Inca o bomba care ticaie

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 06:52
7506 citiri
Inca o bomba care ticaie

Povestea tragica a copilului care a murit subit intr-o scoala din Magurele este inca un caz care scoate la iveala o realitate foarte periculoasa pe langa care trecem indiferenti, pana ne loveste o nenorocire de tip Colectiv, cand ne explodeaza bomba cu false revelatii pe masa.

Se pare ca baiatul nu putea fi salvat in dimineata aceea, decesul fiindu-i provocat de o malformatie congenitala. Deci pare ca nu avem o problema legata de interventia medicala imediata.

Cu aceasta ocazie am descoperit insa ca scoala nu avea medic angajat, din lipsa de personal, dupa cum a recunoscut inspectorul scolar general Ilfov.

Este una dintre marile probleme ale sistemului scolar din Romania. Pe langa numarul imens de scoli fara autorizatie sanitara si fara aviz ISU, majoritatea scolilor functioneaza fara medic si uneori chiar fara asistenta.

O statistica la nivelul anului scolar 2012-2013 arata ca acoperirea in reteaua scolara a Capitalei era de numai 42%, adica 81 de medici, dintr-un necesar de 192.

Situatia era mai buna in cazul asistentelor medicale, adica o acoperire de aproape 72%, dar tot departe de ideal. In scoala cu care am de-am face, una dintre cele mai mari din Bucuresti, medic nu exista, iar asistenta medicala e numai dimineata. Copiii care invata dupa-amiaza trebuie sa fie norocosi.

In tara, situatia este cu mult mai grava. La Constanta, de exemplu, la 80 de mii de elevi avem 17 medici. In Brasov, mai putin de jumatate dintre posturile de medici si asistente in reteaua scolara sunt ocupate. Un medic la aproximativ 4.000 de copii este situatia medie in Romania. Paradoxul face sa existe cabinete scolare bine dotate, dar sub cheie, pentru ca nu are cine sa lucreze in ele.

Care sunt consecintele? Cred ca mai multe. Intr-un caz de urgenta, pana sa ajunga Salvarea, nu are cine sa se ingrijeasca de copilul aflat intr-o situatie de criza. Si nu peste tot Salvarea ajunge in cateva minute ca in Bucuresti sau imprejurimile lui. Iar minutele fara niciun fel de interventie pot fi decisive.

Apoi, un medic scolar care isi face datoria nu intervine doar in situatii de criza, ci si previne. Daca vede periodic copiii, poate depista unele afectiuni.

Poate si in cazul copilului de la Magurele rezultatul letal ar fi putut fi evitat daca problemele ar fi fost depistate la timp si corectate.

De cele mai multe ori exista semne, poate nu spectaculoase, care nu atrag atentia unor profani, dar pot spune ceva unui medic atent.

Dar nu e vorba doar e boli foarte grave ci si, de exemplu, despre hepatita, raie sau paduchi, pe care nu are cine sa le depisteze.

Pana in urma cu cateva luni, de vaccinarea scolarilor se ocupau cabintele scolare. A fost trecuta inapoi la medicii de familie care dau cu mult mai greu de ei, se roaga de parinti sa ii aduca, pe unii nu reusesc sa ii adune mai ales in nebunia antivaccinare declansata de cativa, in opinia mea, grav deranjati prin zone esentiale.

Dar cum sa lasi vaccinarea cabinetelor scolare fara medici?

De ce nu avem medici in scoli? In linii mari din acelasi motiv pentru care suntem intr-o criza generala de medici. Banii. Cine sa aleaga acest loc de munca extrem de prost platit si unde compensatia platii informale este ca si inexistenta?

Asa se face ca un singur medic acopera pe fuga un numar mai multe scoli decat ar trebui pentru a fi eficient, ca multe scoli nu au medici deloc.

Dar ma tem ca nu pasa nimanui. Nici macar parintilor copiilor care se duc in scoli unde nu are cine sa le acorde primul ajutor specializat indiferent ce li s-ar intampla. Asa cum nu ne-a pasat nici ca exista infectii instrapitalicesti, nici ca nu avem centre pentru arsi mari, nici ca ne pleaca medicii, mai ales din specialitati cheie, si asistentele pe capete.

Ne va pasa doar cand se va intampla o tragedie de proportii. Si atunci vom cere de-a valma capete si masuri drastice pentru a ne racori si a uita din nou cu desavarsire in cateva luni. Caruta cu roti patrate se misca cum poate de 26 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#medici cabinete scolare , #stiri sociale