Generatia milenialilor: de la ipocrizie nationala la inocenta subinteligenta

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Duminica, 06 Iunie 2021, ora 14:28
7676 citiri

In randul publicului romanesc, daca nu e exacerbata ipocrizia endemica nationala, atunci se manifesta plenar inocenta subinteligenta. De tipul: saracul, atat il duce mintea, ce vreti mai mult de la el?!?

Unul dintre cele mai active in acest sens segmente de public este cel al generatiei post-comuniste. Asa-zisii mileniali. Acestia se intrec sa oscileze intre o ipocrizie pe care au invatat-o instinctiv de la generatia anterioara, cea care a facut tranzitia de la comunismul romanesc la post-comunismul romanesc si intre o inocenta de minte colectiva putina si complet neexersata in asumarea vreunei responsabilitati de generatie.

Nu vorbesc despre indivizi aici, ci despre un intreg segment de public. De cateva milioane bune.

In acest segment sunt si indivizi inteligenti, responsabili, pregatiti sa performeze profesional si social la cele mai inalte standarde, dar sunt si indivizi complet ratati intelectual, practic analfabeti si la propriu si functional, care au pretentia ca generatia anterioara le-ar fi in vreun fel datoare si, de aceea, ei nu mai au nevoie de nicio cunoastere, de nicio pricepere, de nicio responsabilitate, deoarece tot ce au ei de facut este sa incaseze si sa cheltuiasca dividentele de la datornicii lor.

Pentru ei s-au infiintat zeci de fabrici de diplome, s-au creat milioane de "joburi" fara pretentii, dintre care multe sute de mii la stat, s-au facut legi prin care sa fie "protejati" de orice cerinta de cunoastere, pricepere sau raspundere, s-a reformat sistemul de educatie nationala (programa preuniversitara, testele nationale, bacalaureatul, admiterile si licentele, masteratele, doctoratele etc.) chiar si de doua ori intr-un singur an, si asa mai departe.

Lor li se cuvine totul si nu li se cere nimic. Nici macar o simpla contributie de efort colectiv.

Cei mai slabi intelectual dintre ei au intrat in politica. Ei sunt noua generatie de sinecuristi, complet pe dinafara la orice subiect si complet neinformati despre treburile natiei. Dar cu tupeu nemarginit si cu atitudini de derbedeu decrepit sau de tata in calduri.

Cei mai buni dintre ei au plecat din Romania si se mai intorc doar in vacante razlete, scurte si emotionante.

Multi dintre cei din mijloc au facut cel putin un stagiu de munca in strainatate, unde au castigat intr-o luna cat in Romania intr-un an, asa ca dupa un sezon sau doua s-au intors acasa, cu o masina second hand si cu bani suficienti pentru a-si face o familie si eventual o mica afacere lucrativa.

Tot la mijlocul segmentului, intre cei doua treimi ale distributiei standard, se afla si cei care lucreaza angajati in Romania.

Daca lucreaza la privat, o fac pentru salariu minim pe economie, plus ceva bani pe sub mana, astfel incat contributia lor la pensii sa fie modesta.

Dar nu le pasa, din doua motive. Unul ca mai e mult pana la pensie si al doilea ca o sa aiba grija statul sa le dea o pensie buna, asa cum le-a dat alocatii si subsidii pe degeaba si pana acum. Im plus, iata-i pe actualii pensionari! Nu au contribuit decat minim la fondul de pensii, pe cand lucrau, dar primesc tot timpul pensiile marite de la bugetul de stat, ca doar au si ei dreptul la dreptate sociala, nu-i asa?

Daca lucreaza la stat, imensa majoritate dintre mileniali nu stiu ce ar trebui sa produca in functiile alea si nici nu le pasa. Doar 2 dintr-o suta au ajuns sa lucreze la stat pe baza de competenta profesionala si de verticalitate morala.

Cum spuneam la inceput, aceasta generatie a milenialilor este doar una activa pe taramul ipocriziei nationale, combinata cu inocenta subinteligenta, dar autosuficienta. Si cele doua generatii anterioare, cu care coexista milenialii, dar si cea mai noua generatie, cea in devenire, contribuie masiv la justificarea observatiei despre ipocrizie si inocenta, ca trasaturi definitorii ale publicului national romanesc.

Dascalii noii generatii

Milenialii ar trebui sa ne intereseze insa mai mult decat ceilalti, deoarece ei sunt deja dascalii noii generatii. Ei intra la clasa fara obiective taxonomice, fara viziune didactica si fara deprinderi docimologice. Si fara sa aiba habar despre materia predata.

Tot ei sunt cei care servesc la baza piramidei, in fortele de ordine publica, in serviciile de informatii si in Armata Romaniei. Ori sunt avocatii si notarii publici de astazi. Sau inaltii functionari de stat, cei imuabili, indiferent cat de incompetenti ar fi.

Sunt complet deschis oricarei critici aduse acestei observatii, cu conditia sa nu fie o injuratura de tipul: pe cine faci tu, ba, amaratule, ipocrit si inocent subinteligent?!? Ce treaba ai tu, ba, bosorogule, cu tinerii frumosi si liberi de astazi?!?

Si o precizare de final: Cand ziceam despre responsabilitate, aveam in gand responsabilitatea generatiei fata de sine insasi. Generatia mea, cea anterioara celei despre care am zis mai sus, a fost deficitara la acest capitol. A fost indolenta, in loc sa fie responsabila cu sine insasi. Si nici nu i-a pasat sa ii ofere generatiei urmatoare o baza de bun simt, moralitate si desteptaciune sociala, pe care sa isi edifice milenialii propria lor responsabilitate. Poate de aceea multi dintre ei considera ca le-am fi datori.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Deznodământ tragic al dispariției de pe lacul Razelm: Cadavrul unuia dintre cei doi tineri căutați a fost găsit la mal
Deznodământ tragic al dispariției de pe lacul Razelm: Cadavrul unuia dintre cei doi tineri căutați a fost găsit la mal
După dispariția a doi tineri anunțată joi seară, în lacul Razelm din judeţul Tulcea, a fost găsit trupul unuia dintre ei pe mal. Pompierii au reluat căutările pentru cea de-a doua...
Cristian Popescu Piedone își ia în serios candidatura la Primăria Capitalei. Ce propunere are pentru PSD și PNL
Cristian Popescu Piedone își ia în serios candidatura la Primăria Capitalei. Ce propunere are pentru PSD și PNL
Candidatul Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a anunțat că a trimis liderului PSD, Marcel Ciolacu şi preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, o...
#Generatia milenials, #tineri, #generatia post decembrista, #pensii marite , #stiri sociale