Iohannis a promulgat legea care prevede confiscarea extinsa a averilor, dupa o condamnare definitiva

Luni, 02 Noiembrie 2020, ora 19:11
6385 citiri
Iohannis a promulgat legea care prevede confiscarea extinsa a averilor, dupa o condamnare definitiva
Presedintele Romaniei Klaus Iohannis FOTO: Facebook

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat luni, 2 noimebrie, legea pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul penal in vederea transpunerii unor directive ale Uniunii Europene, transmite Administratia Prezidentiala.

Actul normativ prevede ca "confiscarea extinsa se dispune asupra bunurilor dobandite de persoana condamnata intr-o perioada de 5 ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei".

"Art.I.- La articolul 112 1 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.510 din 24 iulie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, alineatele (1) si (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins: "(1) Sunt supuse confiscarii si alte bunuri decat cele prevazute la art. 112, cand fata de o persoana se dispune condamnarea pentru o fapta susceptibila sa ii procure un folos material si pentru care pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de 4 ani sau mai mare, instanta isi formeaza convingerea ca bunurile respective provin din activitati infractionale. Convingerea instantei se poate baza inclusiv pe disproportia dintre veniturile licite si averea persoanei", conform legii promulgate de seful statului.

De asemenea, "Confiscarea extinsa se dispune asupra bunurilor dobandite de persoana condamnata intr-o perioada de 5 ani inainte si, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii, pana la data emiterii actului de sesizare a instantei. Confiscarea extinsa poate fi dispusa si asupra bunurilor transferate catre terti, daca acestia stiau sau ar fi trebuit sa stie ca scopul transferului a fost evitarea confiscarii".

In cazul bunurilor care pot face obiectul confiscarii speciale sau al confiscarii extinse, luarea de catre procuror a masurilor asiguratorii pentru a evita ascunderea, distrugerea, instrainarea sau sustragerea de la urmarire a acestor bunuri este obligatorie, mai prevede proiectul de lege adoptat marti de catre deputati.

"Organul judiciar care a dispus extinderea urmaririi penale sau schimbarea incadrarii juridice este obligat sa il informeze pe suspect despre faptele noi cu privire la care s-a dispus extinderea ori cu privire la schimbarea incadrarii juridice", mai arata sursa citata.

Procurorul dispune suspendarea urmaririi penale numai daca, luand in considerare toate circumstantele cauzei, apreciaza ca suspectul sau inculpatul nu ar putea fi audiat la locul unde se afla sau prin intermediul videoconferintei ori ca audierea lui in acest mod ar aduce atingere drepturilor sale ori bunei desfasurari a urmaririi penale.

"Daca nu se dispune suspendarea judecatii, audierea suspectului sau inculpatului la locul unde se afla sau prin videoconferinta nu poate avea loc decat in prezenta avocatului", conform proiectului de lege.

In plus, instanta dispune suspendarea judecatii numai daca, luand in considerare toate circumstantele cauzei, apreciaza ca suspectul sau inculpatul nu ar putea fi audiat la locul unde se afla sau prin intermediul videoconferintei ori ca audierea lui in acest mod ar aduce atingere drepturilor sale ori bunei desfasurari a judecatii.

Daca nu se dispune suspendarea judecatii, audierea suspectului sau inculpatului la locul unde se afla sau prin videoconferinta nu poate avea loc decat in prezenta avocatului.

Incheierea data in prima instanta prin care s-a dispus cu privire la suspendarea cauzei poate fi atacata separat cu contestatie la instanta ierarhic superioara in termen de 24 de ore de la pronuntare, pentru procuror, partile si persoana vatamata prezente, si de la comunicare, pentru partile sau persoana vatamata care lipsesc. Contestatia se depune la instanta care a pronuntat incheierea atacata si se inainteaza, impreuna cu dosarul cauzei, instantei ierarhic superioare, in termen de 48 de ore de la inregistrare.

"Impotriva hotararii prin care instanta de apel dispune masura de siguranta a confiscarii speciale ori a confiscarii extinse direct in apel, inculpatul, procurorul sau persoanele ale caror drepturi sau interese legitime pot fi afectate pot face contestatie numai in ceea ce priveste aceasta masura de siguranta", potrivit initiativei legislative.

Totodata, procurorul poate face contestatie in termen de 48 de ore de la pronuntare, iar inculpatul in termen de 48 de ore de la comunicare.

"Agentia Nationala de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate incunostinteaza judecatorul delegat cu executarea despre orice impiedicare ori intarziere survenita in cursul executarii unei confiscari speciale sau confiscari extinse, pe baza informatiilor periodice primite de la Agentia Nationala de Administrate Fiscala si de la alte autoritati competente cu punerea in executare a acestor masuri de siguranta", mai arata proiectul de lege adoptat marti de catre deputati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violența domestică a devenit infracțiune în Kazahstan. Ce pedepse riscă agresorii
Violenţa domestică împotriva femeilor şi a copiilor a devenit infracţiune în Kazahstan, după ce preşedintele Kasîm-Jomart Tokaiev a semnat luni o nouă lege, relatează marţi, 16 aprilie,...
Trump poate ajunge președinte și dacă este condamnat penal. Constituţia SUA nu are o prevedere care să împiedice acest lucru
Trump poate ajunge președinte și dacă este condamnat penal. Constituţia SUA nu are o prevedere care să împiedice acest lucru
Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, este judecat începând de luni la New York pentru acuzaţia că a acoperit ilegal o plată în schimbul tăcerii către o vedetă porno....
#lege, #promulgare, #presedinte, #averi, #confiscare , #stiri sociale