Ce este inserat în grafica noilor cărți electronice de identitate. ”Nu m-am aşteptat ca elementele de identitate vizuală să genereze o astfel de discuţie”

Miercuri, 11 August 2021, ora 15:09
17879 citiri
Ce este inserat în grafica noilor cărți electronice de identitate. ”Nu m-am aşteptat ca elementele de identitate vizuală să genereze o astfel de discuţie”
Cartea de identitate suferă modificări Foto: Captură Digi24

Directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Cătălin-Aurel Giulescu, a explicat miercuri, 11 august, că elementele grafice de pe Cartea Electronică de Identitate (CEI) sunt strâns legate de elementele de securitate.

"Trebuie să înţelegeţi că în actul de identitate nu este o grafică simplă. Pe întreaga suprafaţă a actului de identitate sunt inserate elemente de securitate. Acestea sunt integrate de o anumită natură în grafică, astfel încât să fie imposibil de identificat. Din această cauză, grafica este strâns legată de aceste elemente de securitate. Nu putem să introducem pe document, într-un timp foarte scurt, orice element grafic", a spus Giulescu, într-o consultare pe tema implementării proiectului-pilot al CEI.

”Nu m-am așteptat la astfel de discuții”

El a răspuns întrebărilor formulate de membri ai societăţii civile şi ai presei şi a precizat că, până în acest moment, au fost colectate o serie de propuneri şi observaţii din partea cetăţenilor.

"Analizăm, identificăm scenarii de lucru, testăm pentru a fi în măsură într-o etapă ulterioară, probabil spre finalul proiectului, să fie adoptate decizii. La acest moment vă putem spune doar că lucrăm", a afirmat Giulescu.

Directorul DEPABD a precizat că acesta este un proiect pilot, iar orice modificare este posibilă, în prezent fiind vorba de o fază de testare.

"Testăm aspectele tehnice, testăm modalitatea în care reacţionează cetăţenii în relaţia cu noi, de o săptămână discutăm doar elemente de identificare vizuală.

Sincer, eu m-am concentrat mai mult pe aspectele de ordin tehnic, nu m-am aşteptat ca elementele de identitate vizuală vor genera o astfel de discuţie, mai ales că în anii 2019-2020 am prezentat public nişte blanchete care, cu excepţia stemei naţionale, nu conţineau aproape niciun fel de element de identitate vizuală, ci doar elemente de natură grafică, circumscrise unor elemente de securitate", a mai spus Giulescu.

Scandal pe tema noii cărți de identitate

Elementele grafice și faptul că sexul persoanei a fost înlocuit de cuvântul ”gen” a stârnit controverse.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) Vasile Bănescu a afirmat joi că problema cărţii de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă.

El a precizat că „noţiunea de «gen», vehiculată azi progresiv & progresist în spaţiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans) genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a aşa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în «gen»”.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#carte de identitate, #elemente grafice, #elemente de siguranta , #stiri sociale