Eclipsa partiala de soare ce poate afecta vederea. Zonele din Romania de unde se poate observa

Marti, 08 Iunie 2021, ora 10:55
3238 citiri
Eclipsa partiala de soare ce poate afecta vederea. Zonele din Romania de unde se poate observa

O eclipsa de soare va traversa cerul joi, 10 iunie. Va incepe din emisfera nordica, pe o fasie de aproximativ 500 de kilometri, din Canada pana in Siberia, si va trece si prin Europa, unde va fi doar partiala, dar periculoasa pentru ochi.

La punctul maxim al asa-numitei eclipse inelare, de pe Pamant se va putea vedea Luna ajungand treptat in dreptul Soarelui, care se va transforma, timp de cateva minute, intr-un inel luminos subtire, ca un ''cerc de foc'' pe cerul de iunie.

Un spectacol rezervat doar acelor locuitori aflati la cele mai inalte latitudini, care se situeaza chiar pe axa: nord-vestul Canadei, extremitatea nordica a Rusiei, nord-vestul Groenlandei si Polul Nord, unde ocultatia discului solar va fi de 87,8%, potrivit Observatorului Astronomic din Paris.

Eclipsa inelara va fi, de asemenea, vizibila, insa doar partial, din nord-vestul Americii de Nord, dintr-o mare parte din Europa, inclusiv din Franta si Marea Britanie, precum si dintr-o parte a nordului Asiei.

La aceste latitudini si daca cerul va fi senin, pasionatii de astronomie vor putea observa o fractiune din Soare acoperita de discul negru al Lunii, in proportie de 20% la Londra, de 16% la Lille, de 13,2% la Paris, de 5,5% la Toulouse si doar de 2,8% la Marsilia.

''Cu cat mergem mai spre sud-est, cu atat va fi mai putin vizibila obscurarea'', a explicat pentru AFP Florent Delefie de la Observatorul din Paris, care va transmite evenimentul in direct pe canalul sau YouTube.

Eclipsa va dura aproximativ doua ore. La aceste latitudini, ea ''nu va fi foarte spectaculoasa'' insa, chiar si asa, va fi interesant de urmarit, potrivit astronomului.

Cu toate acestea, este imperativ ca eclipsa sa nu fie urmarita in mod direct fara protectie speciala, nici macar cu ochelari de soare sau printr-un nor. ''Arsurile retiniene pot fi ireversibile'', a amintit expertul.

Este recomandata protejarea cu ochelari comercializati in magazinele de specialitate sau folosirea echipamentelor de observare utilizate de astronomii amatori.

Aceasta este prima eclipsa inelara din anul 2021 si a 16-a din secolul XXI.

Acest fenomen astronomic are loc atunci cand Soarele si Luna sunt perfect aliniate cu Pamantul. Daca diametrul aparent al Lunii este mai mic decat cel al Soarelui, o parte a coroanei de foc ramane vizibila.

O eclipsa totala, care scufunda pentru scurt timp o parte a planetei in intuneric, apare atunci cand diametrul Lunii corespunde exact cu cel al Soarelui, asa cum este perceput fenomenul de pe Pamant.

Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" a transmis intr-o postare pe Facebook, ca "pe 10 iunie se produce o eclipsa de Soare care se va vedea ca partiala din jumatatea de nord a tarii noastre.

Eclipsa incepe cel mai devreme la ora 13:17, in nord-vest, si va avea ca acoperire maxima 2,1% din discul Soarelui.

Daca doriti sa o priviti va trebui sa folositi un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudura.

Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiectie, fara a privi Soarele. Nu priviti direct Soarele pentru ca puteti orbi. Cer senin!".

Citeste si:
Totul despre eclipsa totală de Soare de azi. Când și unde poate fi observată
Totul despre eclipsa totală de Soare de azi. Când și unde poate fi observată
La 4 decembrie 2021 are loc o eclipsă totală de Soare vizibilă din sudul Australiei, sudul Africii, sudul Americii de Sud, Pacific, Atlantic, Oceanul Indian şi Antarctica. Eclipsele de...
Efectele eclipsei de Soare din 4 decembrie. ”Nu cumpărați case, terenuri că e posibil să vă pară rău după aceea”
Efectele eclipsei de Soare din 4 decembrie. ”Nu cumpărați case, terenuri că e posibil să vă pară rău după aceea”
Eclipsa totală de Soare din 4 decembrie 2021 va avea un impact asupra tuturor zodiilor. Cei mai favorizați pentru a face schimbări sunt cei care lucrează în regim de telemuncă, potrivit...