Mulți români au fugit din Afganistan cum au putut. Anunțul MAE privitor la recuperarea celor 27 de concetățeni aflați încă în Kabul

Marti, 17 August 2021, ora 13:06
4096 citiri
Mulți români au fugit din Afganistan cum au putut. Anunțul MAE privitor la recuperarea celor 27 de concetățeni aflați încă în Kabul
Unul dintre avioanele militare germane implicate în evacuarea oamenilor aflați în Kabul FOTO Hepta

În cursul nopții de 16 august spre 17 august au părăsit Afganistan 16 cetățeni români. La acest moment, în Capitala Afganistanului mai sunt 27 de români, potrivit evidenţelor Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din România.

MAE a anunțat marți, 17 august, într-o informare oficială pe site că împreună cu Ministerul Apărării și cu Forțele Aeriene Române au fost parcurse, în regim de urgență, pe parcursul zilei de ieri și al nopții, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul pentru evacuarea cetățenilor români. Ministerul precizează că procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând să fie obținută în foarte scurt timp și ultima autorizație de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor.

"În continuarea informărilor anterioare privind eforturile de evacuare a cetățenilor români aflați în Afganistan, MAE precizează următoarele:

Împreună cu Ministerul Apărării și Forțele Aeriene Române au fost parcurse în regim de urgență, pe parcursul zilei de ieri și al nopții, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul în vederea evacuării cetățenilor români. Procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând a fi obținută în foarte scurt timp și ultima autorizație de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor.

În cursul nopții zilei de 17 august au părăsit Afganistan încă 16 cetățeni români. De la momentul apelului MAE de ieri către cetățenii români aflați încă în Afganistan și care nu-și notificaseră prezența, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezența a încă 7 cetățeni români", a informat MAE.

Potrivit TVR, care a discutat cu o româncă aflată pe aeroportul din Kabul, 8 români au reuşit să plece cu zboruri britanice sau americane.

"Am reuşit să plec cu un zbor britanic. Din ce ştiu eu, marea majoritate au reuşit să plece azi dimineaţă şi sunt deja pe drum spre o destinaţie sigură. Nu am informaţii despre câţi români au mai rămas în Kabul, dar oricum nu mai sunt foarte mulţi şi vor pleca şi ei în decursul zilei de astăzi. Atmosfera în Kabul era destul de liniştită şi toată lumea este în siguranţă acolo” a declarat Daniela Onofrei pentru Ştirile TVR. Românca fusese blocată împreună cu alți români pe aeroportul din Kabul, noteaza hotnews.ro.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, 16 august, că 35 de cetăţeni români se află în Afganistan şi că a propus trimiterea unui avion care să îi aducă în ţară. Preşedintele Klaus Iohannis a dispus implicarea de urgenţă a Forţelor Aeriene Române pentru evacuarea cetăţenilor români din Afganistan, decizia fiind luată la propunerea premierului, a transmis apoi Administraţia Prezidenţială.

"În acest moment avem 2 variante pe care lucrăm: un avion care va fi în colaborare cu NATO care trebuie să plece în curând sau un avion al nostru care merge direct acolo." Cîțu a spus că inițial au fost 60 de români, dar au mai rămas 35 și a făcut apel la românii care mai sunt acolo și nu au contactat misiunea diplomatică din Pakistan să o facă cât mai repede.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Bilanţul deceselor provocate de furtuni în Afganistan şi Pakistan a crescut la cel puţin 137 în ultimele zile, precipitaţii abundente fiind aşteptate în continuare în unele zone,...
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Aproximativ 70 de persoane au murit, începând de sâmbătă, în inundaţii şi revărsări de ape în Afganistan, anunţă Departamentul gestionării catastrofelor naturale, relatează AFP....
#Afganistan, #kabul, #romani Afganistan, #MAE, #Fortele Aeriene Romane , #stiri sociale
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5