Medic român în Marea Britanie, despre obligativitatea medicilor de a se imuniza: "În Anglia a fost suficient să vadă că oamenii mor pe capete în spitale" INTERVIU

Miercuri, 29 Septembrie 2021, ora 03:05
4941 citiri
Medic român în Marea Britanie, despre obligativitatea medicilor de a se imuniza: "În Anglia a fost suficient să vadă că oamenii mor pe capete în spitale" INTERVIU
Felicia Buruiana este chirurg in Birmingham FOTO Arhivă personală

Medicii din Marea Britanie dar și asistenții medicali și personalul auxiliar sunt vaccinați într-un procent foarte ridicat. Gravitatea cazurilor și faptul că spitalele din Anglia sunt asaltate de bolnavi iar terapiile intensive sunt blocate au făcut ca medicii de acolo să nu ajungă în situația de a fi obligați să se vaccineze anti COVID-19.

"Ideal e să nu ajungi să desfaci contracte de muncă, pe cine aduci în loc? Este important să se facă educație medicilor pentru a se imuniza", spune medicul Felicia Buruiană, chirurg la Sandwell & West Birmingham Hospitals NHS, într-un interviu acordat Ziare.com.

Ziare.com: În România, medicii care nu au certificat digital ar putea ajunge în situația de a nu mai putea profesa în spitale. Cum vedeți această posibilă decizie?

Medicul Felicia Buruiană: De la bun început trebuie menționat că acest virus are un impact extraordinar asupra societății și nu ne lasă să tratăm pacienți de alte boli care încă există. Vaccinul e unica noastră speranță, unica metodă prin care putem să evităm internările în spital. Dacă ai vaccinul făcut se face o formă ușoară a bolii, indiferent că vorbim de cadre medicale sau de populația generală.

Care este profilul pacienților care ajung în terapie intensivă în Marea Britanie?

Din ce am constatat la noi la spital, cazurile din terapie intensivă nu sunt cazuri ale unor persoane vaccinate, e în linie cu ceea ce se întâmplă și în alte state europene. Însă dacă vaccinarea cadrelor medicale în România e într-un procent foarte mic trebuie luate măsuri serioase prin care oamenii să se vaccineze. De dorit e de a nu se desface contracte ci să se vaccineze benevol.

Ce măsuri au luat spitalele din Marea Britanie pentru a le determina pe cadrele medicale să se imunizeze?

Spitalele aici nu au luat măsuri drastice, speciale, ca medicii să se vaccineze. Majoritatea cadrelor medicale sunt imunizate și nu a fost o muncă nemaipomenită de convingere dusă de autorități în acest sens. Vaccinul a fost așteptat de personal. Sigur, sunt excepții dar cei mai mulți s-au imunizat. A fost suficient ca acestea să vadă că oamenii mor în spitale pe capete și unitățile sanitare sunt asaltate.

Există o problemă legată de paturile de la terapie intensivă și acolo?

Bineînțeles. Și la noi terapia intensivă e blocată și alte saloane sunt refolosite și au fost reconfigurate pentru tratarea pacienților COVID pentru că nu mai avem paturi. Tot ce am ajuns să tratăm sunt aproape doar pacienți cu coronavirus.

Testările medicilor în România ar putea fi plătite din buzunar sau de spital. Cum e în Anglia?

Aici săptămânal se face un test din salivă și toate aceste teste sunt plătite de sistemul medical de stat. Nu s-a pus niciodată problema ca noi să ne plătim propriile teste pentru a putea lucra.

Aici s-ar putea ajunge în situația ca personalul care stă pe tușă să fie înlocuit. De unde pot fi aduși alți oameni în contextul deficitului de personal?

Ideal este să nu ajungi să desfaci contracte de muncă, așa cum spuneam anterior. Dacă pui oameni pe liber trebuie să aduci pe cineva să lucreze în loc. De unde îi iei? Tocmai pentru a nu ajunge într-o astfel de situație, ideal ar fi să se facă o educație corespunzătoare cadrelor medicale din România pentru a fi convinse cu adevărat de beneficiile vaccinării și pentru a obține acele certificate digitale care să le asigure posibilitatea de a lucra în spital. Scopul unei campanii de educație ar fi ca acești oameni din sistem care refuză vaccinarea să înțeleagă gravitatea situației.

Și populația generală e reticentă la vaccin...

Sunt consternată de faptul că în România doar 30% din populație e vaccinată. E șocant, de asemenea, să aud de situații cum e cea cu vaccinarea la chiuvetă. Nu există așa ceva în Anglia.

A existat vreo comunicare oficială către medicii din Anglia de la Colegiul Medicilor de acolo prin care să fie îndemnați să se imunizeze?

Nu am primit nicio adresă de la Colegiul Medicilor din Marea Britanie prin care să ni se solicite în mod unitar să ne vaccinăm. Sfatul general este de a ne vaccina dar nu pot spune că cei de la Colegiul Medicilor din Marea Britanie (General Medical Council, n.r.) au venit cu o solicitare în acest sens. Practic, au lăsat la latitudinea spitalelor din sistemul medical britanic de a lua decizii legate de vaccinarea personalului medical.

Citește și:
Cotă de popularitate uriașă atinsă de George Simion în Marea Britanie: ”Când cu agitaţia Schengen, a avut un boom pe TikTok”
Cotă de popularitate uriașă atinsă de George Simion în Marea Britanie: ”Când cu agitaţia Schengen, a avut un boom pe TikTok”
Hashtagul George Simion a devenit mai popular în Marea Britanie decât în România, potrivit unei monitorizări a organizației non-guvernamentale Expert Forum. Rezultatul monitorizării a...
Boris Johnson a dezvăluit cum l-a amenințat Putin, într-o discuție telefonică: „Cu o rachetă ar dura doar un minut”
Boris Johnson a dezvăluit cum l-a amenințat Putin, într-o discuție telefonică: „Cu o rachetă ar dura doar un minut”
Fostul premier britanic Boris Johnson a afirmat, într-un documentar BBC, că înainte de startul invaziei ruse în Ucraina a fost ameninţat de Vladimir Putin cu un atac cu rachetă, în timpul...