UPDATE Cum se trag tunurile pe final de mandat intr-o institutie pe cale sa fie pierduta de PSD: "De cand a castigat USR-ul, este o mare panica"

Marti, 20 Octombrie 2020, ora 17:07
21178 citiri
UPDATE Cum se trag tunurile pe final de mandat intr-o institutie pe cale sa fie pierduta de PSD: "De cand a castigat USR-ul, este o mare panica"

Mai multi angajati la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 2 acuza conducerea institutiei ca nu a luat nicio masura pentru protejarea angajatilor impotriva COVID-19, motiv pentru care numarul imbolnavirilor a explodat in ultima perioada. Autoritatile au reactionat la articolul publicat, sustinand ca au luat masurile necesare pentru angajati.

Mai putin preocupata de protejarea angajatilor si beneficiarilor, conducerea institutiei contracteaza zilele acestea, pe banda rulanta, contracte dubioase care depasesc un miliard de lei vechi. Intr-o singura zi, 15 octombrie 2020, la un singur etaj al sediului DPC au fost depistati pozitiv sase angajati si alti 27 au intrat in carantina, cu suspiciunea de imbolnavire.

In aceeasi zi, insitutia anunta pe site-ul propriu, la sectiunea Achizitii, ca va realiza un Ghid al serviciilor sociale si un Manual de Identitate Vizuala pentru care se vor plati aproximativ 149.344 lei din buget.

In sediul in care functioneaza Protectia Copilului bate vantul, dupa ce 27 de angajati din mai multe servicii au intrat in carantina. "La ultima testare au fost descoperite intr-un singur birou patru cazuri pozitiv. Toti oamenii cu care cei depistati pozitiv au intrat in contact sunt acum in carantina. Sunt servicii in care au mai ramas la munca cate doua persoane cel mult, si alea venite din carantina, pentru ca asa se intampla acolo din luna august.

Cei care sunt depistati pozitiv si contactii lor merg acasa 14 zile, intre timp apar noi cazuri, pleaca cei recent depistati acasa si se intorc la munca cei veniti din carantina. Din august pina acum sunt oamenii care au fost de doua-trei ori in carantina pentru ca li s-au imbolnavit pe rand colegii. Practic, e o loterie a imbolnavirilor in acest moment in DGASPC Sector 2. Trebuie sa ai mare noroc ca sa scapi", spun angajatii care au ajuns in culmea disperarii.

Situatia imbolnavirilor pe banda rulanta dureaza din luna august cand, in urma dezvaluirilor facute de Ziare.com, conducerea institutiei a recunoscut ca inregistra 22 de cazuri de imbolnaviri in randul angajatilor si 14 in randul beneficiarilor, batrani si copii. Mai multi angajati nemultumiti au acuzat conducerea institutiei in luna august ca nu a luat nicio masura pentru protejarea angajatilor. In urma controalelor, Directia de Sanatate Publica a amendat institutia cu 30.000 lei si a impus luarea masurilor necesare pentru distantarea fizica a angajatilor.

"Nu au facut nimic. Au pus plexiglas in anumite birouri, iar in altele, unde stau inghesuiti si cate 14 oameni, nu au pus nimic. Masti ne-au dat doar daca am cerut. Dezinfectant, la fel. Nu s-a facut o modificare de program decat pe hartie, in rest, toata lumea a venit la munca la program normal. Si imbolnavirile au continuat sa apara. Nici nu se vorbeste despre asta. Tot ce apare e trecut sub tacere", mai spun angajatii nemultumiti de faptul ca sanatatea le-a fost pusa in pericol pe tot parcursul pandemiei.

Imbolnaviri au aparut si in centrele si apartamentele aflate in grija DGASPC Sector 2. "Cati sunt cu adevarat, nu se stie pentru ca nimeni nu spune. In august, numai intre-un singur centru au fost bolnavi 17 copii si era vorba de copii cu handicap, cu probleme. Adevarul este ca nu stim cati sunt", mai spun anagajatii suparati.

"De cand a castigat USR-ul, s-a creat o mare panica in DGASPC Sector 2. Ni s-a spus sa tacem, ca ei sa fure pe muteste"

Conducerea DGASPC Sector 2 aflata in subordinea Consiliului local Sector 2 are alte preocupari in aceasta perioada. Pana la investirea noului primar USR Radu Mihaiu si a noului Consiliu local majoritar USR, insitutia care pana acum s-a aflat in subordinea si grija fostei legislaturi PSD din Sectorul 2 se grabeste sa mai atribuie contracte, pe ultima suta de metri.

"De cand a castigat USR-ul, s-a creat o mare panica. Angajatilor li s-a spus ca astia noi vor veni sa ne dea afara, ca va fi dezastru si ca sa tacem. Pai noi sa tacem si ei sa fure pe muteste? Pai pana cand sa tacem? Pana fura ei tot ce a mai ramas in buget, pana ne imbolnavim toti, noi, familiile noastre din vina lor?" mai spun angajatii nemultumiti.

In perioada in care birouri intregi au intrat in carantina, DGASPC Sector 2 a avut alte preocupari. Pe site-ul institutiei, la sectiunea Contracte, numai intr-o singura zi apar doua contracte care insumeaza aproximativ 149.344 lei.

Atat va plati DGASPC Sector 2 pentru realizarea unui Ghid al Serviciilor Sociale si a unui Manual de Identitate Vizuala aceleiasi firme: S.C. EXPRESSION GRAPHIC STUDIO S.R.L. Culmea, la ambele contracte sumele sunt identice: "Pretul convenit pentru indeplinirea contractului, platibil prestatorului de catre achizitor este de 62.750 lei pret fara TVA, la care se adauga 11.922,50 lei TVA".

Semnatarul caietelor de sarcini pentru ambele contracte este directorul executiv Sebastian Stan care conduce Directia Strategii, Programe si Managementul Calitatii, " mana dreapta" a directorului general Florin Stefan Vasile. Cei doi au facut echipa in trecut la Primaria Sectorului 3, Sebastian Stan fiind director de comunicare in Primaria Sectorului 3, iar Florin Stefan Vasile fiind director general al DGASPC Sector 3. In 2017, cand cei doi faceau administratie in sectorul 3, aceeasi firma S.C. EXPRESSION GRAPHIC STUDIO S.R.L castiga un contract de 10.652 euro (fara tva) pentru realizarea unui album fotografic. In data de 15 octombrie 2020, aceleiasi firme ii sunt atribuite sub semnatura directorului executiv Sebastian Stan doua contracte trase la indigo care insumeaza aproximativ 149.344 lei.

Ce presupun contractele

Ambele contracte au fost incheiate pentru o perioada de doua luni, pana la finalul anului 2020. In doua luni, S.C. EXPRESSION GRAPHIC STUDIO S.R.L va realiza un Ghid al Serviciilor Sociale care presupune culegere de date, realizarea unui logo, realizarea unei grafici, servicii de tehnoredactare, fotografii si servicii de tiparire. Toate pentru 62.750 lei, pret fara TVA, la care se adauga 11.922,50 lei TVA.

Toate informatiile care vor fi trecute in ghid sunt disponible pe site-ul institutiei si pot fi accesate de orice beneficiar, la orice ora. Institutia cheltuie sumele mentionate mai sus pentru a face 5.000 de exemplare ale ghidului.

In ceea ce priveste Manualul de identitate vizuala, suma cheltuita este identica cu celalalt contract: 62.750 lei, pret fara TVA, la care se adauga 11.922,50 lei TVA. Ce presupune manualul: realizarea unui logo, a unui Ghid de utilizare a logo-ului, realizarea de flyere si obiecte promotionale - tricou, sapca, punga, calendar, agende. Castigatoare a fost desemnata tot S.C. EXPRESSION GRAPHIC STUDIO S.R.L, firma cu care fostul director de comunicare din Primaria Sectorului 3, Sebastian Stan, devenit intre timp director executiv la DGASPC Sector 2 are colaborari vechi. La anuntul de consultare de piata din 8 septembrie 2020, caietul de sarcini semnat de directorul executiv Sebastian Stan apare, din greseala, Sector 3, dovada ca afacerile de la 3 s-au transferat la sectorul 2 aproape copy paste.

Un semn de intrebare legat de felul in care DGASPC Sector 2 deruleaza zilele acestea mai multe achizitii este si faptul ca Directia Achizitii a ramas fara director. "Se pare ca nu a vrut sa semneze ce a fost pus sa semneze si d-aia l-au schimbat", spun surse din institutie.

Directorul DGASPC Sector 2: Toate acestea s-au produs de la relaxarea de care s-a dat dovada pana in prezent

Contactat de redactia Ziare.com pentru a oferi clarificari in privinta contractelor si a masurilor sanitare din institutie, directorul Florin Vasile a negat problemele legate de masurile anti-Covid-19, solicitand ca redactia sa ceara informatiile in scris.

"Nu exista asa ceva. Sunt beneficiari, 13, care sunt din adapostul de noapte si zi si doar 15 angajati, la nivelul de 1.980 de angajati, nu este un numar mare. Faceti o adresa scrisa si va vom da toate masurile. Nu inseamna ca nu am asigurat masuri de protectie pentru sanatatea salariatilor. Toate acestea s-au produs de la relaxarea de care s-a dat dovada pana in prezent, oamenii au fost in concedii. Noi testam oamenii la doua saptamani, conform ordinului Ministerului Sanatatii. Automat, oamenii venind din concedii din alte medii decat cele ale noastre, au venit, dar niciodata nu s-a intamplat sa avem contact direct la serviciu. Au ramas direct acasa", a declarat Florin Stefan Vasile.

Redactia Ziare.com a cerut clarificari in scris de la institutie, dar pana la ora publicarii acestui articol nu am primit niciun raspuns.

Primarul ales al Sectorului 2, Radu Mihaiu, sustine ca a auzit despre problemele de la DGASPC Sector 2, dar nu are informatii oficiale, intrucat nu si-a inceput mandatul.

"Am auzit si eu aceste lucruri. Inteleg ca sunt 13 persoane de la DGASPC Sector 2 care ar fi infectate cu Covid-19. Am auzit ca in primarie sunt mai multe directii in care se intampla acest lucru, dar nu am cifrele oficiale in acest moment. Din punctul meu de vedere, va trebui sa luam toate masurile necesare in primarie pentru protectia angajatilor. Vom vedea in ce masura si cine poate sa lucreze de acasa, eventual telemunca. Voi sta de vorba cu fiecare directie pentru a vedea cum se poate lucra de acasa, pentru ca, evident, acum suntem intr-o faza destul de agresiva a pandemiei si va trebui sa luam masuri", a declarat Radu Mihaiu, pentru Ziare.com.

UPDATE

Reactia DGASPC Sector 2

Oficialii DGASPC Sector 2 au raspuns pe 22 octombrie, la doua zile dupa publicarea articolului, mailului cu intrebari la acest subiect expediat de redactia Ziare.com:

Reprezentantii institutiei au transmis urmatoarele:

- Interzicerea accesului in centrele rezidentiale prin suspendarea activitatii pentru o perioada limitata de timp, cu posibilitatea prelungirii suspendarii;

- Achizitionarea de echipamente de protectie in cantitati suficiente pentru a deservi activitatea angajatilor institutiei (masti chirurgicale - 216.000 buc, termometre infrarosu - 50 de bucati, botosi de unica folosinta - peste 20.000 de buc, combinezoane de protectie - peste 6.300 de bucati, manusi de protectie, lampi pentru dezinfectie cu radiatii UV - 20 de bucati etc);

- Decalarea programului de lucru si adoptarea programului in sistem munca la domiciliu;

- Organizarea celor 4 puncte de registratura in sistem de rotatie a personalului si preluarea documentelor cu precadere in regim electronic;

- Gestionarea a 3 linii de telefonie permanente, respectiv 031-9798 - Telefonul Varstnicului; 021-9852 - Telefonul Copilului; 021-9862 - Ambulanta Sociala, pentru preluarea cazurilor de persoane infectate cu Covid19 sau a celor care necesitau consiliere;

- Adoptarea unei proceduri privind asigurarea produselor si serviciilor de stricta necesitate pentru persoanele izolate la domiciliu, in contextul pandemiei de Covid-19;

- Adoptarea la nivelul aparatului executiv D.G.A.S.P.C. Sector 2 a unui numar de 33 de dispozitii privind instituirea unor masuri unitare in vederea combaterii coronavirusului si de prevenire a raspandirii acestuia.

- Testarea bilunara impreuna cu D.S.P.M.B. a personalului din centrele rezidentiale, conform Metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) emisa de catre Institutul National de Sanatate Publica Romania la data de 14.05.2020.

Autoritatile spun ca s-a initiat la nivelul institutiei evaluarea starii de sanatate a tuturor angajatilor DGASPC Sector 2. Testarea este realizata imediat ce DSPMB realizeaza ancheta epidemiologica, iar DGASPC Sector 2 va implementa masurile dispuse. In plus, in perioada imediat urmatoare se vor reevalua toate procedurile operationale si de sistem care reglementeaza activitatea si se va accentua profesionalizarea personalului si adoptarea unor masuri de digitalizare a serviciilor si directiilor.

De la debutul pandemiei Covid-19, la nivelul DGASPC Sector 2 au fost realizate 6.982 de testari bilunare ale angajatilor si beneficiarilor.

DGASPC Sector 2 spune ca a depus doua proiecte cu finantare europeana in valoare de 6,2 milioane de lei, pentru materiale si echipamente necesare, precum dezinfectanti pentru grupuri sanitare, dezinfectanti pentru angajati si masti de protectie.

In ceea ce priveste legaturile cu firma EXPRESSION GRAPHIC STUDIO, directorul DGASPC Sector 2 neaga acuzatia.

"In ceea ce priveste contractele realizate la nivelul D.G.A.S.P.C. Sector 2, respingem cu fermitate toate insinuarile unor relatii privilegiate, neexistand niciun contract semnat de catre directorul general cu firma mentionata in ceea ce priveste realizarea unui album fotografic finantat la nivelul Primariei Sectorului 3. Domnul Florin Stefan Vasile a exercitat functia de director general la D.G.A.S.P.C. Sector 3, nu in aparatul executiv al Primariei Sectorului 3. De asemenea, domnul Stan Sebastian nu detinea nicio functie in cadrul directiei din Primaria Sectorului 3 care a incheiat contractul de realizare a unui album fotografic de catre firma la care faceti referire", se arata in raspunsul trimis de autoritati la solicitarea Ziare.com.

DGASPC Sector 2 sustine ca seful Serviciu Licitatii, Achizitii Publice, numit temporar director executiv al Directiei Achizitii Publice, Licitatii, Urmarire Contracte, a fost sanctionat disciplinar de catre Comisia de Disciplina avand in vedere incalcarea unor atributii din fisa postului, prin aplicarea unei sanctiuni de 15% din salariu pe o perioada de trei luni de zile si a fost mutat temporar pe un post similar pregatirii profesionale.

"Mai mult, acesta a tergiversat permanent derularea unor proceduri de achizitii absolut necesare in perioada de carantina din primavara acestui an, a dat dovada de incompetenta in coordonarea activitatii directiei coordonate si a condus in mod defectuos managementul operational si al resurselor umane din subordine", se arata in raspunsul trimis de DGASPC Sector 2.

"Mentionam ca in prezent se deruleaza activitati extrem de importante la nivelul directiei, respectiv realizarea cartografierii grupurilor vulnerabile din sectorul 2, proiect inedit nerealizat vreodata la nivelul acestei institutii, reorganizarea tuturor serviciilor si centrelor din subordinea D.G.A.S.P.C. Sector 2 pe principii de eficienta avand drept criteriu fundamental acordarea de servicii profesioniste cu costuri cat mai reduse, redimensionarea aparatului administrativ si adoptarea unor noi proceduri de sistem privind testarea tuturor functionarilor publici in acord cu prevederile Codului Administrativ", se mai arata in raspunsul transmis de autoritati.

Citeste si:
Posibil focar de holeră la Mariupol din cauza problemelor cu apa. Avertismentul reprezentantului OMS
Posibil focar de holeră la Mariupol din cauza problemelor cu apa. Avertismentul reprezentantului OMS
Un focar de holeră este posibil în orașul Mariupol ocupat de ruși din cauza problemelor de apă. Acest lucru a fost dezvăluit în timpul unui briefing la Media Center Ucraina de către...
Carantina draconică din Shanghai. Autoritățile chineze fac un pas în spate și anunță relaxarea restricțiilor
Carantina draconică din Shanghai. Autoritățile chineze fac un pas în spate și anunță relaxarea restricțiilor
Shanghai plănuieşte să permită redeschiderea majorităţii activităţilor comerciale şi revenirea la o viaţă normală începând cu 1 iunie, a anunţat luni un oficial municipal, care a...