Cum este sa traiesti cu HIV in Romania. Experiente din ultimii 20 de ani

Autor: Paul Barbu - Redactor
Duminica, 06 Decembrie 2020, ora 00:44
2280 citiri
Cum este sa traiesti cu HIV in Romania. Experiente din ultimii 20 de ani
Foto: Pixabay.com

Persoanele care traiesc cu HIV se confrunta cu provocari semnificative de sanatate mintala, acestea fiind mai predispuse decat populatia generala sa dezvolte afectiuni psihice cum ar fi depresia, probleme cognitive, de memorie, concentrare, povesteste Ana-Maria Schweitzer directorul executiv al unei fundatii.

Aceasta impartaseste din experienta acumulata vreme de aproape doua decenii in ingrijirea sanatatii mintale a persoanelor care traiesc cu sau care sunt afectate de HIV.

Potrivit ei, la toate aceste probleme se adauga provocarea de a face fata stigmatizarii si discriminarii in societate, la locul de munca si in sistemul de sanatate.

Problemele de sanatate mintala - in special atunci cand sunt netratate sau slab gestionate - pot conduce la degradarea sanatatii fizice, la diminuarea capacitatii de auto-gestionare a starii de sanatate si de administrare a terapiei antiretrovirale cu rol de reducere si control al incarcaturii virale. Toate acestea pot conduce, in absenta unor masuri eficiente si aplicate unitar, la implicatii negative asupra sanatatii publice si a traiectoriei viitoare a epidemiei HIV.

"Urmarim sa imbunatatim abilitatile de autogestionare a starii de sanatate a pacientilor nostri, mai cu seama atunci cand acestia se afla in situatii neasteptate. De aceea, echipa noastra de psihologi si-a propus sa perfectioneze capacitatea de planificare a persoanelor aflate in ingrijire pe termen lung, de a face alegeri sanatoase, de stabilire a obiectivelor personale de sanatate si de creare a mediului favorabil pentru atingerea acestora," a declarat Ana-Maria Schweitzer, reprezentanta fundatiei Baylor Marea Neagra.

Amprenta epocii comuniste, lasata pe bolnavii de HIV

Dintre pacienti, 47% provin din copiii infectati nosocomial cu HIV la sfarsitul epocii comuniste. Varsta medie a persoanelor care au solicitat ajutorul fundatiei este de 36,8 ani, 48% dintre acestea fiind femei. Acestia au fost diagnosticati cu HIV, in medie, in urma cu 20,37 de ani.

Pacientii au beneficiat in permanenta, inca de la infiintarea fundatiei, de consiliere psihologica si servicii de asistenta sociala. Echipa psihosociala a inclus, de-a lungul timpului, intre 3 si 8 psihologi si asistenti sociali.

Cum vad bolnavii de HIV viata

  • * In prezent, aproximativ 80% dintre pacienti considera ca, daca o persoana HIV pozitiva urmeaza cu precizie tratamentul prescris si are grija de propria sanatate, speranta sa de viata este similara celei ale persoanelor HIV negative.
  • * 67% dintre pacienti considera ca infectia cu HIV nu este invalidanta si nu ii impiedica sa isi desfasoare activitatile cotidiene, sa aiba o viata de familie si o cariera implinite.
  • Serviciile psihosociale au un rol determinant in imbunatatirea capacitatii de autogestionare a starii de sanatate a persoanelor care traiesc cu HIV. Astfel,

  • * 79% dintre beneficiarii serviciilor psihosociale au capacitatea de a recunoaste semnele unei eventuale deteriorari a starii lor de sanatate, stiind cum sa acceseze serviciile medicale de care au nevoie,
  • * 84% dintre pacienti stiu cum sa ia legatura cu medicul lor pentru a obtine o programare,
  • * 82% dintre acestia cunosc datele de contact ale cel putin unei persoane din echipa Baylor - medic, asistenta medicala, psiholog sau asistent social, care sa le poata oferi ajutorul necesar in caz de nevoie.
  • RAPORT 320.000 de copii si adolescenti infectati cu HIV in 2019, unul la fiecare 100 de secunde

    Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
    Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
    Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
    Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
    Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
    Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
    #infectare HIV, #hiv in romania, #copii bolnavi hiv , #stiri sociale