer. Doar 11% dintre ei au parte de tratament de specialitate

In luna martie, celebram dedicarea, implicarea, lupta si bunatatea femeilor care nu renunta.

Sunt femei care au supravietuit unor diagnostice grele, femei care se implica si ajuta acolo unde e cea mai mare nevoie, femei care stiu ca mai sunt atat, atat de multe de facut chiar si dupa un rece si descurajant "ne pare rau, nu se mai poate face nimic".

Iar pentru ca speranta se trage, printre alele, din povestile altor invingatori, chiar daca victoriile lor vin uneori la pachet cu tot atatea esecuri, Ziare.com si HOSPICE Casa Sperantei va prezinta zilnic, in luna martie, Pastila de Speranta: povestile unor femei care au purtat o lupta grea, una la care multi dintre noi nici macar nu pot sa se gandeasca, povestile unor Eroine.

Virginia Marin a locuit 12 ani in Canada, impreuna cu familia fiicei sale. A fost mereu o femeie activa, plina de viata, inconjurata de familie si prieteni. Viata sa s-a schimbat in 2015, cand a fost diagosticata cu cancer la san. Pentru ca nu a vrut sa-si impovareze fiica si familia cu boala sa, a ales sa se intoarca in Romania, sa isi duca aici sfarsitul. A ajuns la HOSPICE si povesteste ca viata i s-a schimbat radical.

"Stiu ca boala mea nu are vindecare in acest stadiu, dar primesc dragoste si demnitate", povesteste doamna Marin. A aflat aici ca boala nu inseamna final de drum. Pacientii pe care i-a intalnit in fiecare joi, la Centrul de Zi, au devenit noii sai prieteni, cu care adora sa se intalneasca la o cafea si-o prajitura facuta in casa.

Doamna Virginia le povesteste deseori despre nepotul sau de 15 ani, Lucas, care o viziteaza in fiecare vacanta si care, atunci cand a implinit 80 de ani i-a organizat o petrecere-surpriza la care au fost invitati toti prietenii sai, ceilalti pacienti. Pe perioada pandemiei, doamna Virginia a avut nevoie de internari mai dese in spitalul HOSPICE, pentru ca durerea a devenit tot mai greu de suportat. Chiar daca se misca mai greu acum, a ramas la fel de calda si zambitoare.

In pandemie, pacientii de cancer au fost printre cei mai vulnerabili: internarile au scazut cu pana la 50% in spitalele de stat, tratamentele au fost anulate sau amanate.

Asemenea doamnei Virginia, 172.000 de pacienti au nevoie, in Romania, in fiecare an de ingrijire paliativa. Mai mult, in evidenta medicilor de familie sunt jumatate de milion de pacienti care au cancer. Paliatia ar trebui sa functioneze in paralel cu tratamentul curativ, dar in Romania doar 11% dintre pacienti primesc la timp acest tip de ingrijire.

Poti sa ii ajuti pe copiii si adultii care lupta cu un diagnostic incurabil. Binele se face simplu si nu te costa nimic. Dureaza cateva minute sa completezi formularul prin care redirectionezi 3,5% din impozitul platit deja statului catre HOSPICE Casa Sperantei.

Cand medicii iti spun ca nu se mai poate face nimic pentru copilul tau, "sa mergi acasa sa faci altii"

"Cat timp trebuie sa treaca sa nu iti mai fie dor de sot sau de tata?"

Povestea Emiliei, "avionul de lupta" care de 25 de ani se bate cu o boala necrutatoare

Constantina, 82 de ani, bolnava de cancer: "Zambeam si inainte, dar nu stiam sa ma bucur cu adevarat"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Îngrijorare la nivel mondial: A crescut brusc numărul cazurilor de cancer la tineri
Numărul cazurilor de cancer în rândul tinerilor au crescut brusc, manifestând tendinţe îngrijorătoare la nivel mondial. Specialişti în domeniul medical spun că există măsuri de...
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
În stilul caracteristic, cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a avut o postare pe rețelele sociale în care amintește de medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria...
#cancer, #HOSPICE Casa Sperantei, #bolnavi cancer , #stiri sociale
Comentarii