Cine aplică săptămâna de lucru de patru zile și care sunt rezultatele

Joi, 16 Septembrie 2021, ora 03:46
5538 citiri
Cine aplică săptămâna de lucru de patru zile și care sunt rezultatele
Angajații spun că sunt o serie de beneficii ale acestui stil de muncă FOTO Pixabay

Tot mai multe companii merg pe ideea de a aplica săptămâna de lucru de patru zile, cu rezultate foarte bune. Din acest motiv și companiile din România iau în calcul varianta de a merge pe o astfel de idee, în care angajații să primească liber inclusiv în ziua de vineri.

Specialiștii în piața muncii atrag însă atenția că deși există o serie de beneficii, românii nu sunt la fel de productivi precum vest europenii.

"Salariații ar avea un randament mult mai bun în patru zile față de cele cinci au fost făcute în Noua Zeelandă. În definitiv, vorbim de motivarea salariaților de a da în cele patru zile teoretic mai mult decât ar da în cele cinci zile de muncă", a explicat pentru Ziare.com Gabriel Chicioreanu, specialist în resurse umane.

"Productivitatea într-o zi de muncă nu este de opt ore. Rar se întâmplă în anumite domenii să fie oamenii efectiv opt ore, non stop, prinși într-o activitate economică, indiferent că vorbim de industrie, indiferent că vorbim de servicii", a punctat specialistul adăugând că s-a constatat că, în momentul în care oamenii sunt de bună credință și primesc o zi în plus, devin mai eficienți.

"Este vorba de cultura și specificul zonei în care se implementează o astfel de idee. Românii nu sunt atât de productivi la locul de muncă și atunci ar trebui crescută foarte mult responsabilitatea. Se poate testa în anumite domenii și în anumite companii un astfel de program și dacă nu există randament, să se revină la ziua de muncă de cinci într-o săptămână", a completat Gabriel Chicioreanu.

Cum e în străinătate

Experimentarea săptămânii de lucru de patru zile s-a dovedit a fi un „succes copleșitor” în Islanda și i-a făcut pe mulți angajați să treacă la un program de lucru mai scurt.

Experimentul s-a desfășurat între 2015 și 2019, iar cei care au luat parte au fost plătiți cu același salariu, au avut aceleași sarcini de lucru, dar au stat mai puțin la serviciu.

Ce spun angajații

Angajații spun că se simt mai puțin stresați și mai puțin expuși riscului de epuizare (burnout), iar sănătatea lor și echilibrul dintre viața profesională și cea privată s-au îmbunătățit.

Spania experimentează și ea săptămâna de lucru de patru zile în companii, în parte și din cauza provocărilor aduse de pandemie.

În Noua Zeelandă, compania Unilever oferă, de asemenea, angajaților ocazia de a-și reduce orele de lucru cu 20%, fără a le fi afectat salariul, în cadrul propriului experiment.

În Marea Britanie, un raport comandat de campania „Săptămâna de 4 zile” a indicat, în mai, că programul de lucru mai scurt ar putea reduce totodată și amprenta de carbon a Regatului Unit.

Rezultatele satisfăcătoare au determinat sindicatele să renegocieze contractele de muncă, iar acum 86% dintre angajații din Islanda fie au trecut la un program mai scurt, pentru același salariu, fie sunt în curs să obțină acest drept.

Citește și:
Ministrul Muncii nu se grăbește cu supraimpozitarea pensiilor speciale: „Nu am avut încă această discuție”
Ministrul Muncii nu se grăbește cu supraimpozitarea pensiilor speciale: „Nu am avut încă această discuție”
Ministrul Muncii Marius Budăi a afirmat că încă nu a fost o discuţie privind supraimpozitarea pensiilor speciale, neexistând prevederi în acest sens în PNRR, doar un articol care...
Poate România să recupereze inimile ungurilor ardeleni?
Poate România să recupereze inimile ungurilor ardeleni?
Bucureștiul are nevoie de o strategie inversă celei folosite de Budapesta din 2011, de când a adoptat „Cadrul strategic al politicii naționale”, dacă vrea să inverseze trendul pe care se...