Mai multi producatori auto, afectati de criza cipurilor. Linii de asamblare din intreaga lume, inchise

Luni, 25 Ianuarie 2021, ora 08:39
5366 citiri
Mai multi producatori auto, afectati de criza cipurilor. Linii de asamblare din intreaga lume, inchise
Industria auto este afectata de criza cipurilor FOTO Pixabay

Volkswagen discuta cu principalii sai furnizori despre posibile solicitari de despagubiri din cauza deficitului de semiconductori, a declarat, duminica, producatorul auto german, citat de Reuters.

Ford, Toyota si Nissan vor reduce productia de vehicule in aceasta luna din cauza deficitului de cipuri. Producatori auto din intreaga lume inchid linii de asamblare din cauza problemelor provocate de oferta insuficienta de semiconductori, care in unele cazuri au fost amplificate de masurile luate de administratia Trump impotriva unor producatori majori de cipuri din China.

Deficitul de cipuri afecteaza companiile Volkswagen, Ford Motor, Subaru, Toyota Motor, Nissan Motor, Fiat Chrysler Automobiles si alti producatori de automobile.

"Pentru Volkswagen, prioritatea maxima este reducerea la minimum a efectelor blocajului din livrarile de semiconductori asupra productiei", a spus purtatorul de cuvant al Volkswagen, adaugand ca compania doreste sa rezolve problema in stransa cooperare cu furnizorii sai.

Dar purtatorul de cuvant a adaugat ca acest schimb ar include si examinarea cu furnizorii sai a unor cereri de despagubiri.

Printre furnizorii din industria auto afectati se numara Bosch si Continental din Germania, care sunt dependenti de furnizorii de cipuri din Taiwan si din alte tari asiatice.

Volkswagen a comunicat furnizorilor sai la scurt timp dupa prima carantina pentru coronavirus din primavara ca va creste din nou productia la niveluri pre-pandemice, au spus surse din industrie. Cu toate acestea, producatorii de semiconductori au orientatat productia catre alte sectoare industriale cu rate de crestere ridicate, cum ar fi produsele electronice de larg consum, lasand clientii din industria auto cu mai putine cipuri decat este necesar, au spus sursele.

Revista Automobilwoche a relatat ca Volkswagen discuta cu furnizori alternativi de semiconductori, dar ca exista temeri ca acest lucru ar putea duce la cresterea preturilor.

Volkswagen doreste sa se asigure ca atat Bosch, cat si Continental suporta povara acestor probleme si compenseaza partial compania pentru costurile suplimentare rezultate, a scris revista.

O purtatoare de cuvant a Bosch a declarat ca compania se concentreaza in prezent pe mentinerea lanturilor de aprovizionare cat mai mult posibil.

"Vom discuta toate aspectele ulterioare ale deficitului de semiconductori direct cu clientii si furnizorii nostri in timp util", a adaugat ea.

Continental a refuzat sa comenteze.

Ministrul german al economiei, Peter Altmaier, l-a indemnat pe omologul sau taiwanez Wang Mei-hua sa convinga producatorii taiwanezi de cipuri sa contribuie la ameliorarea deficitului de semiconductori din industria auto, care impiedica redresarea economica in timpul pandemiei de Covid-19.

Altmaier i-a cerut lui Wang sa abordeze problema in discutiile cu Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC), cel mai mare producator de cipuri pe baza de contract din lume si unul dintre principalii furnizori ai Germania.

Pentru a reduce dependenta de furnizorii asiatici si pentru a evita probleme similare in viitor, Berlinul intentioneaza acum sa suplimenteze sprijinul statului pentru cresterea capacitatii de productie a semiconductorilor din Germania si Europa.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Primul pacient căruia i-a fost implantat un cip Neuralik în creier poate controla mouse-ul cu ajutorul gândurilor. "Progresul este bun”
Primul pacient căruia i-a fost implantat un cip Neuralik în creier poate controla mouse-ul cu ajutorul gândurilor. "Progresul este bun”
Elon Musk a declarat luni seară, 19 februarie, că primul pacient uman căruia medicii i-au implantat un cip cerebral dezvoltat de compania Neuralink pare să se fi recuperat complet şi este...
Cât de constituțională e comasarea alegerilor. Fost judecător CCR: ”O să fie o încurcătură mare pentru administrația publică”
Cât de constituțională e comasarea alegerilor. Fost judecător CCR: ”O să fie o încurcătură mare pentru administrația publică”
Coaliția PSD-PNL a anunțat miercuri, 21 februarie, că a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale în luna iunie. Această mutare ridică mai multe semne de întrebare în ceea...
#producatori auto, #cipuri, #criza, #linii de productie, #masini , #stiri sociale