Cat dureaza imunitatea data de vaccinurile anti COVID folosite in Romania. Valeriu Gheorghita: "Avem date deja la sase luni"

Duminica, 31 Ianuarie 2021, ora 10:41
7271 citiri
Cat dureaza imunitatea data de vaccinurile anti COVID folosite in Romania. Valeriu Gheorghita: "Avem date deja la sase luni"

Medicul militar Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, spune ca imunitatea data de vaccinul anti COVID-19 poate dura peste un an, conform estimarilor si datelor din prezent.

"Avem date deja la circa sase luni (...) ceea ce ne estimeaza probabil o durata de peste un an al raspunsului imun, posibil si mai mult. Sunt date care vor veni, sunt in dinamica, aceasta durata de peste un an este doar o estimare, trebuie sa subliniez acest lucu, urmeaza sa fie consolidat de date", a declarat Valeriu Gheorghita sambata seara, la Antena 3.

Medicul a precizat ca anticorpii incep sa apara la aproximativ 14 zile de la prima doza in cazul vaccinului produs pe Pfizer si Moderna si la trei saptamani in cazul serului livrat de AstraZeneca, insa beneficiile "nu sunt masive" dupa doar o doza.

In cat timp apare raspunsul imunitar

Dupa administrarea rapelului, raspunsul imunitar apare la 10 zile in cazul serurilor de la Pfizer si Moderna si 2 saptamani pentru vaccinul produs de AstraZeneca.

Valeriu Gheorghita a explicat si care este motivul pentru care Romania a decis sa nu amane vaccinarea cu a doua a doza a celor care au fost deja imunizati.

"Agentia Europeana a Medicamentului a facut niste precizari cat se poate de clare si anume ca nu se recomanda amanarea rapelului si anume rapelul pentru Pfizer trebuie facut la trei saptamani. Practic, cu cat distantam rapelul fata de prima doza, crestem probabilitatea ca persoana respectiva sa se infecteze intre prima doza si rapel. Or, ar fi pacat sa se intample acest lucru, avand in vedere ca avem o rata mare de acoperire vaccinala pentru lucratorii din sistemul medical si social si cred ca este de datoria noastra sa asiguram rapelul tuturor persoanelor care au primit prima doza", a adaugat Gheorghita.

Vaccinul va deveni sezonier?

Intrebat daca acest vaccin va deveni unul sezonier, precum cel gripal, medicul a raspuns: "Este un virus care nu are o variabilitate genetica atat de mare si nu are o rata de acumulare de mutatii atat de mare. Virusul gripal isi cumuleaza circa 12-14 mutati lunar, spre deosebire de acest virus SARS-CoV-2 care isi acumuleaza circa doua mutatii lunar".

Mai puteti citi

Citeste si:
Valeriu Gheorghiţă: Miocardita după COVID, mult mai frecventă decât cea raportată după vaccinare
Valeriu Gheorghiţă: Miocardita după COVID, mult mai frecventă decât cea raportată după vaccinare
Preşedintele CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a precizat marţi, 23 noiembrie, că miocardita după COVID-19 este mult mai frecventă decât cea care a fost raportată după vaccinare, adăugând că...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...