Peste un miliard de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 au fost exportate în decurs de zece luni de Uniunea Europeană

Luni, 18 Octombrie 2021, ora 17:10
1315 citiri
Peste un miliard de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 au fost exportate în decurs de zece luni de Uniunea Europeană
Anunțul a fost făcut de președinta CE FOTO Pixabay

Peste un miliard de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 au fost exportate în decurs de zece luni - în peste 150 de de ţări, iar alte 500 de milioane de doze urmează să fie livrate.

”Foarte clar, UE este primul exportator din lume de vaccinuri” anticovid, subliniază într-o scurtă înregistrare video difuzată online preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Potrivit unui bilanţ realizat luni de AFP, aproximativ 580 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 au fost administrate până în prezent în UE, unde peste 75% dintre adulţi au fost vaccinaţi.

”Ne-am împărţit în mod echitabil vaccinurile cu restul lumii”, iar Cei 27 au livrat până în prezent aproximativ 87 de milioane de doze de vaccin anticovid ţărilor sărace, prin intermediul programului internaţional COVAX, a precizat preşedinta CE.

500 de milioane de doze de vaccin pentru țările vulnerabile

UE urmează să doneze, ”în lunile viitoare”, cel puţin alte 500 de milioane de doze de vaccin împotriva covid-19 acestor ţări vulnerabile, ”însă alte ţări este necesar să-şi intensifice, de asemenea, eforturile”, precizează Ursula von der Leyen.

Bruxellesul a anunţat la sfârşitul lui septembrie că prelungeşte - până la sfârşitul lui decembrie - mecanismul de control al exportului vaccinurilor împotriva covid-19 produse în UE, cu scopul de a garanta aprovizionarea Celor 27, în contextul unor ”incertitudini” alimentate de apariţia unor noi variante ale SARS-CoV-2.

Acest mecanism, aflat în vigoare de la sfârşitul lui ianuarie, obligă un laborator ca, înainte de orice export de vaccinuri din UE, să obțină undă verde a statului membru din care sunt expediate dozele, cu excepţia unor livrări către ţări considerate vulnerabile sau care beneficiază de scutiri.

Această decizie este aprobată, după aceea, de către CE.

Un control a fost instituit cu scopul de a supraveghea mai ales livrările laboratorului farmaceutic AstraZeneca, acuzat de faptul că nu-şi onorează comenzile către UE, în favoarea altor ţări.

O singură cerere de export a fost respinsă

În practică, de la sfârşitul lui ianuarie şi până la sfârşitul lui septembrie, cei 27 au aprobat peste 2.600 de cereri de export destinate unui număr de 56 de ţări şi teritorii - între altele, Regatul Unit, Australia, Statele Unite, Chile, Canada, Israel, Japonia Turcia.

În această perioadă, o singură cerere de export - de vaccin anticovid-19 AstraZeneca-Oxford destinat Australiei - a fost respinsă.

Mai multe puteri, inclusiv Statele Unite, India şi Africa de Sud, dar şi ONG-uri cer o ridicare temporară a brevetelor care protejează vaccinurile împotriva covid-19, cu scopul dezvoltării producţiei, însă Bruxellesul refuză aceaste solicitări, preferând, în schimb, să crească participarea europeană la mecanismul de solidaritate COVAX.

România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
România: riscurile de azi și ce se întâmplă (până) în 2035
Poate România ține pasul cu schimbările rapide care au loc în marile economii europene? Și ce-ar trebui să facă pentru a nu fi lăsată în urmă? O analiză de Sabina Fati. Un Raport al...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Uniunea Europeana, #Comisia Europeana, #comisie, #presedinta , #stiri sociale