Pandemia de coronavirus va pune o presiune mai mare asupra finantarii pensiilor, conform unui raport al OCED

Luni, 07 Decembrie 2020, ora 16:28
1932 citiri
Pandemia de coronavirus va pune o presiune mai mare asupra finantarii pensiilor, conform unui raport al OCED
Batranii sunt cei mai vulnerabili in fata coronavirusului FOTO (generica) Pexeles.com

Socul economic si de pe piata muncii, provocat de criza COVID-19, creste presiunea asupra finantarii pensiilor, avertizeaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), care reaminteste ca acestea sunt deja sub tensiune din cauza tendintelor de fond, precum imbatranirea populatiei.

"COVID-19 a provocat o puternica perturbare pe piata muncii, cu efecte in cascada asupra economiilor pentru pensionare si asupra pensiilor", explica OECD intr-un raport citat de agentia EFE, publicat luni si dedicat in mare parte sistemelor de finantare.

Documentul avertizeaza ca actuala criza sanitara si economica creste probabilitatea sa se prelungeasca si sa se acutizeze problemele determinate de un numar de proaspat pensionati ale caror indemnizatii trebuie finantate de generatiile tinere mai putin numeroase care intra pe piata muncii.

Mai mult, din cauza dificultatii de a gasi un loc de munca si de a-l mentine sau a salariului redus din anumite job-uri, multa lume va fi incapabila sa economiseasca pentru pensie.

Si, ca si cum nu ar fi suficient, noua datorie acumulata de catre state pentru a face fata recesiunii prin ajutoare masive pentru companii sau angajati "va pune presiune asupra finantarii pensiilor, care deja sunt sub tensiune din cauza schimbarilor demografice".

Pablo Antolin, seful echipei care a coordonat studiul, a explicat pentru EFE ca, in ceea ce priveste "pensiile prin contributii, COVID va avea un impact foarte puternic, dar acesta va fi pentru maine, nu pentru azi".

In cazul sistemelor prin capitalizare, impactul crizei va fi mai rapid din cauza puternicelor fluctuatii de pe pietele financiare, in care sunt investite in mare masura economiile pentru pensii.

In cazul acestor economii, prima recomandare in contextul actual, subliniaza Antolin, este "sa nu se contabilizeze pierderile", pentru ca trebuie sa se tina cont de faptul ca pietele se caracterizeaza de multe ori tocmai prin aceste variatii.

Dovada este faptul ca in primul trimestru al acestui an activele fondurilor de pensii s-au depreciat cu 10% in OECD din cauza, in special, a evolutiei pietelor financiare si au ajuns de la 49.200 miliarde dolari, la finele lui 2019, la 44.300 miliarde la sfarsitul lui martie. Insa, la finele celui de-al treilea trimestru, recuperarea a facut sa se ajunga la nivelurile de dinainte de criza.

O alta recomandare este aceea ca posibilitatea de a se recupera anticipat economiile depozitate pentru pensii "sa se permita doar in circumstante exceptionale", deoarece altfel ceea ce se face pentru a acoperi nevoile imediate "va pune in pericol pensia de maine".

Autoritatile studiului mentioneaza ca in Mexic si Noua Zeelanda, unde s-a permis accesul la aceste fonduri de pensii, s-au produs importante retrageri de bani.

Vrei o pensie de 3.000 de lei? Iata cat trebuie sa cotizezi lunar in functie de varsta

Ce trebuie sa facem pentru a incasa o pensie de 4.000 de lei. Valoarea cotizatiilor lunare in functie de varsta

Cât a fost pensia medie lunară în România în 2023. Suma s-a majorat cu peste 13% față de 2022
Cât a fost pensia medie lunară în România în 2023. Suma s-a majorat cu peste 13% față de 2022
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul mediu...
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
#pensii, #coronavirus, #oecd, #criza covid 19 , #stiri sociale