Romanii se asteapta la ce e mai rau. Aproape jumatate vor sa puna bani de-o parte anul acesta

Luni, 01 Februarie 2021, ora 11:15
2521 citiri
Romanii se asteapta la ce e mai rau. Aproape jumatate vor sa puna bani de-o parte anul acesta
Romanii isi propun sa economiseasca FOTO Pixabay

Aproape jumatate dintre romani (46%) vor economisi bani anul acesta, fata de 33%, anul trecut, intrucat au asteptari pesimiste, arata un sondaj realizat de IRSOP.

Asteptarile economice pesimiste ale populatiei si inclinatia slaba spre consum vor tempera inflatia, dar nu favorizeaza cresterea economiei, spun autorii studiului.

"Romanii pun frana la consum. Numai 31% spun ca anul trecut au cheltuit ceva mai mult decat in alti ani, 47% au cheltuit cam la fel, iar 22% mai putin. In acest an, 41% cred ca vor cheltui mai mult, 38% la fel ca anul trecut, iar 19% mai putin. Cand vorbesc despre cheltuieli, oamenii includ atat cheltuielile necesare, cat si pe cele discretionare pe care toti le facem din venitul disponibil, dupa ce achitam obligatiile curente.

Inseamna ca atunci cand cred ca vor cheltui mai mult in viitor, ei presupun si o posibilitate de scumpire a vietii. De altfel, 55% cred ca in 2021 cheltuielile lor necesare sau zilnice vor fi ceva mai mari, 33% se asteapta ca vor fi cam la fel si numai 10% au motive sa creada ca vor fi mai mici. Franarea consumului se vede cel mai bine la cheltuielile discretionare", se arata in comunicat.

Astfel, 37% se gandesc pentru acest an la un concediu in tara, 32% vor sa cumpere un bun de lunga durata pentru casa si 37% si-ar renova locuinta.

Doar 19% se gandesc la un concediu un afara tarii si 8% si-au planificat sa cumpere o masina.

De asemenea, 9% dintre romani vor sa-si cumpere o locuinta, 5% se gandesc sa inceapa o afacere si 4% vor sa faca un credit.

Consumul ar putea fi mai mare daca oamenii ar avea bani mai multi. Cand veniturile cresc, ei cumpara mai multe bunuri si servicii, precum si cantitati mai mari din ceea ce cumpara de obicei. Numai ca majoritatea romanilor nu se asteapta ca veniturile lor sa creasca in 2021: 54% spun ca incasarile vor fi similare cu cele de anul trecut, 17% spun ca vor fi mai mici, iar 27% cred ca vor fi mai mari, potrivit studiului.

"Economistii cred ca gospodariile au ramas cu bani disponibili dupa restrictiile de anul trecut, iar odata cu relaxarea va urma o avalansa de cheltuieli care ar putea sa aprinda inflatia. Datele noastre nu confirma aceasta ipoteza", spun reprezentantii IRSOP.

Cresterea preturilor

Preturile conteaza in estimarea cheltuielilor viitoare. Daca preturile raman pe loc, oamenii isi pot permite sa cumpere mai mult fara sa renunte la alte alternative. Costul oportunitatii este mic, spun economistii, ceea ce incurajeaza cheltuielile. Dar populatia nu crede ca preturile vor fi stabile.

Aproape doua treimi (63%) se asteapta ca preturile vor creste mult, iar 30% anticipeaza o crestere ceva mai potolita.

Cand au impresia ca vor plati mai mult in viitor, oamenii ori cumpara in avans ca sa bata inflatia, ceea ce nu e cazul la noi pentru ca veniturile sunt mici, ori reduc cheltuielile ca sa se protejeze.

Cand incertitudinea persista, iar oamenii se asteapta la stagnare sau la inrautatirea vietii ei raspund nu numai prin reducerea cheltuielilor discretionare, ci si prin trecerea la economisirea de protectie. In pofida crizei medicale, 33% spun ca anul trecut au reusit sa economiseasca bani, iar in anul curent aproape jumatate din romani (46%) spun ca au intentia sa puna un ban de-o parte.

Si cum vom trai de fapt in 2021? "Pentru cei mai multi, imbunatatirea vietii pare sa ramana un vis. Mai mult de doua treimi (69%) cred ca bunastarea se duce in jos, iar 21% se asteapta la un nivel de viata cel mult stabil. Viitorul influenteaza prezentul.

Cheltuielile pe care oamenii le fac azi tin cont de ce va fi maine. Daca anticipatiile despre preturi, venituri si bunastare sunt pesimiste oamenii ingusteaza plaja de scopuri investitionale, reduc cheltuielile la toate nivelurile de pret si incearca sa economiseasca mai mult. Vestea buna e ca scade pericolul de inflatie. Vestea mai putin buna este ca economia in ansamblu incepe sa sufere din lipsa de cerere", se mai arata in studiu.

Pentru acest sondaj, IRSOP a intervievat telefonic 810 persoane in perioada 18-28 ianuarie 2021. Esantionul este reprezentativ pentru populatia rezidenta in varsta de peste 18 ani din Romania. Toleranta de esantionare este plus/minus 3,5%.

Sondajul a fost finantat de IRSOP, un institut independent de cercetare si consultanta.

Centrele de vaccinare incep administrarea de luni, 1 februarie 2021, a vaccinului Moderna, in paralel cu cel produs de Pfizer/BioNTech.

El este noul Man din fotbalul romanesc. Craiova i-a facut deja o oferta. Cine il mai vrea pe fotbalistul minune

George Simion, dupa intalnirea cu Vlad Voiculescu: "Sunt in stare de soc!". Diana Sosoaca a anuntat ca se va duce sa vorbeasca cu ministrul Sanatatii

Ana Maria Prodan, despre Gigi Becali: "Are 1,20 m, pe scaunel, cu mainile ridicate, bust si cap ca sa nu ii ploua in gat, ca nu il foloseste"

"Miracolul" de la Cazinoul Constanta. Celebra cladire-monument incepe sa arate "ca in tinerete" dupa decenii de abandon

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Răspunsuri la invidia românilor. De unde au unii bani să călătorească atât? "Tenerife, 2.100 de lei pentru 7 nopți, zbor, cazare în cameră dublă"
Din cauza scumpirilor, unii români au renunțat la vacanțe sau își permit cu mari sacrificii una pe an. La cealaltă extremă sunt cei care pleacă des în vacanțe mai scurte sau mai lungi,...
Horoscop zilnic. Vineri, 19 aprilie. Zodia care va ieși la o întâlnire
Horoscop zilnic. Vineri, 19 aprilie. Zodia care va ieși la o întâlnire
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va fi mare...
#romani, #bani, #economii, #Covid 19, #pandemie coronavirus Romania , #stiri sociale