Două tone de chiftele contaminate cu pesticid cancerigen au fost retrase de la vânzare

Miercuri, 04 August 2021, ora 12:48
8979 citiri
Două tone de chiftele contaminate cu pesticid cancerigen au fost retrase de la vânzare
Chiftelele au fost retrase de pe rafturi încă de aseară FOTO Pixabay

Autoritățile au retras de la comercializare două tone de chiftele care conțin oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Uniunea Europeană.

Consumul pe termen lung al produselor care conțin oxid de etilenă poate duce la tulburări cardiace, pulmonare sau chiar la cancer.

Autoritățile române au fost notificate marti seara, pe 3 august, de un alt stat membru al Uniunii Europene, a declarat directorul ANSVSA, Mihai Ponea, într-o intervenție la Antena 3:

”Este vorba despre 2 tone de chiftele în care s-a identificat prezența de oxid de etilenă. Am fost notificați aseară de către un alt stat membru. Și pe această cale atrag atenția, în mod deosebit, lanțurilor de supermarketuri care au comercializat aceste chiftele să afișeze public la vedere care este tipul și lotul acestora, astfel încât consumatorii care îl au în frigider să îl poată returna sau să îl poată identifica, astfel încât să putem evita consumul acestor produse.

Încă de aseară au fost retrase de pe rafturi. Însă au fost comercializate aceste produse și de aceea rog public celelalte supermarketuri de îndată să afișeze la intrarea în magazin despre ce lot este vorba, astfel încât consumatorul să îl poată readuce.

Atrag atenția comercianților care comercializează în România produse alimentare că au obligația ca acestea să fie sigure. În cazul în care în acestea se depistează un risc, sunt obligați să informeze de îndată consumatorul. Altfel, vom lua măsuri drastice, până la suspendarea unor platforme sau activității acelor supermaketuri. Nu ne jucăm cu siguranța cetățenilor ”, a declarat Mihai Ponea, directorul Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

”Oxidul de etilenă este folosit pentru a distruge bacteriile din acei aditivi. Este ca un fungicid, ca un dezinfectant, folosit pentru a dezinfecta pe vapoare acei aditivi care se pun în înghețată, în chiftele, în produsele alimentare”, a mai explicat directorul ANSVSA.

Reacția Lidl în acest caz

„Lidl România a comunicat către ANSVSA următoarele:

1. Ca urmare a listei trimise azi, 4 august, de către furnizor, dar și a declarației oficiale a acestuia, sortarea de chiftele cu tzatziki care a intrat în depozitele Lidl nu este impactată de rechemarea din alte țări europene. Cu toate acestea, Lidl România a retras aceasta marfă de la vânzare pentru a elimina din start orice potențial risc pentru siguranța și sănătatea populației.

2. Sortarea chiftele grecești cu măsline nu a fost livrată către Lidl România, aceasta se găsește în depozitele producătorului Houdek și va fi distrusă, conform documentelor de trasabilitate puse la dispoziție de acesta.

Dorim să subliniem încă o dată faptul că produsele care fac obiectul retragerii în alte țări europene nu au fost comercializate în magazinele Lidl România. Asigurăm atât autoritățile, cât și clienții că sănătatea și siguranța alimentară a populației sunt prioritare în activitatea Lidl România și sunt tratate cu cea mai mare seriozitate în tot ceea ce facem zi de zi”, se arată într-un comunicat al Lidl.

Citește și:
"Noul Messi" se retrage din fotbal la 32 de ani
"Noul Messi" se retrage din fotbal la 32 de ani
Bojan Krkic, fosta mare speranţă a fotbalului spaniol, a ajuns la 32 de ani şi urmează să-şi anunţe retragerea. Krkic a convocat presa pentru ziua de joi, pe stadionul Camp Nou, urmând...
Una dintre cele mai îndrăgite actrițe de la Hollywood se retrage definitiv
Una dintre cele mai îndrăgite actrițe de la Hollywood se retrage definitiv
Cameron Diaz, îndrăgita actriță cunoscută pentru rolurile sale din filme precum "Charlie's Angels" și "The Mask", se va retrage din actorie după ce va termina filmările la viitorul său...
#retragere, #comercializare, #ANSVSA, #supermarketuri , #stiri sociale
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Deeeci, dupe-nghețate, nici cliftelili nu ma' e bune!
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5
Articol incomplet ; cine este producatorul ,cine este importatorul