Care sunt condițiile pentru înființarea unui societăți de detectivi particulari

Advertorial
Joi, 05 August 2021, ora 13:58
9522 citiri
Care sunt condițiile pentru înființarea unui societăți de detectivi particulari
detectiv FOTO: elements.envato.com

După obținerea atestatului de detectiv particular, un astfel de specialist poate profesa atât în cadrul unei societăți de profil, cât și într-un cabinet individual. Dacă își dorește însă să înființeze o firmă cu acest domeniu de activitate, va trebui să îndeplinească mai multe condiții, după cum prevede Legea:

Condiții pentru conducere, asociați și acționari

- conducătorii executivi (directorul executiv) ai societăţilor specializate de detectivi particulari trebuie să fie absolvenţi ai facultăţii de drept sau ai unei şcoli postliceale de detectivi, ori să fi îndeplinit funcţia de poliţist ori lucrător în cadrul unei instituţii publice cu atribuţii în domeniul ordinii publice sau siguranţei naţionale cu grad de OFIŢER ori îndeplineşte condiţiile art.5 lit. „c,d,e şi f” din Legea 329/2003, respectiv:

c) este aptă din punct de vedere medical;

d) – să nu fi fost condamnat pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie;

e) – nu desfăşoară o activitate care implică exerciţiul activităţii publice;

f) – a obţinut avizul D.G.P.M.B.

Asociații sau acționarii persoane fizice ai acestor societăți trebuie să îndeplinească și ei anumite condiții: să nu fi săvârșit fapte penale și să nu desfășoare o activitate care implică exercițiul autorității publice, după cum este prevăzut în Legea 329/2003, Art. 5, literele d si e.

Documente pentru obținerea avizului

Societățile comerciale sau cabinetele individuale de detectivi particulari funcționează doar cu avizul de principiu de la D.G.P.M.B. Pentru a-l obține, este nevoie de câteva documente: cerere, certificat de cazier judiciar, din care să rezulte înființarea unei societăți comerciale de detectivi particulari, o declarație la notar, din care să reiasă că nu desfășoară activități care implică autoritatea publică a Statului.

Pe baza acestui aviz de principiu, se înființează societatea comercială la Oficiul Registrului Comerțului. Societatea trebuie să aibă, conform legii, unic obiect de activitate cod CAEN 8030 - Activitatea detectivi particulari.

Următorul pas după ce societatea a fost înființată este reprezentat de obținerea licenței de funcționare, pe baza următoarelor documente:

  • adresă de solicitare a licenței D.G.P.M.B - Serviciul de Investigații Criminale - în dublu exemplar;
  • adresă de solicitare a licenței IGPR - Direcția de Investigații Criminale - în dublu exemplar;
  • dovada spațiului - în original și copie legalizată;
  • contract de comodat;
  • avizul de principiu;
  • documente director executiv:
  • C.U.I;
  • Hotărâre judecătorească de la Registrul Comerțului;
  • Tabel cu mijloacele tehnice aflate în dotarea societății;
  • Regulamentul de organizare și funcționare întocmit de directorul executiv al societății și aprobat de Administratorul societății;
  • două dosare cu șină.

În cazul în care directorul executiv este atestat ca detectiv, va prezenta doar decizia de numire și copia atestatului. În caz contrar, va trebui să atașeze la dosar și un CV, cazier judiciar, diplomă studii legalizată, fișa medicală tip, cartea de identitate, certificatul de naștere și cel de căsătorie și declarație notarială.

Principalele obligații ale societăților specializate sunt de a întreprinde investigații numai în baza unei convenții scrise încheiate cu clientul, să comunice datele și informațiile solicitate de organele de cercetare penală și să angajeze pentru investigații doar detectivi particulari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#detectiv, #detectiv particular , #stiri sociale