Ziare.com

Boc a anuntat cat va costa metroul din Cluj si cat vor dura lucrarile. Pretul pe kilometru, mai mic decat in Bucuresti

Sambata, 24 Octombrie 2020, ora 18:36

   

Boc a anuntat cat va costa metroul din Cluj si cat vor dura lucrarile. Pretul pe kilometru, mai mic decat in Bucuresti
Expertii au estimat ca magistrala de metrou, in lungime de 14,4 kilometri, va costa 986 de milioane de euro, iar durata de executie a liniei cu 14 statii va fi de 11 ani, a anuntat primarul orasului Cluj-Napoca, Emil Boc.

In prima etapa, metroul va strabate o parte a orasului si va asigura o legatura cu cea mai mare comuna din tara, Floresti, localitatea avand o populatie estimata de circa 70.000-80.000 de locuitori. Ulterior, linia va fi extinsa si spre alte localitati din zona metropolitana Cluj, scrie Adevarul.ro.

Studiul de prefezabilitate pentru metroul care va lega orasul de zona metropolitana a fost finalizat, va fi aprobat si de comuna Floresti si inaintat Guvernului. Proiectul va fi finantat si din fonduri europene din exercitiul financiar 2021-2027.

In Bucuresti lucrarile la Magistrala 5 Raul Doamnei - Eroilor au costat 3,2 miliarde de lei, dar magistrala M5 are o lungime de numai 7 kilometri, mai putin de jumatate decat va avea metroul din Cluj. Astfel, pretul platit pe kilometru in Cluj ar urma sa fie cu 15%-20% mai mic.

Magistrala M5 de metrou, sectiunea Raul Doamnei - Eroilor, inclusiv statia si Depoul Valea Ialomitei, este finantata integral din fonduri externe nerambursabile in cadrul POS-T 2007 - 2013, POIM 2014 - 2020 (85%) si de la bugetul de stat (15%). Valoarea proiectului aprobat prin HG nr. 374/2019 este de aproape 3,2 miliarde de lei. Contractul a fost atribuit asocierii Astaldi (Italia), FCC (Spania), Delta ACM si AB Construct.

Prin inaugurarea acestei magistrale, Capitala a ajuns la 78 de kilometri de retea si la 63 de statii de metrou. Magistrala 5 este compusa din trei sectiuni: Eroilor - Raul Doamnei, Eroilor - Iancului, respectiv Iancului - Pantelimon.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Emil Boc Cluj metrou lucrari pret
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10587 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Deci Boc face la Cluj metrou de 14,4 km ??? Ma gandesc cam cum

e traseul acestei linii de metrou, dat fiind ca Bucurestiul are un diametru maxim de cca 25 de km.
Clujul fiind cam cat un sector, presupune ca este mult, mult mai mic decat Bucurestiul !
Si atunci cum reuseste sa faca pitiBocul o linie de metou de 14,4 km ? Poate doar daca este facuta pe linia de centura a Clujului sau este intr-un perpetu zigzag !
Cat despre pret, cred ca solul Clujului este total diferit de cel al orasului lui Bucur, ce se intinde acum intr-o proportie de 75% pe locul unor imense mlastini, desecate in timp...
Imi aduc aminte ca atunci cand s-a construit metroul in Bucuresti, nu o data "minerii" care lucrau pe cartitzele de faceau al tunel, au fost pe cale sa fie inecati, de apa ce aparea dupa straturile de leoss...
Este de aceea posibil ca pretul cerut sa fie mai mic decat cel pt lucrarea din Bucuresti, cu toate ca Drumul Taberii, unde s-a facut acum a linie de metoru in 7 ani, este zona cea mai inalta din Capitala si cea mai stabila, inclusiv seismic ! Necaz mare este in zona Floreasca si Pipera, care au fost scoase din mocirla ff de curand !
Cand ne-o clatina Al de SUS, sa vedeti tristetze in aste doua zone !

 

Grija altuia

Vezi, de aia nu te angajeaza pe tine Boc sa construiesti metroul pt ca habar n-ai ce vorbesti ci doar te arunci in tot soiul de ipoteze si consideratii cu iz personal facind pe desteptul. Eu zic sa-ti vezi de grija ta si nu de grija altuia.

Desteapte-te romane!

@Nosferatu

Gurgui017 nu vorbeste non-sensuri!
Despre Bucuresti are dreptate!
Referitor la metroul din Cluj,ii urez primarului Boc(pentru care am tot respectul)succes,dar toate studiile din lume afirma ca pentru ca transportul subteran sa fie rentabil trebuie construit in zone cu minimum 1 mil de locuitori!
personal vedeam prima linie de metruou in Constanta cu un capat la Gara orasului ,trecand prin zona portuara,si unul la Mamaia,in doua segmente ,una permanenta in Constanta si o parte folosita in lunile estivale!
Dar,spre deosebire de primarul Boc dedicat administrarii orasului,Constanta a incaput pe mainile unor lichele ca Mazare sau Constantinescu!Teo

Stimate

Tu le stii pe toate. Ma intreb de unde le stii. Ai lucrat ca miner la metrou. Am un prieten care a lucrat la metrou ca inginer geolog se ciama Cornel Chiuzbaian. Sigur in minerie tot timpul apar probleme dar de grozaviile ce vorbesti tu nu mi-a poveestit nimic.

nea' Cucui, ai pierdut ocazia sa taci.

lasa treaba asta cu metroul in seama celor care au habar.
matale nici limba romana nu prea stii, daramite inginerie. se scrie "loess", nu "leoss".


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor