Branza topita din comert, doldora de aditivi alimentari. Topul produselor cu cele mai multe calorii

Sambata, 20 Martie 2021, ora 23:00
10877 citiri
Branza topita din comert, doldora de aditivi alimentari. Topul produselor cu cele mai multe calorii
Branza topita de pe piata nu e tocmai sanatoasa/Arhiva ziare.com

Branza topita, fie ca este sub forma de felii, la sul sau sub forma de cuburi, este des intalnita in alimentatia romanilor. Ba mai mult, ea este un aliment des utilizat si de catre cei mici. InfoCons, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor, a realizat un studiu pe baza etichetelor a 28 de produse tip branza topita care se gasesc in supermarket.

Acestea au fost achizitionate in mod aleatoriu si anonim de catre reprezentantii InfoCons de pe teritoriul tarii. Rezultatele, care i-au ingrijorat pe spectialisti, au dovedit ca, nu exista niciun sortiment de branza topita care sa nu contina E-uri.

Cate E-uri contin produsele tip branza topita

Numarul de E-uri continute in produsele ce au facut obiectul studiului variaza intre 1 si 11 E-uri, astfel:

3.57% din produsele analizate au in continut 11 E-uri

7.14% din produsele analizate au in continut 8 E-uri;

14.28% din produsele analizate au in continut 7 E-uri

14.28% din produsele analizate au in continut 6 E-uri

3.57% din produsele analizate au in continut 5 E-uri

14.28% din produsele analizate au in continut 4 E-uri

35.71% din produsele analizate au in continut 3 E-uri

7.14% din produsele analizate au in continut 1 E

Cei mai multi dintre consumatori cumpara branza topita nu doar pentru gustul ei, ci si pentru textura untoasa, uniforma. Aceasta din urma nu se poate obine, insa, fara adaugarea in compozitia produsului a unor saruri de topire, cum ar fi fosfatul de sodiu (E339) si polifosfatii (E452).

Doldora si de calorii

De asemenea, 89.29% din produsele analizate au valoare energetica cuprinsa intre 205 - 283 kcal /100 g, adica extrem de mult, spune Sorin Mierlea, presedintele InfoCons.

Carbohidrati contin 57.14% din produsele analizate si au valoarea cuprinsa intre 4 - 12g / 100g. De asemenea, 50% din produsele analizate contin sare cu valori cuprinse intre 1.7 - 3.5g / 100g.

Produsele analizate contin grasimi si proteine astfel: Grasimi contin 85.71% cu valori cuprinse intre 13 - 23g / 100g si Proteine contin 89.29% cu valori cuprinse intre 7 - 16g / 100g.

25% au inscriptionate pe ambalaj informatiile referitoare la Alergeni, acestea pot fi lapte, ou sau branza.

Cum e in strainatate

In alte tari, autoritatile au inceput demult sa ia masuri pentru a-l ajuta pe consumator sa face diferenta intre branzeturile de buna calitate si cele mai putin sanatoase. Spre exemplu, in SUA - tara in care James Kraft a facut avere din vanzarea de branza topita, in prima jumatate a secolului XX - Food and Drug Administration (FDA) nu mai priveste acest aliment cu ochi buni.

In consecinta, a inceput sa schimbe modul in care el este etichetat. Asa se face ca astazi, in America, niciun aliment nu poate fi vandut sub denumirea de "branza" decat in cazul in care contine, in procent de cel putin 51%, lactate sau macar alte resturi prefacute ale acestora.

Autoritatile romane nu sunt, insa, nici pe departe atat de exigente ca cele din State Unite. In consecinta, la noi, branza topita e saraca pana si in resturi de branzeturi, dar abunda in aditivi.

Puteti consulta mai jos alergenii si E-urile folosite in tipurile de branza topita care se gasesc pe piata din Romania.

Ce contine branza topita de... by Claudia Spridon

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
#alimentatie sanatoasa, #alimente sanatoase, #aditivi alimentari periculosi, #aditivi alimentari cancerigeni , #stiri sociale