Ce guvernare "a mangaiat" cel mai bine pe crestet sindicatele care au scos angajatii din sanatate in strada. Statistica ultimilor 10 ani

Joi, 14 Ianuarie 2021, ora 20:32
2982 citiri
Ce guvernare "a mangaiat" cel mai bine pe crestet sindicatele care au scos angajatii din sanatate in strada. Statistica ultimilor 10 ani
Sanitas/federatiasanitas.ro

Actiuni sindicale in domeniul Sanatatii au fost facute in fiecare an. De la inceputul acestui an, atat Federatia Sanitas cat si Federatia Solidaritatea Sanitara, cele mai influente organizatii sindicale din Sanatate, au iesit in strada si au o serie de revendicari de la autoritati. Ambele sindicate au stabilit deja si un calendar de proteste.

Ultimii 10 ani au fost presarati de greve, pichetari ale ministerelor esentiale pentru sistemul medical si marsuri, organizate nu doar in Capitala, ci si in alte zone din tara. Insa guvernarile de la care sindicalistii au reusit sa obtina fie majorari salariale, fie mai multa intelegere, au fost cele conduse de lideri PSD. Actiunile revendicative nu au lipsit insa nici atunci cand erau alte partide la guvernare.

Momentul Boc si taierea drastica a salariilor

Spre exemplu, in 2010, peste 5.000 de membri Sanitas au participat la asa-zisul "Miting al disperarii", in Piata Victoriei, pentru a protesta fata de restrictiile impuse de Guvernul Boc si de taierea salariilor din Sanatate.

Pe 16 martie 2011, sindicalistii din Sanatate iau parte la un miting organizat de CNSLR Fratia organizat cu ocazia depunerii motiunii de cenzura impotriva Guvernului Boc, in Piata Constitutiei.

Bani smulsi de la Victor Ponta

Pe 2 noiembrie 2013, cand la guvernare era USL, peste 10.000 de sindicalisti au luat parte la Marsul Tacerii, organizat de Coalitia Profesionistilor din Sanatate.

In 2014, au avut loc mai multe pichetari ale sindicalistilor, pichetat fiind inclusiv sediul Guvernului. Printre revendicari se numara cresterea veniturilor salariatilor din sanatate si asistenta sociala.

Pe 29 octombrie a fost semnat un acord cu Ministerul Finantelor prin care autoritatile se angajau ca, incepand cu 1 ianuarie 2015, cadrele medicale si asistentii sociali vor beneficia de o majorare de 100 de lei brut.

Actiuni revendicative ample au avut loc in 2015 cand, dupa mai multe luni, a fost adoptata OUG 35/2015, in baza careia salariatii din sistemul medical au beneficiat de o crestere salariala de 25%.

Doua greve in timpul guvernarii tehnocrate

In timpul guvernarii tehnocrate, este semnat un acord intre sindicalistii de la Sanitas si Ministerul Sanatatii, acord ce este denuntat in aprilie.

Ulterior, este stabilit un amplu program de actiuni de protest in perioada aprilie - mai. Alte actiuni de protest sunt decise pentru toamna lui 2016, cu declansarea grevei generale in 31 octombrie 2016.

Promisiuni de la Liviu Dragnea

Dupa ce pe 19 octombrie 2017, Sanitas organizeaza un miting si un mars la Bucuresti, cu participarea a peste 10.000 de membri, o delegatie PSD condusa la vremea respectiva de Liviu Dragnea si fostul premier Mihai Tudose participa la sedinta Consiliului National Sanitas, si se angajeaza sa solutioneze revendicarile sindicalistilor.

In 2018, un subiect de interes pentru ramura sanitara este regulamentul de sporuri. Dupa mai multe neintelegeri cu autoritatile, sindicalistii fac pichetari la Ministerul Muncii, Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice.

Intalnire maraton cu Viorica Dancila

Pe 26 aprilie are loc un miting cu 10.000 de membri Sanitas din tara iar pe 7 mai, are loc greva de avertisment in toate unitatile sanitare. Dupa o intalnire maraton, de 10 ore, intre reprezentantii Sanitas si premierul PSD Viorica Dancila insotita de alti ministri, se este semnat un acord.

Anul 2019 este marcat de multe actiuni revendicative ale sindicalistilor din Sanatate dar si cu proteste derulate in perioada februarie - martie 2019.

Noi proteste ale sindicalistilor din sanatate. Lista principalelor revendicari

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Sanitas, #Sanitas greva, #revendicari , #stiri sociale