Cum sa te pregatesti pentru locul de munca ideal. Sfaturile unui specialist in recrutare

Miercuri, 07 Iulie 2021, ora 23:00
1719 citiri
Cum sa te pregatesti pentru locul de munca ideal. Sfaturile unui specialist in recrutare
Voluntariatul si internishipurile sunt importante/ FOTO Pixabay

Primul contact al studentilor cu angajatorii ar trebui sa inceapa din anul I de facultate. Asa pot ajunge sa lucreze in echipe si sa se obisnuiasca cu tot ce presupune campul muncii, sustin specialistii in recrutare.

Voluntariatul sau internshipurile sunt si ele extrem de importante si bine vazute de potentialii angajatori, completeaza expertii.

"Cu cat pleci mai repede la drum, cu atat ajungi mai departe. In momentul in care te-ai obisnuit deja cu un program de lucru, cu o echipa, e altceva. Din anul I pana in anul III de facultate poti schimba mai multe locuri de munca, poti sa schimbi mai multe lucruri pe care le faci. Daca in cei trei ani de facultate nu exista niciun contact cu angajatorii, candidatii au sanse reduse sa obtina acel loc de munca", a explicat pentru Ziare.com Gabriel Chicioreanu, consilier in cariera.

Importanta internshipurilor si a voluntariatului

Potrivit acestuia, experienta in campul muncii, dobandita in timpul unor internshipuri sau in cadrul voluntariatelor, cantareste mult in ochii angajatorilor. Asta in principal pentru ca acestia pun mai mult accent pe partea de practica pe care o cunosc studentii decat pe cea teoretica.

"De pilda, o persoana care lucreaza de la varsta de 18 ani are de castigat chiar si in fata profesorilor de facultate, dat fiind faptul ca poate veni cu exemple concrete din viata sa profesionala", a mai spus Chicioreanu, adaugand ca si activitatile extracuriculare conteaza la fel de mult.

"Sunt, din pacate, studenti care termina facultatea fara sa aiba o baza reala care sa le permita sa cuantifice, cu precizie, ce inseamna sa muncesti. Prin urmare, nu au de unde sa stie care sunt salariile din piata. Si, se trezesc, dupa ce termina facultatea, ca imaginea lor despre salarizare este una complet distorsionata de realitate", a punctat specialistul in recrutare.

Pretentii financiare peste normal

Pretentiile financiare ale studentilor sunt destul de ridicate, insa sansele ca ei sa obtina la inceput de drum salarii de 500 - 700 de euro sunt reduse, afirma expertii.

"Candidatul respectiv trebuie sa fie foarte performant ca sa obtina o astfel de suma. Asta pentru ca pe langa cei 500 - 700 de euro, angajatorul are si alte costuri pe care le plateste. Are un cost cu biroul pe care sta acea persoana, are un cost cu electricitatea pe care o consuma, iar banii acestia, ca angajator, ii scoti in timp. Cand aduci un nou angajat in firma esti nevoit sa il formezi, sa il obisnuiesti cu cultura organizationala. Deci costuri exista indiferent ca vorbim de stat sau de privat. Oamenii se formeaza in timp", a apreciat Chicioreanu.

Naturaletea si deschiderea sunt esentiale la primul contact al studentului cu potentialul angajator. De asemenea, dorinta de a invata este la fel de importanta.

"La prima citire, un recrutor se uita pret de cateva secunde pe CV. Iar la un student nu prea are ce sa citeasca", spune Chicioreanu, apreciind ca timpul acordat de un recruiter unui CV este de aproximativ sapte secunde.

CV-ul trebuie adaptat jobului la care candidatul aplica

Din aceasta perspectiva, un criteriu de selectie il reprezinta chimia care exista intre potentialul angajat si profilul celorlalti angajati. "CV-ul trebuie adaptat in functie de posturile pentru care candideaza. Degeaba candidezi la un post de inginer daca tu esti economist", spune specialistul in recrutare.

Chiar si acum, scrisoarea de intentie este importanta in ochii unora dintre angajatori. Asta mai cu seama pentru ca, cel putin in cazul studentilor care nu au mai lucrat intr-o companie, ea poate arata viziunea candidatului despre rolul pe care si l-ar putea asuma in companiei, felul in care se vede in interiorul organizatiei, punctandu-si, concomitent, abilitatile dobandite.

Chiar daca targurile de locuri de munca s-au mutat exclusiv in mediul online, prezenta la acestea este importanta pentru tinerii aflati la inceput de drum. Astfel, ei pot vedea care este oferta ocupationala si pot tine legatura cu angajatorii cu care iau contact in cadrul unor asemenea evenimente.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#loc de munca, #joburi, #platforma joburi, #recrutare, #bacalaureat 2021 , #stiri sociale