Cine aplică săptămâna de lucru de patru zile și care sunt rezultatele

Joi, 16 Septembrie 2021, ora 03:46
5064 citiri
Cine aplică săptămâna de lucru de patru zile și care sunt rezultatele

Tot mai multe companii merg pe ideea de a aplica săptămâna de lucru de patru zile, cu rezultate foarte bune. Din acest motiv și companiile din România iau în calcul varianta de a merge pe o astfel de idee, în care angajații să primească liber inclusiv în ziua de vineri.

Specialiștii în piața muncii atrag însă atenția că deși există o serie de beneficii, românii nu sunt la fel de productivi precum vest europenii.

"Salariații ar avea un randament mult mai bun în patru zile față de cele cinci au fost făcute în Noua Zeelandă. În definitiv, vorbim de motivarea salariaților de a da în cele patru zile teoretic mai mult decât ar da în cele cinci zile de muncă", a explicat pentru Ziare.com Gabriel Chicioreanu, specialist în resurse umane.

"Productivitatea într-o zi de muncă nu este de opt ore. Rar se întâmplă în anumite domenii să fie oamenii efectiv opt ore, non stop, prinși într-o activitate economică, indiferent că vorbim de industrie, indiferent că vorbim de servicii", a punctat specialistul adăugând că s-a constatat că, în momentul în care oamenii sunt de bună credință și primesc o zi în plus, devin mai eficienți.

"Este vorba de cultura și specificul zonei în care se implementează o astfel de idee. Românii nu sunt atât de productivi la locul de muncă și atunci ar trebui crescută foarte mult responsabilitatea. Se poate testa în anumite domenii și în anumite companii un astfel de program și dacă nu există randament, să se revină la ziua de muncă de cinci într-o săptămână", a completat Gabriel Chicioreanu.

Cum e în străinătate

Experimentarea săptămânii de lucru de patru zile s-a dovedit a fi un „succes copleșitor” în Islanda și i-a făcut pe mulți angajați să treacă la un program de lucru mai scurt.

Experimentul s-a desfășurat între 2015 și 2019, iar cei care au luat parte au fost plătiți cu același salariu, au avut aceleași sarcini de lucru, dar au stat mai puțin la serviciu.

Ce spun angajații

Angajații spun că se simt mai puțin stresați și mai puțin expuși riscului de epuizare (burnout), iar sănătatea lor și echilibrul dintre viața profesională și cea privată s-au îmbunătățit.

Spania experimentează și ea săptămâna de lucru de patru zile în companii, în parte și din cauza provocărilor aduse de pandemie.

În Noua Zeelandă, compania Unilever oferă, de asemenea, angajaților ocazia de a-și reduce orele de lucru cu 20%, fără a le fi afectat salariul, în cadrul propriului experiment.

În Marea Britanie, un raport comandat de campania „Săptămâna de 4 zile” a indicat, în mai, că programul de lucru mai scurt ar putea reduce totodată și amprenta de carbon a Regatului Unit.

Rezultatele satisfăcătoare au determinat sindicatele să renegocieze contractele de muncă, iar acum 86% dintre angajații din Islanda fie au trecut la un program mai scurt, pentru același salariu, fie sunt în curs să obțină acest drept.

Citeste si:
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Alexandru Rafila cere reîmpărțirea atribuțiilor între DSU și Ministerul Sănătății: ”Trebuie să găsim o cale de mijloc, echilibrată”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat miercuri, 1 decembrie, că se va ajunge în curând la o soluție în ceea ce privește reîmpărțirea atribuţiilor între Departamentul...
Controversele numirii deputatei Laura Vicol în fruntea Comisiei Juridce. Ciolacu: ”Va trebui să vină să dea explicaţii”
Controversele numirii deputatei Laura Vicol în fruntea Comisiei Juridce. Ciolacu: ”Va trebui să vină să dea explicaţii”
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că Laura Vicol, propusă la șefia Comisei Juridice a Camerei Deputaților, va trebui să dea explicaţii publice cu privire la acuzaţiile care i se aduc. "Eu...