UPDATE Florin Citu acuza Primaria Capitalei ca a deturnat destinatia subventiilor pentru apa calda, caldura si transport. "Vom vedea ce vor spune procurorii si instantele"

Luni, 12 Octombrie 2020, ora 12:05

   

UPDATE Florin Citu acuza Primaria Capitalei ca a deturnat destinatia subventiilor pentru apa calda, caldura si transport. "Vom vedea ce vor spune procurorii si instantele"
Ministrul Finantelor a prezenta luni, 12 octombrie, rezultatele controlului de la Primaria Capitalei, declarand ca banii destinati subventiei energiei termice si transportului au ajuns in alte destinatii, fapte considerate infractiuni, potrivit legii penale. Florin Citu a adaugat ca va continua controlul la Primaria Municipiului Bucuresti.

Update:

Florin Citu a spus ca ar fi vorba de un prejudiciu de aproximativ 200 de milioane de lei, echivalentul a 40 de milioane de euro.

"Sa fie clar pentru toata lumea. Suma totala pe care inspectorii MFP au calculat-o, in urma controlului efectuat la PMB, ca fiind prejudiciu, este de aproximativ 200 milioane lei (in jur de 40 de milioane euro)", a scris Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu intr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Stire initiala:
"Opinia mea personala este ca banii Primariei Municipiului Bucuresti destinati subventiei pentru energia termica si transport au existat, au fost in buget, veniturile au venit, am suplimentat venituri si, totusi, au ajuns in alta parte. Au ajuns, in baza unor contracte, in alte destinatii. Trebuie sa aflam unde au ajuns acesti bani. Bineinteles ca toti cei responsabili vor raspunde pentru acest lucru. Vom vedea ce vor spune procurorii si instantele", a declarat Ministrul Finantelor.

Citu a prezentat ce a descoperit in urma controlului inceput in luna februarie la Primaria Capitalei.

"Au fost constatate fapte care ar putea constitui elemente infractionale, potrivit legii penale. Sa le luam pe rand. Angajare de cheltuieli din serviciul local cu serviciul public de alimentare a energiei termice, peste limita cheltuielilor aprobate, fapt care, potrivit legii, constituie infractiune. Plata fara baza legala din fonduri publice, in exercitiile financiare 2018 si 2019 in ceea ce priveste serviciul de furnizare a energiei termice pentru populatie in sistem centralizat a cheltuielilor induse in valore de peste 80 de milioane de lei, in conditiile neindeplinirii de catre Municipiul Bucuresti a obligatiilor de a implementa programe de organizare. Plata fara baza legala din fonduri publice a sumei de 1.418.500 de lei, fara TVA, reprezentand contravalorea unor asa-zise servicii prestate, fiind vorba de un festival. Neasigurarea bunei administrari a fondurilor publice, ceea ce a dus la prejudicii aduse bugetului local in valoare de 50.970.082 de lei, reprezentand pierderi inregistrate in exercitiul financiar 2017 si 2018 de catre 18 operatori economici. Plata din fonduri publice fara baza legala a sumei de 6.014.993 de lei in perioada 2012 - 2017 catre Regia de Transport Bucuresti. Ca sa fie mai simplu, de la Primaria Municipiului Bucuresti au fost platite aceste sume de 6 milioane de lei catre Regia Autonoma de Transport Bucuresti si nu aveau legatura cu subventiile. Singurii bani care trebuiau sa mearga de la PMB la RATB erau banii legati de subventie. Aici nu exista baza legala", a explicat ministrul Finantelor.

Citu sustine ca bugetul PMB a fost prejudiciat de zeci de milioane de lei.

"Neasigurarea bunei administrari a patrimoniului public, ceea ce a dus la prejudicii aduse bugetului local in valoare de 8.541.655 lei, reprezentand chiriile incasate de RATB. Prejudicii produse bugetului local in valoare de 47.447.661 de lei, cu nerespectarea de catre Municipiul Bucuresti a prevederilor dintr-o ordonanta de urgenta, in sensul in care municipiul Bucuresti a schimbat conditiile in care a initiat si derulat contracte. Sunt contracte a caror destinatie a fost schimbata ulterior", a spus Citu.

Pe langa aceste fapte penale, au mai fost constatate sapte fapte contraventionale si au fost aplicate sase amenzi si un avertisment.

"In acest moment, in ceea ce priveste controlul la Primaria Bucuresti, situatia este urmatoarea: vom relua inspectia la Primaria Municipiului Bucuresti pentru verificarea investitiilor realizate din fonduri publice, precum si a celorlalte obiective de control neverificate. In acest moment avem un control la cinci companii infiintate in Municipiul Bucuresti de catre Primarie si, bineinteles, urmeaza ca activitatea economico-financiara si contabila a celorlalte companii sa fie verificata", a explicat ministrul Finantelor.

Ministrul Finantelor Publice, Florin Citu, a anuntat saptamana trecuta ca este definitivat controlul inceput in luna februarie la Primaria Capitalei, iar "legea a fost incalcata in toate aspectele investigate de Ministerul Finantelor". Ministrul preciza atunci ca Inspectia Economica (IE) este in control la cinci dintre companiile municipale si vor fi controlate toate.

Primarul general in functie, Gabriela Firea, a sustinut ca echipa de control de la Ministrul Finantelor nu a gasit nimic in neregula la Primaria Capitalei si a plecat "cum a venit".

"S-au fortat 10 luni sa gaseasca ceva, orice, si nu au reusit, pentru ca nu aveau ce sa identifice negativ", afirma Firea, care anunta ca a pregatit deja plangeri pentru abuz in serviciu.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7923 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Comentariu inadecvat
tarfrad
rank 5
Ha, ha, ha!
Ar putea să vă fie rușine la toți cei care ați afirmat aici că Fii-rea a furat!
Chiar a văzut-o cineva că ar fi plecat in pielea goală și cu buzunarele pline de la primărie...?
NU! Fii-rea NU a furat nimic... ea doar a deturnat fondurile, a incasat comisioanele grase pentru contractele ilegale incheiate și a primit cota-parte din salariile IMENSE ale șefilor companiilor inființate de PMB...
Ea NU a furat nimic... doar a investit cu succes (propriu) banii bucureștenilor!
Gile
rank 5
Interesant
Lie Firea Ciocarlie
Cam miroase a puscarie !

Imunitatea parlamentara nu o ajuta pe Firea deoarece in momentul in care a comis infractiunile nu era parlamentar !

https://youtu.be/s1-d3N9FMjI
octy
rank 5
@ Gile Rank user: x5 12.10.2020, 12:17
voi astia ingalbeniti visati numai puscarie. unde sunt condamnarile pentru gaura Al Capone descoperita de Citu anul trecut? Citu asta stie doar sa minta ca oricum nu il taxeaza nimeni iar trolii aplauda. As fi vrut si eu sa vad macar o ancheta, un proces, un condamnat pentru gaurile lui Citu, dar nimic, el mai descopera alte gauri, dupa care tacere. noua guvernare stie doar sa ameninte cu puscaria. ce daca nu sunt probe? lasa ca inventam noi ceva si tot va bagam la puscarie, langa Draknea!
Gile
rank 5
Interesant
Tu poti vorbi fara probleme dar Firea este livida deoarece stie foarte bine cat a furat pentru mafia PSD in mandatul ei !
Problema lui Catu este ca nu prea are cui sa ceara o ancheta dupa ce mafia PSD a distrus si ceea ce functiona cat de cat in justitie !
Insa speranta moare ultima si cu siguranta Firea si ceilalti mafioti PSD vor plati cu varf si indesat pentru toate faptele lor !

https://youtu.be/I73uswJriqg
cribo
rank 5
greu de crezut
Ca un ministru putin coerent poate fi credibil in acest caz! Departe de mine sa cred in buna credinta a fostului primar, dar nici Catu nu prezinta nimic! Sa nu uitam totusi ca una din primele masuri cand a fost instalat in functie a fost sa desfiinteze departamentul juridic din minister, care se "lupta" printre altele cu parintii ministrului, desfiintare care a fost considerata de instanta ca fiind ilegala! Astept cu mai mult interes auditul lui Nicusor!
Injineru
rank 5
ARBITRII RUSI......
Ca la gimnastica...
DUTTY
rank 5
Mai ploua in Tiraspol!?!?
?!!?!?
copilul
rank 1
bei frumosule,deja te vezi,in 2021 ???....faci repetitii,la ce-o sa
mintzi anul viitor,cand vei fi martor la procuratura,la cercetarea lu mucusor ???
Injineru
rank 5
Daca Che Urlando nu a gasit nici o delapidare, inseamna ca nici nu
a fost.
Comentariu inadecvat
tarfrad
rank 5
Ha, ha, ha!
Băi animalule expirat... la TOȚI le spui că sunt BOI, dar... TU NU TE UIȚI in apa din care te adapă stăpanul rus niciodată... să vezi ce animal bea din troacă?
Comentariu inadecvat
tarfrad
rank 5
Ha, ha, ha!
Muuu!!!
Marș la grajd... bovină expirată!
MacGigi
rank 5
Cele mai sincere felicitari pentru Ziare.com.
Nivelul si continutul comentariilor lui Bizon&Co 12:54, 13:05 si 13:35 aduc un suflu nou pe aceste pagini.

De la insultele personale, la insulte generale, adresate atat poporului roman cat si tarii, au devenit "monnaie courrante" pe Ziare. Va sugerez sa va infratiti cu Sputnik, versiunea romaneasca :)

https://www.youtube.com/watch?v=YgGzAKP_HuM
niculaeda
rank 5
@BazonCazon 13:35
💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩💩

- Pile of *p*o*o* ! 🥴🥴🥴🥴🥴
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor