Ziare.com

IPS Teodosie a depus actele pentru infiintarea Mitropoliei Tomisului: "A fost aici si trebuie sa fie si de acum incolo"

de Alina Toma
Vineri, 26 Februarie 2021, ora 12:49

   

IPS Teodosie a depus actele pentru infiintarea Mitropoliei Tomisului: "A fost aici si trebuie sa fie si de acum incolo"
IPS Teodosie a depus saptamana trecuta o solicitare la Patriarhia Sfantului Sinod pentru a reinfiinta Mitropolia Tomisului. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-a intrunit joi, 25 februarie, la Palatul Patriarhiei, in prima sedinta din 2021. Cu aceasta ocazie s-a discutat si pe tema reinfiintarii Mitropoliei Tomisului.

IPS Teodosie spune ca reinfiintarea Mitropoliei Tomisului ar fi o reparatie morala intrucat la Tomis a existat mitropolie, inca din secolul V dupa Christos si a disparut dupa ce Dobrogea a intrat sub stapanire otomana. "Mitropolie a fost aici, chiar inainte de prima Mitropolie a Tarii Romanesti, si trebuie sa fie si de acum incolo", a spus ierarhul Tomisului.

El spune ca initiativa a avut-o inca din anul 2002, cand a existat un comitet de initiativa pentru concretizarea acestei idei. "Au fost peste 10.000 de oameni care au venit sa-mi propuna acest lucru, printre care si profesorul Adrian Radulescu", spune Teodosie.

El spune ca dovezi sunt destule, amintind de multimea de izvoare recuperate anul trecut, de la arhive si biblioteci, inclusiv de la Vatican, care dovedesc faptul ca pe aceste taramuri a existat o mitropolie, care avea 14 arhiepiscopii in subordine, cum ar fi cele din Constanta, Tulcea, dar si cele de la sud de Dunare. "Aceasta istorie si-ar dori-o orice popor s-o puna in lumina. Am simtit o datorie sfanta nu pentru mine, ci pentru adevarul istoric", spune Teodosie.

Prin urmare, a inregistrat la Patriarhia Sfantului Sinod o adresa saptamana trecuta. Urmeaza demersurile de aprobare, proces care poate fi durata, intrucat Sfantul Sinod se intruneste de doar doua ori pe an.

Daca va fi reinfiintata Mitropolia, mai multe eparhii vor veni sub administrarea Mitropoliei, respectiv Constanta si Tulcea.

Mai puteti citi:

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre IPS Teodosie Mitropolie tomis constanta
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8575 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Patriarhie

nu vrei, securistule ?

 

 

boaita borata onanista scatofaga intreit afundata in hazna

vrea sa-si faca lacas de propaganda obscurantista pe persoana fizica
habotnicul schismatic schizofren se crede sfantu' andrei
astept reactia sekuristului ciubota

 

 

Aprobarea ar fi echivalenta cu un razboi al bisericii impotriva

statului roman. Satana Teodosie, impreuna cu ceilalti barbosi veniti din evul mediu timpuriu al tarilor romane ar trebui sa se cam care din biserica romana, sa lase preoti dedicati si cultivati sa vina in fata. Satana Teodosie= spagar, securist, hot de fonduri europene, infractor prin nerespectarea legfilor carantinei, pidosnic. Ei bine, gunoiul asta este scos in fata de BOR. Nu va spune si acest lucru ceva ??? BOR a devenit o mafie, care lupta sa-si umple buzunarele, nu este ceea ce trebuie romanilor credinciosi.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor