Cele două săptămâni de vacanță forțată a elevilor vin cu o serie de consecințe nu doar pentru elevi ci și pentru părinții acestora, susțin specialiștii din sistem. Aceștia atrag atenția că școala online ar fi putut fi o variantă mai bună, în special pentru elevii de clase terminale, care susțin examene la finalul acestui an școlar.
Cele două săptămâni vor fi cu siguranță recuperate, arată sindicalistul Marius Nistor pentru Ziare.com, însă variantele de prelungire a anului școlar sau devansare ale acestuia nu sunt luate în calcul. Acest lucru a fost confirmat chiar și de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cursul zilei de joi.
Concret, pe fondul pandemiei și al numărului mare de cazuri din România, elevii intră în vacanță forțată începând de luni, 25 octombrie. Anunțul făcut de președintele Klaus Iohannis a stârnit un val de nemulțumiri în rândul experților din educație, dar și în cel al elevilor, aceștia solicitând trecerea măcar la școala online.
"Nu știu care este soluția în momentul de față. Cunoaștem cu toții limitele învățământului online. Sunt colegi care își doresc în această perioadă să continue predarea online, sunt părinți și elevi care își doresc acest lucru, mai ales la nivelul claselor terminale. Se pregătesc de finalizarea unui ciclu de învățământ și pentru ei orice săptămână de vacanță suplimentară și orice zi suplimentară de vacanță poate afecta pregătirea în vederea susținerii examenelor respective. Din păcate, nu toți elevii au acces la predare online, sunt zone defavorizate, sunt pături sociale defavorizate", a declarat profesorul Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor în Educație Spiru Haret.
Conform acestuia, problema majoră legată de școala online se referă la tablete, care nici acum nu au ajuns la toți copiii. De asemenea, conexiunea la internet, inexistentă în special în anumite zone din mediul rural, a cântărit la luarea deciziei de a da vacanță forțată elevilor până la domolirea valului pandemic.
"Chipurile, prin această vacanță forțată se dorește să nu se creeze discriminări între elevii din rural și cei din urban. De fapt, pierd toți. Era obligația firmelor care au distribuit tablete să asigure conectarea la internet. Nu putem spune, în al doilea an de pandemie, că nu avem conexiune la internet în toate localitățile din România. E vorba de interesul elevului iar noi, ca și cadre didactice, trebuie să avem la dispoziție mijloacele necesare pentru a-i ajuta să depășească această perioadă", a punctat Marius Nistor.
Cu alte cuvinte, viteza minimă la internet pentru a avea învățare online este de 100 de Megabiți pe secundă, însă o asemenea viteză e întâlnită în doar jumătate din țară. Prin urmare, în zonele unde această limită nu e îndeplinită, se pot trimite cel mult teme prin canalul de comunicare WhatsApp, după cum a motivat, joi, chiar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
"În mod normal, domnul ministru al trebui să își dea demisia și să lase pe altcineva mai gospodar în locul său pentru simplul motiv că, deși au fost găsiți bani de tablete de 18 luni, copiii nu au acces la ele și la învățământ digital de calitate", a explicat pentru Ziare.com și Gabriel Chicioreanu, secretarul general al Federației Asociațiilor de Părinți din România.
În plus, reprezentantul părinților spune că ar putea exista și consecințe referitoare la locul de muncă al acestora.
"Majoritatea părinților sunt implicați în piața forței de muncă iar angajatorii nu vor înțelege că trebuie să petreacă din nou timp cu copiii. Și atunci, parte din părinți riscă să-și piardă locurile de muncă pentru aceste două săptămâni. Nu e deloc echitabil ceea ce s-a făcut acum", a completat Gabriel Chicioreanu.
Nici faptul că micuții ajung în responsabilitatea părinților nu este un lucru neapărat bun, arată cei doi experți. Mai precis, accesul elevilor în parcuri și mall-uri în aceste două săptămâni de vacanță, neavând o ocupație, ar putea fi un alt motiv pentru care rata de infectare să aibă o tendință de creștere, și nu de scădere, așa cum își propun autoritățile.
"Ca și dascăli am considerat că dacă va continua predarea online, copiii vor avea preocupări și vor rămâne acasă. Dar în această vacanță totul cade în sarcina părinților. Degeaba ai vacanță dacă e liber peste tot", a continuat Marius Nistor.
Într-un comunicat de presă, Consiliul Național al Elevilor arată că este nevoie de un cadru legal de funcționare a școlilor după vacanța de două săptămâni. Mai mult, aceștia solicită revenirea la școală însă într-un mediu sigur, în care să se facă testare non invazivă de două ori pe săptămână. Nu în ultimul rând, elevii au cerut lămuriri legate de desfășurarea anului școlar și posibila lui modificare.
pnl este cel mai criminal partid din istoria... Vezi tot