Medicul Marius Geanta, despre varianta intoarcerii la masurile drastice din starea de urgenta. Crestere a numarului de cazuri de COVID-19

Miercuri, 24 Iunie 2020, ora 19:27
10967 citiri
Medicul Marius Geanta, despre varianta intoarcerii la masurile drastice din starea de urgenta. Crestere a numarului de cazuri de COVID-19
Foto: Facebook/ Marius Geanta

Presedintele Centrului de Inovatie in Medicina, Marius Geanta, a explicat pentru Ziare.com care este cauza cresterii numarului de infectari din ultimele zile, ce solutii exista, plusurile noilor criterii de externare a pacientilor asimptomatici, dar si importanta vaccinarii.

Doctorul explica faptul ca, in momentul de fata, Romania se afla pe un platou de cazuri, media fiind de aproximativ 300 de cazuri zilnic, la nivelul ultimelor doua saptamani. Cresterea din aceasta perioada se comaseaza cu masurile de relaxare si reprezinta o dinamica la care ne asteptam cu totii pentru ca "acest fenomen s-a remarcat in toate statele", arata specialistul.

Referitor la masurile de relaxare, Marius Geanta sustine ca este atat responsabilitatea cetatenilor, cat si a celor care organizeaza diverse activitati care sa predispuna la aglomerari de persoane, implicit, la nerespectarea masurilor. Mesajul este simplu, mai subliniaza doctorul: "Daca am fi constienti si am purta masca, daca am pastra distantarea fizica si normele minime de igiena, aceste masuri ne-ar pazi de contactarea virusului".

Insa, chiar daca numarul de cazuri este in crestere, doctorul sustine ca nu este un motiv sa ne gandim la masuri asemanatoare cu cele din starea de urgenta. In momentul actual, suntem mult mai informati despre virus, despre evolutia bolii, despre cum functioneaza sistemul de sanatate si care este capacitatea noastra de reactie pentru combaterea noului coronavirus. "Atata vreme cat numarul de cazuri grave si cele care necesita terapie intensiva este sub control, este putin probabil sa avem impuse din nou masuri la fel ca in starea de urgenta", sustine medicul.

Singura masura restrictiva pe care medicul o considera de folos la nivel regional este carantinarea unor localitati sau a unor zone afectate de o expansiune rapida a COVID-19, masura care a mai fost luata si in timpul starii de urgenta.

Comparativ cu starea de urgenta, oamenii sunt mult mai relaxati. Explicatia, spune Marius Geanta, consta in faptul ca nivelul de constientizare al populatiei asupra starii de sanatate este unul foarte redus in Romania. In completare, expertul mentioneaza rezultatele unui studiu realizat de IRES, conform caruia doar patru din zece romani ar fi dispusi sa se vaccineze impotriva COVID-19. Avand in vedere toata mediatizarea, toate explicatiile, implicarea tuturor expertilor, a vocilor autorizate, din Romania si din lume, acest procent este foarte mic, sustine medicul.

Cresterea numarului de cazuri de la terapie intensiva

"Crestere numarului total de cazuri are, si va avea un corespondent in cresterea numarului de paturi de ATI ocupate", explica medicul. Daca numarul de paturi ATI va fi din ce in ce mai mare, inseamna ca vom avea mai multe cazuri diagnosticate, ceea ce reprezinta o problema din perspectiva sanatatii publice, posibilitatea de raspandire a virusului fiind mai mare. Doar in aceasta situatie, anumite masuri de distantare vor trebui reinstaurate.

"Cred ca vor fi solutii luate de la caz la ca. Nu vad din nou situatia in care vom avea ordonante militare", spune medicul. Insa, aceasta situatie nu este exclusa daca va exista o explozie a numarului de cazuri timp de cateva zile. Vestea buna este ca, fata de lunile precedente, acum stim mult mai multe lucruri, iar deciziile pot fi mult mai rafinate, adauga medicul.

Suprapopularea spitalelor

In acest moment, o mare parte din capacitatea sistemelor de sanatate ale spitalelor este alocata pentru pacientii COVID-19. Geanta sustine ca "este o capacitate destul de mare si nu ne-am apropiat nici cand eram in varf de aceasta capacitate". Acum, Romania interneaza inclusiv pacienti asimptomatici si conform ordinului de ieri, aceste persoane asimptomatice ar putea fi externate in 10 zile, in izolare la domiciliu, pe propria raspundere si sub supraveghere medicala de la distanta. In cazul in care numarul de cazuri de pacienti asimptomatici ar creste, medicul considera ca acestia ar putea sa fie tratati acasa.

Gripa sezoniera

Vrand, nevrand avem un raspuns la intrebarea: "In ce masura, cresterea temperaturii ambientale influenteaza SARS-CoV2? Aproape deloc". Medicul explica faptul ca suntem pe final de luna iunie si numarul este in crestere, atat la noi, cat si in alte tari. In plus, este o diferenta intre SARS-CoV2 si gripa. Pentru ca, impotriva gripei, avem o arma sigura, si anume, vaccinarea, care oricand ar trebui sa fie recomandata. Vaccinarea te poate proteja de gripa sau poate determina o forma mai usoara de gripa la anumite persoane. Beneficiile sunt foarte clare. Daca impotriva COVID-19, cel mai probabil, nu vom avea un vaccin in aceasta toamna, impotriva gripei sezoniere, avem. "Eu o sa ma vaccinez si asta recomand tuturor: vaccinarea anti-gripala".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Căpușele au trimis zeci de oameni la Urgențe. Ce trebuie făcut pentru a nu mai ajunge la spital
Căpușele au trimis zeci de oameni la Urgențe. Ce trebuie făcut pentru a nu mai ajunge la spital
Zeci de botoșăneni au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost mușcați de căpușe, în intervalul 1-15 aprilie. Potrivit reprezentanților Spitalului Județean "Mavromati", 26 de...
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
În stilul caracteristic, cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a avut o postare pe rețelele sociale în care amintește de medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria...
#coronavirus, #cazuri, #suprapopulare, #spital, #gripa, #gripa sezoniera, #Covid 19, #SARS CoV2, #infectare coronavirus , #stiri sociale