Animalele de pe cele 11 nave aflate in zona Canalului Suez au ajuns la destinatie

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 21:07
2571 citiri
Animalele de pe cele 11 nave aflate in zona Canalului Suez au ajuns la destinatie

Cele 11 nave cu animale din Romania destinate exportului, care se aflau in zona Canalului Suez atunci cand acesta a fost blocat, au ajuns la destinatie, in Iordania si Arabia Saudita, potrivit Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

In urma informatiilor centralizate de la sapte dintre aceste nave, s-a constatat ca mortalitatea inregistrata a fost, in medie, de 0,22%.

Potrivit ANSVSA, trei nave care au plecat in perioada 16-18 martie din portul Constanta, avand la bord, in total, 24.310 ovine si 371 de bovine, au ajuns in porturile de destinatie: Aqaba, in Iordania (2 nave), si Jeddah, in Arabia Saudita (1 nava), in intervalul 30-31 martie.

Alte trei nave care au plecat in 19 martie din portul Constanta, avand la bord in total 26.627 de ovine si 472 de bovine, au ajuns in porturile de destinatie: Aqaba, in Iordania (1 nava), si Jeddah, in Arabia Saudita (2 nave), in intervalul 31 martie - 4 aprilie.

Cinci nave care au plecat in perioada 23-24 martie din portul Constanta, avand la bord, in total, 54.790 de ovine si 770 de bovine, au ajuns in porturile de destinatie: Aqaba, in Iordania (1 nava), si Jeddah, in Arabia Saudita (4 nave), in intervalul 2-5 aprilie.

Animalele de pe nava, monitorizate

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) mentioneaza ca, pentru a monitoriza situatia animalelor aflate pe aceste nave, a colaborat cu operatorii economici si organizatorii transporturilor celor 11 nave, Comisia Europeana si autoritatile competente ale tarilor din vecinatate: Egipt, Liban, Libia, Siria, Iordania, Israel, Turcia si Cipru.

"Pana la aceasta data, celula de criza constituita de ANSVSA in urma incidentului din Canalul Suez, a centralizat informatiile primite de la comandantii a 7 nave, conform carora procentul de mortalitate inregistrat a fost in medie de 0,22% (fiind cuprins intre 0,09 - 0,35%). Pe masura ce sosesc si restul de informatii privind animalele de pe celelalte 4 nave, acestea vor fi centralizate si vor fi facute publice. Atentionam toti operatorii economici care intentioneaza sa desfasoare pe viitor activitati de comert cu animale vii, ca ANSVSA a modificat procedurile in directia intensificarii verificarilor privind suplimentarea cantitatilor de furaje si apa cu minim 25%", arata Autoritatea.

Potrivit sursei citate, avand in vedere debutul perioadelor cu temperaturi ridicate este necesar sa se tina cont ca la transportul rutier la temperaturi de peste 30 grade C este obligatorie cresterea spatiului destinat animalelor cu 10%. In ceea ce priveste transportul maritim, la o temperatura mai mare de 35 grade C sunt obligatorii cresterea spatiului destinat animalelor cu 15%, separarea animalele cu coarne de cele fara coarne si prezenta unui medic veterinar pe tot parcursul calatoriei pana la destinatia finala.

Traficul maritim in Canalul Suez a fost reluat in 29 martie, in urma aducerii pe linia de plutire a portcontainerului Ever Given, care a esuat si a blocat canalul, a anuntat Autoritatea Canalului Suez (SCA), relata Reuters. Armatorul navei, Evergreen Line, a confirmat intr-un comunicat ca portcontainerul a fost adus complet pe linia de plutire.

Citeste si:
Cum se va desfășura congresul PNL, unde sunt așteptați 5.000 de delegați
Cum se va desfășura congresul PNL, unde sunt așteptați 5.000 de delegați
Liberalii îşi aleg noul preşedinte pentru următorii patru ani, într-un congres care reuneşte 5.000 de delegaţi. Evenimentul are loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo. Au intrat în...
LIVE TEXT Congresul PNL. Liberalii aleg astăzi noul președinte al partidului. Președintele Klaus Iohannis, prezent la eveniment
LIVE TEXT Congresul PNL. Liberalii aleg astăzi noul președinte al partidului. Președintele Klaus Iohannis, prezent la eveniment
Congresul PNL în urma căruia se va alege noul președinte al partidului are loc sâmbătă, 25 septembrie, într-un eveniment organizat la Romexpo, la care participă 5.000 de delegați din...
Sursa: Ziare.com