Exclusiv Filmul contracronometru al salvarii Sorinei si abuzul de pe aeroport. "Argo" din Romania iraniana

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 22 Iulie 2019, ora 16:23
85071 citiri
Exclusiv Filmul contracronometru al salvarii Sorinei si abuzul de pe aeroport. "Argo" din Romania iraniana
Foto: Arhiva personala

Duminica. 21 iulie 2019. Ora 05:00 A.M. Aeroportul Henri Coanda Otopeni. Doi parinti si copilul lor ajung la controlul pasapoartelor pentru a se imbarca in cursa Turkish Airlines catre Istanbul de unde urmau sa continue calatoria spre New York. Cand ajung la politistul de frontiera si acesta le citeste numele, sunt scosi din rand si dusi intr-o zona speciala pentru ceea ce parea un control amanuntit, dar avea sa se dovedeasca o incercare de le fi interzisa parasirea tarii.

Familia se numeste Sacarin, cetateni americani, iar copilul lor este Sorina Sacarin, fetita pe care au adoptat-o printr-o hotarare definitiva reconfirmata printr-o respingere tot definitiva a unei cereri de revizuire. Din start verificarea aceasta este ciudata, cat timp impotriva copilului si a parintilor sai nu exista nicio masura restrictiva in vigoare, niciun consemn.

Existenta consemnului este imediat semnalata de sistemul informatic in momentul scanarii pasaportului. Asa cum sistemul detecteaza instantaneu un pasaport fals, ceea ce in mod evident nu putea fi cazul avand in vedere ca pasaportul fetitei fusese eliberat, cu greu, de Directia Pasapoarte Dolj cu numai doua zile inainte. Deci faptul ca oamenii erau in regula din punct de vedere legal se putea depista in cateva secunde.

Cand intra in zona speciala dedicata "suspectilor", Gabriel Sacarin vede pe ecranul unui computer o foaie A4 pe care scrie ca din ordinul procurorului general Sorina Sacarin nu poate parasi tara. Gabriel Sacarin nu reuseste sa vada detaliile si nu ii sunt aratate desi este reprezentantul legal al copilului. Ordinul nu putea fi, desigur, unul procedural, avand in vedere ca interzicerea parasarii tarii este o masura preventiva, parte dintr-un control judiciar care nu poate fi impus decat printr-o ordonanta care sa fie comunicata celor in cauza si care sa poata fi atacata in instanta.

Zeci de minute de parlamentari, Gabriel Sacarin anunta autoritatile de contact americane despre acest nou abuz la care este suspus. In tot acest timp nimeni nu ii indica niciun motiv de amanare, nicio neregula, nicio problema concreta, ci doar refuzul de a permite copilului, cu acte in regula, sa treaca de granita. Avionul Turkish amana cateva minute decolarea in asteptarea celor trei pasageri, dupa care pleaca fara ei.

De la ora 05:00 pana la 06:45 politistilor de frontiera le sunt prezentate toate hotararile judecatoresti care confirma adoptia, care resping revizuirea, precum si hotararea care a respins cererea de ordonanta presedintiala care trebuia sa blocheze plecarea din tara a Sorinei. Politia de frontiera admite ca actele copilului sunt in regula, ca nu exista temei sa fie retinuta in tara si i se permite sa treaca granita, abia dupa ce avionul plecase de aproape o ora.

Familia Sacarin decide sa nu mai treaca frontiera inapoi, desi, deodata suspect de amabili, politistii de frontiera le ofera rezervari pentru avionul Turkish Airlines de duminica seara inapoi.

Se intoarce doar Gabriel Sacarin care cumpara bilete pentru primul avion la singurul ghiseu deschis la ora aceea - Tarom, cu destinatia Frankfurt. Bilete foarte scumpe fiind luate in ultima clipa. Dupa cum biletele Turkish catre SUA sunt pierdute.

Nu exista insa niciun dubiu: se suie in avion cu o emotie insa, aberanta probabil in mod normal, dar adaptata situatiei: avionul Tarom e teritoriu national si nimeni nu putea garanta ca ordinul procurorului general, despre care citise Gabriel Sacarin, nu se va reactiva cumva pentru a nu le permite debarcarea in Frankurt.

Pana la urma familia coboara cu bine la Frankfurt pentru a se urca peste cateva ore in avionul Lufthansa catre SUA unde a ajuns putin dupa miezul noptii (ora Romaniei) . Sorina a zambit in prima poza pe pamant american.

Foto: Arhiva personala

Urmarind aproape minut cu minut aceasta epopee de salvare, in legatura directa cu Gabriel Sacarin, am avut sentimentul ca traiesc pe viu o reeditare a filmului "Argo" care reda operatiunea din 1981 de salvare din Iran a ostaticilor americani. Si pentru a nu pune in pericol suplimentar acesti oameni am ales sa nu dau stirea plecarii pana cand ei nu au ajuns pe teritoriu american.

Atat doar ca din filmul "Romania iraniana 2019" a lipsit echipa de comando CIA (serviciile secrete fiind doar in minti deranjate sau scenarii de manipulare) . A fost autosalvarea, pe banii lor rispiti de Licu & SS, pe umilintele lor, pe disperarea lor, a unor oameni care nu au facut nicio greseala, ci au dorit sa-i dea o sansa fantastica unui orfan defavorizat, adica acea categorie de pe urma careia traieste o adevarata industrie, unii spun mafie, in Baia de Arama.

Aceea care s-a mobilizat in favoarea familiei asistentei maternale a Sorinei, Saramat, pentru a-si apara fiecare banii proprii. Adica: copil luat in plasament cu salariu de stat, pe care nu-l adopta pentru ca e sursa de venit si il fac neadoptabil prin toate metodele, inclusiv prin terorizarea copilului cu povesti despre toate relele pe care le va suferi de la adoptatori care trebuie alungati de refuzul obstinat al minorului convins ca acestia ii vor aduce numai nenorocire, poate chiar moartea.

Nu degeaba, atunci cand Sorina a fost ridicata din casa asistentei maternale, un intreg cor isteric de adulti urla, potrivit Ramonei Sacarin: "omorati-o, mai bine". Ceea ce sigur ca a provocat o reactie disperata pe masura a copilului.

Povestea nespusa a Sorinei, teroarea ambulantei negre si calvarul fara de sfarsit. Vor sa o abandonam - Interviu

Acum, Sorina Sacarin este cetatean american, statut capatat automat la intrarea in SUA, fiind copil adoptat de cetateni americani. Se afla deci sub protectia autoritatilor americane.

Ca episodul de duminca dimineata de pe aeroport este, intr-o forma sau alta, un abuz imens, nu cred ca e greu de inteles. Am cerut deja explicatii in aceasta privinta si de la procurorul general, al carui ordin era mentionat in hartia vazuta de Gabriel Sacarin, si de la Politia de Frontiera.

Politia de Frontiera a dat intre timp un comunicat public in care recunoaste ca oamenii au pierdut avionul din cauza verificarilor, dar lasa de inteles ca totul a fost in regula.

Daca exista un motiv legal pentru care Sorina sa fie retinuta, nu ar fi fost lasata sa plece deloc. Daca nu exista niciun motiv legal, asta se putea verifica, cum ziceam, in cateva minute. Si nu era niciun motiv pentru care Politia de Frontiera sa aiba nevoie de tot felul de alte documente justificative. Ei au un consemn legal sau nu-l au, au pasaport valabil sau nu-l au. Si cum aceasta incercare de blocare a avut forma unui control judiciar informal, avocata familei Sacarin, Diana Gavra, a facut luni plangere la Curtea de Apel Craiova.

Ceea ce s-a intamplat duminica pe Aeroportul Henri Coanda este doar ultimul dintr-un lung sir de abuzuri impotriva familei Sacarin. Pe langa hartuirea la care a fost supusa din partea procurorului general Bogdan Licu, care a declansat cereri de revizuire si de ordonanta presedintiala, fara niciun temei legal si nicio fundamentare (exista suspiciuni ca ele nu au fost redactate de serviciul judicar din ICCJ care, dupa unele surse, nu-si asuma documentele pe care le considera foarte slabe si vadit hartuitoare), Sorina Sacarin a fost privata de libertatea circulatie in strainatate in mod abuziv din 26 iunie pana in 19 iulie cand i-a fost eliberat pasaportul.

Adica perioada in care documentul a fost retinut in mod abuziv de procurorul SS Iorga Moraru fara ca parintilor Sorinei sa le fie comunicata durata si temeiul masurii restrictive si, mai ales, fara ca aceasta sa o poata ataca in instanta. Am scris pe larg despre acest abuz.

In atentia procurorului general Bogdan Licu: Un cetatean roman e retinut ilegal de SS. Complicitate ierarhica la abuz in serviciu

Povestea cu suspciunile privind valabilitata pasaportul a fost in cel mai bun caz o minciuna, daca nu crasa incompetenta. Pasaportul simplu temporar pentru copil poate fi eliberat fara ca acesta sa fie prezent la Directia pasapoarte, doar in baza actelor si a pozei adusa de parinti. Daca nu s-ar putea, ce facem cu un copil nedeplasabil din cauza unei boli grave si care trebuie dus la un spital din strainatate? Cum ar putea primi pasaport? Despre aceste conditii scrie si pe site-ul Directiei pasapoarte.

Faptul ca Sorinei Sacarin i-a fost eliberat exact pasaportul retinut si ca in baza lui a iesit din tara dovedeste ca el este perfect valabil. Deci retinerea lui vreme de aproape o luna a fost absolut abuziva nu numai procedural, ci si pe fond.

De fapt, episodul de duminica a stricat un plan de blocare a familei Sacarin. Desi SS pretindea inca de miercurea trecuta ca a trimis pasaportul Sorinei inapoi la Directia pasapoarte Craiova, aceasta nu l-a eliberat decat vineri dupa ora 12:00. Surse judicare spun ca intarzierea ar fi fost din ordinul procurorului Iorga Moraru si avea ca scop asigurarea ca nu va mai fi timp pentru ca pe pasaportul Sorinei sa fie pusa viza de SUA. Ceea ce nu a stiut SS este ca Ambasada SUA a eliberat totusi viza in cateva ore.

Daca planul iesea si familia nu reusea sa plece din tara in week-end, luni Ramona Sacarin era convocata sa o aduca pe Sorina pentru expertiza. Cu siguranta i-ar fi fost pus un control judicar pana la efectuarea expertizei si, daca nu se prezenta, ar fi fost adusa cu mandat.

Pana luni a existat, se pare, acel ordin misterios al procurorului general rasturnat totusi in momentul in care Gabriel Sacarin a dat semne ca nu cedeaza, dar suficient cat sa piarda avionul.

Daca nu se suiau in primul avion, efectiv unde au vazut cu ochii, si ar fi asteptat urmatorul Turkish Airlines, dupa cum le-a sugerat Politia de Frontiera, SS ar fi avut timp sa emita duminica mandat de aducere pentru Ramona Sacarin direct de pe aeroport. Nu au avut insa timpul necesar.

Mizele si urmarile acestui urias scandal, precum si documente in exclusivitate, intr-un episod viitor "Argo" din Romania iraniana

Citește și:
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
PNL nu mai are răbdare cu Nicușor Dan. Ciucă: ”Bucureștiul este un oraș blocat, cu un management cu probleme”
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat, vineri, că Bucureştiul este „un oraş blocat în momentul de faţă, confruntat cu lipsa de perspectivă, cu un management cu probleme şi cu o...
Ciucă: ”Misiunea noastră e să continuăm demersurile pentru atingerea obiectivului naţional de aderare la Spaţiul Schengen”
Ciucă: ”Misiunea noastră e să continuăm demersurile pentru atingerea obiectivului naţional de aderare la Spaţiul Schengen”
Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că România merită să fie în Schengen, iar misiunea PNL este să continue demersurile în atingerea acestui obiectiv. „Mai întâi despre problema cea...