Cum sunt instruiți preoții să înmormânteze persoanele decedate care au avut COVID. Sicriul sigilat nu poate fi depus în casa răposatului

Joi, 21 Octombrie 2021, ora 03:45
4301 citiri
Cum sunt instruiți preoții să înmormânteze persoanele decedate care au avut COVID. Sicriul sigilat nu poate fi depus în casa răposatului

Capii bisericii din Vrancea au fost convocați la o ședință cu mai marii reprezentanți ai Guvernului în teritoriu la o discuție despre măsurile din protocolul specific de înhumare în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

Se știe că în ultimele zile au explodat cazurile de decese în rândul oamenilor infectați cu COVID-19, care au suferit în secțiile de terapie intensiv.

Zilnic, în Vrancea, au fost în medie zece persoane care au pierdut lupta cu virusul, fiind o problemă și pentru administrația cimitirelor în a gestiona situația.

Este și cazul municipiului Focșani, unde într-o singură zi vor avea loc nu mai puțin de șapte înmormântări ale unor persoane care s-au stins din viață din cauza complicațiilor provocate de coronavirus.

Protopopii județului Vrancea, preoții Cristinel Popa și Aurel Boțan au ținut să infirme zvonurile apărute în legătură cu săvârșirea ritualului de înmormântare. În ciuda faptului că persoanele decedate în urma infecției sunt introduse în saci și sicrie sigilate, acestea au totuși parte de o înmormântare creștinească

„Singura diferență este că persoana decedată, confirmată cu noul coronavirus, nu poate fi ținută acasă. În momentul în care trupul neînsuflețit este adus de la spital, respectiv de la morgă, trebuie depus la o capelă mortuară sau la biserică. De menționat că sicriul vine de la morgă direct sigilat. După ce survine decesul, familia este anunțată și unul dintre membrii familiei vine la morgă să facă recunoașterea. Cei de la morgă, îmbracă decedatul după care îl pun în saci și apoi în sicriul pe care-l sigilează. În rest, se fac toate celelalte tradiții de înmormântare așa cum s-a obișnuit. Slujba de înmormântare se oficiază la biserică cu participare redusă, menținându-se și respectându-se toate celelalte norme cu privire la prevenirea răspândirii virusului‟, potrivit preotului Aurel Boțan.

În protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) este specificat faptul că „înhumarea decedatului confirmat cu infecţie cu SARS-CoV-2 se va face în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține, respectând normele prevăzute de lege‟.

Totodată, „corpul persoanei decedate ca urmare a infecţiei cu SARS-COV-2 confirmată prin teste de laborator fără leziuni traumatice nu se îmbălsămează. Decedatul va fi aşezat într-un sac impermeabil nou, dublu şi ermetic închis cu fermoar şi va fi igienizat la suprafață cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol). Produsele biocide de tip TP2 vor fi folosite pentru suprafeţe în concentraţiile şi la timpul de expunere recomandate de producător şi specificate pe eticheta produsului‟.

În cadrul ședinței de lucru, s-a discutat mai ales despre situațiile în care o persoană care a murit acasă a fost confirmată cu COVID-19 sau a avut simptome specifice virusului cu câteva zile înainte de deces.

„Rugămintea ar fi către toți cetățenii care se confruntă cu un moment delicat, în cazul în care știu că persoana respectivă a avut simptome sau a făcut un test rapid și a ieșit pozitiv și la câteva zile a decedat, să anunțe lucrul acesta organele abilitate. Asta nu înseamnă că au de suferit, pentru că slujba de înmormântare se va face normal și toate celelalte lucruri se desfășoară creștinește, în totală contradicție cu anul trecut, când persoana decedată era dusă direct la cimitir, iar la slujbă participa un număr restrâns de persoane‟, mai spune preotul Aurel Boțan.

Preoții, care spun că doar oficiază slujbele de înmormântare și nu sunt organizatorii acestora, recomandă ca seara de priveghi să fie doar una singură, deși protocolul nu spune nimic în acest sens și ca oamenii să respecte măsurile impuse de autorități.

Citeste si:
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Liviu Dragnea îl critică pe Raed Arafat: "Dacă voiam să-l schimb, îl schimbam"
Fostul lider PSD Liviu Dragnea îl critică pe șeful DSU Raed Arafat și consideră că acesta este mânat de dorința de a conduce singur sistemul de urgență din România. Dragnea spune că...
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Ilie Bolojan, despre varianta de a candida la președinție: "Fiecare om își poate face o analiză personală"
Fostul primar al Oradei, actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, este văzut de mulți drept unul dintre cei mai valoroși liberali. Unii merg mai departe și îl văd...
Comentarii