Cum vor beneficia romanii care contribuie la Pilonul II de pensii de bani atunci cand se vor retrage din activitate

Marti, 09 Martie 2021, ora 09:42
8348 citiri
Cum vor beneficia romanii care contribuie la Pilonul II de pensii de bani atunci cand se vor retrage din activitate

Anul 2030 e anul in care ar trebui sa iasa din activitate romanii care contribuie la Pilonul II de pensii. Abia din acel moment, ei au dreptul la pensie privata, insa nu exista insa o reglementare care sa stabileasca modul in care sunt platiti acesti bani, arata adevarul.ro.

Specialistul Mihai Seitan spune ca proportia care va reprezenta pensia din Pilonul II va fi de circa 20-25% din venit, care se va adauga la cei 40% din sistemul public.

Inscrierile la Pilonul II de pensii, acum 13 ani

Inscrierea in pilonul II de pensii de stat administrate privat s-a facut acum 13 ani, in perioada 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008. Actiunea a presupus obligativitatea tuturor angajatilor care aveau pana in 35 de ani de a alege un fond de pensii administrate privat, autorizate in Romania, in timp ce angajatii intre 35 si 45 de ani puteau opta.

Pilonul II inseamna ca o mica parte din contributia de asigurari sociale - CAS - este directionata spre fondurile de pensii administrate privat, banii fiind acumulati in conturile individuale ale celor care contribuie si investiti cu un profit mai mare sau mai mic.

Cota transferata catre Pilonul II a crescut gradual, incepand cu 2008, de la 2% si ar fi urmat ca, in 2016, sa ajunga la 6% din veniturile salariale brute. Acest lucru nu s-a intamplat insa. In prezent, o proportie de 3,75% din cota de 25% de CAS este virata de peste 7 milioane de romani la pilonul II de pensii.

Ce se plateste acum din Pilonul II de pensii

In momentul acesta, exista doar o procedura prin care anumite persoane care au contribuit primesc inapoi sumele cu care au cotizat, pentru ca nu mai pot participa la sistem din motive obiective.

"Ce se plateste acum din Pilonull II - si se plateste de catva timp - sunt sume care se dau fie cand titularii de cont au decedat, si atunci banii adunati in cont trebuie sa ajunga la mostenitori, fie sunt oameni aflati in situatia de a primi pensie de invaliditate din sistemul public si care au contribuit, un timp, si la sistemul privat de pensii. Acestia din urma, pentru ca nu mai pot contribui la sistemul privat, primesc inapoi banii care sunt ai lor. Dar asta nu este pensie. Aceasta este o plata pentru beneficiarii sistemului de pensii private, in conditiile in care ei nu mai pot avansa pentru a putea obtine pensia dorita din sistemul privat. Acesti bani fie se pot da inapoi toti odata, fie esalonat pe cinci ani, de comun acord cu persoana respectiva", explica fostul ministru al Muncii.

Reglementarea care se lasa asteptata

Aceasta noua reglementare care se lasa asteptata trebuia elaborata si adoptata la trei ani de la Legea pensiilor private prin care se stabilea Pilonul II.

Pe de alta parte, acele cohorte de oameni care au facut optiune pentru Pilonul II nu au iesit inca la pensie, repectiv cei care aveau intre 35 si 45 de ani, in 2008. Aceste persoane ar urma sa iasa din activitate cam prin 2030. Deci, ceva timp ar mai fi pentru aparitia noii reglementari legale, dar nu prea mult.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...