Majorările de venituri anunțate de Guvern în 2022. Creșteri salariale, doar pentru anumite categorii de angajați

Sambata, 18 Decembrie 2021, ora 03:05
6549 citiri
Majorările de venituri anunțate de Guvern în 2022. Creșteri salariale, doar pentru anumite categorii de angajați
Cresc pensiile și alocațiile FOTO Pixabay

Guvernul Ciucă a anunțat majorări din anul 2022, în care intră inclusiv pensiile și alocațiile. Mai mult, ar urma să crească și salariile angajaților din sănătate și învățământ.

Majorarea pensiilor și alocațiilor de la 1 ianuarie 2022

Guvernul are un proiect de ordonanță de urgență ce prevede majorarea punctului de pensie la 1.586 lei și creșterea pensiei minime la 1.000 de lei, dar și majorarea alocațiilor la 243 lei, de la 1 ianuarie 2022.

Concret, pensia minimă este în prezent 800 de lei, dar de la 1 ianuarie 2022 ar urma să crească la 1.000 de lei.

Punctul de pensie este în prezent 1.442 de lei și ar urma să ajungă la 1.586 de lei.

În prezent, alocația copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani este 214 lei, iar pentru cei care au mai puțin de doi ani, sau care au un handicap, este de 427 de lei.

Începând cu anul următor, sumele se vor modifica astfel:

- 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

- 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani;

- 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.

Majorarea salariilor angajaților din sănătate și învățământ

Guvernul a anunțat că vrea să înghețe salariile bugetarilor în anul 2022, ”pentru evitarea unor presiuni suplimentare asupra cheltuielilor bugetare”, dar există și excepții.

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, care prevede, printre altele, creșterea salariilor din sectorul sanitar și asistență socială cu 25%, dar și pe cele ale profesorilor cu 8%.

”Prin excepție de la această măsură începând cu anul 2022 personalul care ocupă funcțiile prevăzute în anexa nr. II ”Familia ocupațională de funcții bugetare ”Sănătate și asistență socială” la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de o majorarea a salariilor de bază cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021;”, se arată în proiect.

Majorarea în cazul salariilor din învățământ a venit ca o modificare a proiectului inițial deoarece în primă fază și acestea erau prevăzute ca fiind ”înghețate”.

“Prin excepție de la alin. (1), pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, începând cu data de 1 ianuarie 2022 salariile de bază se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021“, prevede proiectul.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#majorare pensii, #majorare alocatii copii, #salarii profesori, #salarii medici , #stiri sociale