In 50% dintre relatiile in care a existat o infidelitate, partenerii se reaproprie intr-un mod in care nu au fost apropiati inainte de aceasta trauma.
Pentru ca infidelitatea, daca nu vorbim de tulburari de sanatate mentala, nu e neaparat o vinovatie individuala, ci un simptom al relatiei care nu functioneaza, afirma Domnica Petrovai, psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv-comportamental specializat in terapia cuplului si a familiei, fondator Mind Education & Health.
Infidelitatea nu este neaparat sexuala. Cea mai frecventa este infidelitatea emotionala si cel mai des apare la locul de munca. " Adica am un 'prieten' sau o 'prietena' de sex opus cu care am o relatie emotionala in afara relatiei de cuplu si ma dezvalui emotional altcuiva, nu sotului sau sotiei. E o forma de evitare a apropierii si a rezolvarii unor probleme.
Cancerul casniciilor. Cum distrugem crezand ca tratam Interviu
Cineva ma place, ma asculta, primesc atentie usor si atunci prefer asta in loc sa rezolv problema de acasa, o problema pe care adesea nici nu stiu cum sa o rezolv. E simptomul ca ceva nu merge in cuplu", explica Domnica Petrovai.
Cele doua tipuri de infidelitate sunt la fel de traumatice. Dar pentru femei e mai greu de suportat infidelitatea emotionala, pentru un barbat infidelitatea sexuala si din cauza posesivitatii si a orgoliului masculin.
Trauma poate fi insa depasita, dar cu efort si dupa o perioada lunga de timp, de minimum 9 luni. Iar daca problemele cuplului sunt rezolvate si increderea recastigata, partenerii se pot reapropia mai mult decat erau inainte de aparitia problemelor in cuplu.
"Din pacate noi nici nu avem cultura aceasta in care sa cerem ajutor unui specialist, inclusiv pentru ca ne e rusine sa se afle: 'ce o sa spuna lumea daca eu ma duc un specialist? Ca am probleme acasa'. Dar dificultati avem marea majoritate si trebuie sa stim cum sa le rezolvam fara sa ajungem la indifelitate, care raneste", spune Domnica Petrovai.
Un alt aspect deficitar in cazul celor mai multe dintre cupluri, constatat de Domnica Petrovai in practica, este o cultura a relatiei. "Fiecare venim cu o istorie mai mult sau mai putin dificila, cu modelele parintilor nostri, adesea ele nu sunt grozave, si de aceea de multe ori nu stim de fapt ce trebuie sa insemne o relatie.
De aici comportamente nepotrivite privind rolul femeii sau al barbatului, de exemplu ca femeia trebuie sa se sacrifice, sa se subjuge, sa ii fie teama. Nu stim, pentru ca unii nici nu am trait si nici nu am avut modele. Asta ar trebui sa intelegem si noi si copiii nostri - ce inseamna relatii sanatoase de cuplu".
cel mai bun remediu pentru infidelitate este sa fii tot timpul... Vezi tot