Psiholog, despre lucrul de acasa: Lipsa de contact poate sa afecteze negativ performanta profesionala

Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 00:05
3758 citiri
Psiholog, despre lucrul de acasa: Lipsa de contact poate sa afecteze negativ performanta profesionala
Psihologul Mirela Zivari FOTO Facebook

Pandemia de coronavirus a obligat o buna parte din populatie sa treaca la lucrul de acasa. Insa, daca pentru o buna parte dintre persoane acest lucru a insemnat o productivitate mai crescuta si economie de timp, pentru altii, munca de acasa a dus la stari de anxietate.

Psihologul Mirela Zivari a explicat pentru Ziare.com care sunt beneficiile pe care le aduce munca de acasa, ce dificultati pot aparea, dar si cum pot fi rezolvate.

Lucrul de acasa - productivitate sau relaxare?

"Nu putem vorbi despre o evaluare corecta a eficientei pe care un angajat o are acasa sau mai bine zis o autoevaluare pentru ca in afara schimbarii de paradigma, lucrul la serviciu si lucrul acasa, este greu sa faci o evaluare doar prin prisma rapiditatii sau prin faptul ca esti mai concentrat", a explicat psihologul.

Insa, lucrurile se pot schimba. "Daca intr-o prima faza omul are senzatia ca se concentreaza foarte bine acasa, ca reuseste sa duca sarcinile la indeplinire intr-un timp mai scurt sau gaseste o serie de algoritmi noi de rezolvare a sarcinilor, pe termen lung lucrurile se schimba. In general, neavand o limita a timpului pana cand aceasta activitate se va desfasura acasa vor aparea foarte multe modificari, fie in zona anxietatii, fie in zona depresiei pentru ca, mediul de acasa, in mod normal, se asociaza in mintea omului cu o stare de relaxare, de bine, de apartenenta la familie si mai putin cu performanta profesionala", a adaugat psihologul.

Beneficiile lucrului de acasa

"Oamenii castiga mai mult timp, nemaifiind nevoiti sa mearga de acasa spre munca. Faptul ca fac economie de bani, de asemenea, luand masa acasa sau nemaiavand costurile legate de transport, iar din punct de vedere afectiv, cei care au familie se bucura de lucrul de acasa pentru ca petrec mult mai mult timp cu familia, iar suportul afectiv in aceasta perioada este extrem de important", a mai spus Zivari.

Dificultatile lucrului de acasa

"Cel mai greu este pentru cei care locuiesc singuri, care nu au un partener de viata, care nu au familia aproape si care lucreaza de acasa. Pentru ca acesti oameni puteau sa isi incarce din suportul grupului de lucru acele baterii afective care sa-i sustina in viata lor. Acum, lucrul acesta nu-l mai au", a explicat psihologul.

Solutii pentru cei carora li s-au inrautatit starea emotionala

Mirela Zivari spune ca de cele mai multe ori oamenii incearca prin preocuparile si dezvoltarea unor hobby-uri noi, prin dezvoltarea unor activitati sportive, sa sparga monotonia si posibilele modificari ale apetitului, ale somnului, ale dispozitiei.

"E nevoie de foarte mult activism, de un program organizat, de creativitate si de a da o semnificatie pozitiva acestei perioade, chiar daca ea pare extrem de urata si coplesitoare. Exista, in mintea noastra, posibilitatea de a gasi cateva beneficii chiar si dintr-un lucru care ni se pare de neacceptat", a adaugat psihologul.

Este de viitor lucrul de acasa?

"Este prematur sa ajungem acum la o concluzie. Noi suntem fiinte sociale si prin urmare, lipsa de contact, de suport din partea grupului poate sa afecteze negativ chiar si performanta profesionala.

Oricat de individualista ar fi munca ta, e nevoie de suportul social pentru ca nevoia de afiliere, undeva, in piramida lui Maslow este destul de aproape de baza piramidei. De aceea, este greu de crezut ca noi putem sa functionam intr-o stare de echilibru, cu performanta crescuta de unii singuri", a mai explicat Zivari.

26% dintre romanii care lucreaza de acasa sustin ca starea lor emotionala s-a inrautatit

Potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, aproape jumatate dintre romanii (48%) care muncesc de acasa apreciaza faptul ca nu mai petrec timp in trafic, insa, pe de alta parte, mai bine de un sfert dintre ei (26%) spun ca starea lor emotionala s-a inrautatit.

Conform cercetarii, in ceea ce priveste avantajele resimtite cand vine vorba despre munca de acasa, 45% dintre cei chestionati se bucura de programul de lucru mai flexibil, iar 42% indica drept avantaj major faptul ca pot petrece mai mult timp cu familia.

Cu toate acestea, un sfert dintre romani simt ca nu au intimitate atunci cand lucreaza, iar 26% dintre ei spun ca starea lor emotionala s-a inrautatit.

Avertisment înainte de Paște: cum recunoști carnea stricată din magazine. Care e cel mai periculos aliment
Avertisment înainte de Paște: cum recunoști carnea stricată din magazine. Care e cel mai periculos aliment
În magazinele și tarabele din România pot exista o mulțime de capcane pentru cumpărători: pentru a nu face „risipă", unii comercianți expun produse din carne alterată. Un expert...
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
#lucru de acasa coronavirus, #beneficii, #stare emotionala, #dificultati, #sfaturi, #psiholog , #stiri sociale