Lantul slabiciunilor: infectiile nosocomiale se suprapun cu COVID. Efectele mutarii epidemiologilor la DSP-uri

Duminica, 24 Ianuarie 2021, ora 05:01
3821 citiri
Lantul slabiciunilor: infectiile nosocomiale se suprapun cu COVID. Efectele mutarii epidemiologilor la DSP-uri
Infectiile intraspitalicesti pot fi luate din spital/FB

Desi despre infectiile nosocomiale nu se mai vorbeste la fel de mult ca in anii precedenti, ele fac in continuare numeroase victime in spitalele romanesti. Ba mai mult, exista o suprapunere a acestor infectii cu noul coronavirus, arata reprezentantii pacientilor, care afirma ca masurile luate de unitatile sanitare in ultimul an au contribuit, intr-o oarecare masura, la o reducere a infectiilor nosocomiale.

"S-a datorat unor masuri de izolare, de reducere a contactelor dintre personalul medical si pacient. Utilizarea mai multor dezinfectante a contat, de asemenea. Insa chiar daca raportam mai putine infectii nosocomiale, asta nu inseamna ca s-au luat masuri tintite pentru reducerea lor, ci ca anumite masuri de protectie luate impotriva raspandirii coronavirusului au prevenit si raspandirea infectiilor intraspitalicesti", declara pentru Ziare.com Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor (ANPP).

Mai putini pacienti cronici internati

Un alt motiv pentru care in 2020 au fost raportate mai putine infectii nosocomiale e faptul ca nu a fost permis accesul pacientilor cronici in unitatile medicale in perioada martie - aprilie.

"Evident, fiind fluxul mai mic de pacienti cronici, si infectiile intraspitalicesti au fost mai putine. Infectiile intraspitalicesti pot fi luate atat din spital, de la personalul medical, de pe suprafete, de la alti pacienti. Dar mai sunt si cazuri in care pacientul poate sa vina de acasa cu aceste colonizari, iar in spital sa le dezvolte pe fond de pacient tarat (pacient cu tare, n.r.)", a completat Vasile Barbu.

Care sunt sectiile cu cel mai mare risc

In continuare, sectiile in care exista cele mai multe infectii nosocomiale sunt cele de mare risc, precum chirurgia, ortopedia, arsurile, chirurgia reparatorie si, mai ales, terapia intensiva.

"Pacientii erau expusi, cu rani deschise, cu cai prin care se puteau contamina cu diverse culturi, iar asta a dus la prabusirea sistemului imunitar in cazul unora dintre pacienti. Din pacate, din punct de vedere a ce e scris negru pe alb, stam bine. Nu stam bine din punct de vedere practic, nu aplicam protocoale si norme interne si nici nu se face controlul prevenirii infectiilor intraspitalicesti", continua Vasile Barbu.

Unde a dus mutarea epidemiologilor la DSP-uri

Reprezentantul pacientilor admite insa ca, fata de acum cativa ani, managerii de spitale sunt incurajati sa raporteze infectiile din spital. Problema, arata Barbu, e ca desi responsabilitatea a fost mutata de la manager, ea a ajuns in sarcina sefilor de sectie.

"Nu mai exista ascunzisuri din partea managerilor dar exista ascunzisuri din partea sefilor de sectie. Oricum, faptul ca epidemiologii din spital au fost mutati la DSP-uri a afectat foarte mult raportarile. Abia daca mai gasesti cate o asistenta specializata in epidemiologie in spital", afirma seful ANPP.

Voiculescu: "Probleme acoperite cu un soi de patura"

Si ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat recent ca infectiile nosocomiale din spitale raman neraportate.

"Nu se raporteaza asa cum ar trebui sa se raporteze. Astept sa vad cifrele de luna asta. E clar ca problemele din sistemul sanitar nu au disparut odata cu COVID-19. Ceea ce a facut aceasta pandemie este ca a acoperit problemele din sistem cu un soi de patura, dar sunt oameni care sufera, sunt oameni cu boli cronice care au avut acces mai greu la servicii de sanatate", a explicat Voiculescu intr-o emisiune televizata.

Care este diferenta intre vaccinul "clasic" si tehnologia ARN mesager: "Daca esti conspirationist, tocmai de serul de la AstraZeneca ar trebui sa-ti fie frica"

Raed Arafat, despre vaccinare: Nu are cum sa fie toata lumea prioritara, pentru ca atunci cu totii suntem prioritari si nu mai este nimeni prioritar

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#infectii nosocomiale spitale, #infectii nosocomiale, #spitale, #sistem sanitar , #stiri sociale