Ziare.com

Medicii romani avertizeaza ca ar putea intra in greva

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 15:49

   

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) isi exprima sustinerea fata de medicii din Slovacia in lupta lor de a reda demnitatea profesiei medicale, avertizand Executivul ca o situatie asemanatoare ar putea aparea si in Romania, din pricina finantarii necorespunzatoare a sistemului medical.

"De la inceput, CMR a fost alaturi de medicii slovaci si le intelege revendicarile, care sunt similare cu cele ale medicilor din Romania. Colegiul Medicilor din Romania avertizeaza Guvernul Roman ca o situatie similara se poate repeta la noi in tara, intrucat medicii au ajuns la limita epuizarii si a suportabilitatii. (...) Asa zisa crestere cu 4% in proiectul de buget pe 2012 este falsa, deoarece ea a fost impusa de plasa arieratelor rostogolite de catre FMI. In mod real, in 2012, unitatile medicale vor primi mai putini bani decat in 2011", se arata intr-un comunicat.

Presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae, sustine ca medicii care au ramas sa lucreze in Romania nu vor suporta la nesfarsit situatia actuala si ca exemplul Slovaciei poate fi urmat si de alte tari.

"Sper ca, in al 13-lea ceas, guvernantii sa inteleaga ca sanatatea este o prioritate nationala si nu numai declarativ, dar si in realitate. Guvernantii trebuie sa inteleaga ca un sistem de sanatate subfinantat si in care medicii sunt blamati nu poate fi functional. Miscarea revendicativa din Slovacia exista deja in Romania prin exodul medicilor, care poate sa duca la colapsul sistemului. (...) CMR considera ca o conditionare a finantarii sistemului si a cresterii veniturilor medicilor de asa zise masuri de reforma in sistem este o masura care aduce atingere atat medicilor, cat si pacientilor", a declarat prof. dr. Vasile Astarastoae.

CMR, impreuna cu celelalte organizatii profesionale ale medicilor, isi afirma disponibilitatea de a fi participant la un program coerent de eficientizare a politicilor de sanatate "cu o singura conditie si anume: respectarea demnitatii profesionistilor din medicina", se mai arata in comunicat.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1075 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa va apucati de greve

si alte chestii din astea, cand nu veti mai lua ciubuc.

 

 

Cu ce sa le maresti salariile daca nu sunt bani ?

Nici taxele recente de cinsukltati, spitalizare, nu8 pot aduce atatia bani cati doresc medicii !

 

 

Ciubuc

Cei care primesc "ciubuc" nici nu au timp si interes sa faca greva, stai linistit.

 

 

sunt bani - sa ia de la justitie ca acolo sunt prea multzi

medicii s-au prins ca banii vin acolo unde e greva mai sanatoasa. judecatorii au facut-o zdravan si le-au dat mariri de salariu in criza. sper sa ia exemplus slovenilor acum inainte de adoptarea bugetului. altfel au mai pierdut o tura...

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor