Guvernul dorește creșterea lungimii rețelelor de apă și canalizare din România

Comunicat de presa
Joi, 16 Septembrie 2021, ora 17:05
4826 citiri
Guvernul dorește creșterea lungimii rețelelor de apă și canalizare din România
canalizare FOTO: pexels.com

În prezent, România nu se poate lăuda cu o lungime impresionantă a rețelelor de apă și canalizare, însă datele de la Institutul Național de Statistică (INS) arată că acestea totuși s-au extins, deși nu chiar semnificativ. Potrivit datelor oficiale INS, la sfârșitul anului 2020, lungimea rețelei de distribuție a apei potabile ajungea la 88.065,1 km. În anul 2019, situația era mai rea, lungimea rețelei fiind cu 1.546,3 km mai mică. În 2021, se pare că lungimea rețelei de apă a crescut cu 1,8%.

Guvernul dorește construcția de noi rețele de apă și canalizare și pentru asta a alocat suma de 1.88 miliarde euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Prin implementarea unui program important, se vrea instalarea a 2.470 km de rețele noi de canalizare.

Programul "Prima conectare la apă și canalizare" finanțat de PNRR

Obiectivele acestui program sunt mari și anume:

  • construirea de 1.630 km de noi rețele de apă, îndeosebi în localitățile cu mai mult de 2.000 de locuitori
  • instalarea de rețele de apă și canalizare la 88.000 de locuințe
  • construirea de 2.470 km de rețele noi de canalizare, din care 2.000 km vor fi în localitățile cu peste 2.000 de locuitori și doar 470 km în localitățile cu un număr mai mic de locuitori
  • realizarea de activități de cadastru al apelor pe sectoarele stabilite.

Pe piața modernă a produselor pentru construcții, există o gamă variată de materiale utilizate pentru instalarea sistemelor de instalații sanitare, a rețelelor de apă și canalizare. Soluția optimă este achiziționarea echipamentelor de înaltă calitate, cum sunt cele din oferta magazinului apa-gaz-canalizare.ro. Aici se pot vedea sisteme complete destinate rețelelor de distribuție a apei reci și nu numai. Echipamentele sunt ideale și pentru rețelele și instalațiile de irigații sau pentru rețelele anti incendiu. Pot fi materiale ce au proprietăți și particularități diferite:

  • realizate din polietilenă de înaltă densitate (PEHD) care se remarcă prin caracteristici fizice și tehnice foarte apreciate, spre a fi utilizate pentru alimentarea cu apă și sistem de canalizare
  • sau din polipropilenă, care sunt potrivite pentru instalarea secțiunilor externe și interioare ale sistemului de alimentare cu apă.

Experții consideră ambele variante foarte eficiente pentru astfel de lucrări; despre țevile de polipropilenă ei spun însă că ar avea o eficiență economică cu 50-75% mai mare, decât a celor din materiale tradiționale, din fontă sau oțel.

Și înlocuirea țevilor de apă și canalizare, care sunt vechi și deteriorate, cu altele noi rezolvă o altă problemă în țara noastră, aceea de a nu mai exista suspensii de rugină în sistemul de apă și nici sedimente pe suprafața interioară netedă, a conductelor, care pot împiedica mișcarea fluxului de lichid. De regulă, suspensiile se așază pe conducte și împiedică circulația apei. Prin lucrări de acest fel și echipamente profesionale, se vor instala țevi cu rezistență absolută la coroziune, care pot atenua și sunetele mișcării apei. Ele pot avea și proprietăți de absorbție a zgomotului, astfel sistemul de alimentare cu apă ar putea fi absolut silențios.

Ideal ar fi să se folosească țevi care să fie foarte rezistente la temperaturi scăzute sau ridicate, ce sunt perfecte pentru sistemele de încălzire, pentru că rezistă la presiuni ridicate și nu au niciun risc de deteriorare sau deformare în timp.

Prin astfel de programe, ce au ca scop instalarea rețelelor de alimentare cu apă și canalizare, se îmbunătățește valoarea și confortul locuințelor. Conductele vor furniza apă caldă și rece, iar apele uzate vor fi eliminate prin canalele de scurgere. În timpul pregătirii proiectelor, a instalării, este foarte important să se respecte toate cerințele în vigoare și standardele aplicabile. Asta înseamnă să fie eliminate cerințele învechite și să se adauge altele noi, deja implementate, care corespund realității actuale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Nancy Faeser la București: fotbal și Schengen
Ministra germană de Interne Faeser a vizitat ieri și azi Bulgaria și România. Schengen, migrația ilegală și siguranța suporterilor la campionatul european de fotbal au fost temele discutate...
Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Cine este Vladimir Lipaev
Putin a numit un nou ambasador al Rusiei în România. Cine este Vladimir Lipaev
Președintele rus Vladimir Putin l-a numit pe Vladimir Lipaev ambasadorul al Rusiei în România. Decretul a fost publicat pe portalul oficial de informații juridice, informează agenția rusă...
#canalizare, #retele apa, #Romania , #stiri sociale