Epidemie de obezitate în Europa. Românii, campioni la consumul de pâine și codași la consumul de fructe și legume

Joi, 22 Iulie 2021, ora 21:25
4126 citiri
Epidemie de obezitate în Europa. Românii, campioni la consumul de pâine și codași la consumul de fructe și legume
Obezitatea a devenit o problemă de sănătate publică/ FOTO Pixabay

Românii se află pe locul șase la nivel european din perspectiva obezității. Specialiștii susțin că unul dintre motivele pentru care românii iau an de an tot mai multe proporții e consumul ridicat de pâine. De asemenea, lipsa banilor îi ține departe pe români de fructe și legume, mai sănătoase, dar și de carne, care ajunge destul de rar pe mesele acestora.

Concret, datele Eurostat arată că 45% din adulții care trăiesc în UE au avut o greutate normală în 2019, puțin mai mult de jumătate (53%) au fost considerați supraponderali (36% pre-obezi și 17% obezi) și aproape 3% ca subponderali, potrivit indicelui de masă corporală.

Cu excepția celor cu vârste peste 75 de ani, cu cât grupul de vârstă este mai în vârstă, cu atât este mai mare ponderea persoanelor supraponderale: cea mai mică pondere a fost înregistrată în rândul celor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (25%), în timp ce cei cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani au avut cea mai mare pondere.

„Observăm că românul se întoarce la tradiție și se bazează pe cereale, ceea ce nu e neaparat rău. Partea proastă e că se consumă prea puține legume, deși noi, ca nutriționiști, am recomandat un consum de 17% ca fiind unul optim”, a explicat un diabetolog pentru Ziare.com.

Legumele și fructele, prea scumpe pentru români

Legumele, considerate printre cele mai sănătoase alimente, au un aport de doar până în 10% din totalul caloriilor pe care le consumă un român pe zi, arată cifre ale Institutului Național de Statistică. Situația este și mai gravă în cazul fructelor, consumul mediu lunar pe o persoană fiind de aproximativ 3,69 de kilograme, conform acelorași date.

„La noi sunt scumpe, mai ales iarna, în schimb în piețe se găsesc multe produse din afară, care nu sunt la fel de bune ca cele de la noi. Întotdeauna este bine să folosești hrana din locul în care trăiești pentru că organismul este deja acomodat cu acele alimente”, apreciază specialiștii.

În ceea ce privește consumul de făinoase, acesta atinge cote alarmante în rândul românilor. Dacă familiile cu venituri mari din mediul urban cumpără mai puține făinoase, cei aflați în mediul rural consumă pâine în exces. Pâinea integrală ajunge în prea puțină măsură pe mesele românilor, în timp ce covrigii au început să fie la îndemâna acestora prea mult.

Alimentele consumate de români - panificație în exces, puține fructe și legume dar și carnea în cantități mici - scot la iveală stilul de viață nesănătos și lipsa campaniilor de informare, în special în mediul rural, avertizează aceiași specialiști.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Tot mai mulți români preferă relațiile fără angajamente. Care sunt principalele cauze pentru care și-au schimbat valorile
Tot mai mulți români preferă relațiile fără angajamente. Care sunt principalele cauze pentru care și-au schimbat valorile
Căsătoria a devenit din ce în ce mai neatrăgătoare pentru foarte mulți români, care preferă să aibă relații romantice care nu presupun obligații. Potrivit unor date furnizate de...
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
#obezitate, #nutritie, #Romania, #romani, #Eurostat , #stiri sociale