Cardul european de sănătate este documentul care poate fi obținut de românii care pleacă în vacanță pentru a se asigura că pot beneficia de servicii medicale pe perioada vacanței efectuate pe teritoriul Uniunii Europene dar și în state precum Islanda, Lichtenstein, Norvegia sau Elveția.
Conform autorităților române, cardul european de sănătate poate fi obținut în termen de șapte zile de la data solicitării către casa de asigurări de care aparține asiguratul. Concret, a fi asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate este obligatoriu pentru a putea intra în posesia documentului electronic.
De menționat însă ca acest card obținut de cei care fac dovada achitării contribuției la zi la Sănătate acoperă strict urgențe medicale și nu intervenții sau servicii medicale programate.
Românii care vor să intre în posesia cardului european de sănătate susțin că un astfel de document este mai avantajos decât asigurarea medicală privată, un mare avantaj al cardului emis de Casa Națională de Asigurări de Sănătate fiind faptul că tratamentul în urgențe este gratuit, fără ca cel implicat să scoată vreun ban din buzunar.
Mai precis, tranzacțiile se fac între autoritatea din România și autoritatea omoloagă din statul pe teritoriul căruia s-a solicitat asistența medicală de urgență.
Asiguratul care dorește un asemenea card e nevoită să depună o solicitare către casa de asigurări de sănătate de care aparține, însoțită de o copie a buletinului sau a cărții de identitate ori a certificatului de naștere, esențială fiind dovada plății asigurărilor sociale de sănătate pe ultimii cinci ani.
Documentul electronic este obținut gratuit în șapte zile lucrătoare de la data înregistrării în sistem.
În ceea ce privește serviciile medicale acoperite de cardul european de sănătate, acestea sunt variate, de la o consultație la medicul generalist, până la asistență medicală stomatologică de urgență și tratament spitalicesc, respectiv servicii de urgență în cazul în care viața asiguratului este pusă în pericol.
Cardul european acoperă inclusiv nașterile și serviciile de chimioterapie. De asemenea, în baza cardului european de sănătate, deținătorii documentelor pot ridica rețete compensate în proporție de 90% de pe teritoriul altor state europene în care se află în vacanță. Totodată, poate fi solicitată ambulanța sau chiar elicopterul, în caz de nevoie, pentru situații extreme.
Cardul european de asigurări de sănătate este valabil pentru o perioadă de 24 de luni de la data eliberării, cu maxim o lună înainte de expirarea lui putând fi obținut unul nou, urmându-se procedura normală.
În cazul în care depunerea documentelor sau ridicarea lor nu se face de către beneficiarul direct, persoana împuternicită trebuie să aibă asupra sa o declarație pe proprie răspundere sau o procură notarială, însă documentele pot fi transmise prin curierat sau poștă.
Dacă pierd cardul european de sănătate în perioada vacanţei, românii pot beneficia de tratament medical şi în lipsa acestuia, transmit autoritățile.
Concret, deținătorul cardului trebuie să contacteze casa de asigurări care i-a emis documentul pentru a solicita un certificat provizoriu de înlocuire, care are exact aceleaşi beneficii ca şi cardul european, certificatul provizoriu fiind trimis în termen de 24 de ore de la solicitare.
Spre deosebire de cardul european, asigurarea de sănătate privată le dă posibilitatea posesorilor să aleagă orice spital sau orice clinică privată sau publică din statul în care s-au deplasat.
Diferenţa este că posesorul trebuie să aibă bani asupra lui, costurile urmând să-i fie decontate de asigurator abia la revenirea în ţară.