Modificare importantă în Legea adopției. Care este singurul criteriu de ierarhizare

Miercuri, 28 Iulie 2021, ora 22:52
2141 citiri
Modificare importantă în Legea adopției. Care este singurul criteriu de ierarhizare

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, normele metodologice de aplicare a Legii adopţiei, prin care vechimea atestatelor de familii adoptatoare este stabilit drept singurul criteriu de ierarhizare pentru intrarea acestora pe liste în procesul de potrivire cu copiii adoptabili, a transmis, miercuri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

"Am aprobat astăzi în şedinţa de Guvern normele metodologice de aplicare a Legii adopţiei, care flexibilizează procedurile actuale şi creşte sprijinul acordat de stat familiilor adoptatoare. Prin acest act normativ se asigură accesul echitabil pentru intrarea pe liste în procesul de potrivire pentru toţi adoptatorii sau familiile adoptatoare, stabilind un singur criteriu de ierarhizare - vechimea atestatelor", a precizat Raluca Turcan, pe Facebook.

Printre alte prevederi din actul normativ se numără verificarea anuală a îndeplinirii condiţiilor care au stat la baza eliberării atestatului de familie adoptatoare, a menţionat ministrul.

"Este introdusă obligativitatea anunţării adoptatorului sau familiei adoptatoare cu privire la rezultatul potrivirii, prezentarea motivelor pentru care procedura de potrivire practică nu a fost iniţiată şi stabilirea unui termen în acest sens; se stabileşte procedura de acordare a indemnizaţiei de sprijin şi a sumei fixe de 1500 lei, prevăzute în lege; este prevăzută procedura de verificare anuală a îndeplinirii condiţiilor care au stat la baza eliberării atestatului, în condiţiile în care valabilitatea acestuia a fost extinsă de la 2 la 5 ani; perioada maximă în care se poate derula potrivirea practică a fost stabilită la 3 luni de la acordul adoptatorului sau al familiei adoptatoare cu privire la continuarea procedurii de potrivire practică; elimină birocratizarea excesivă a anumitor etape ale procesului de adopţie, prin înlocuirea copiilor legalizate după anumite documente, cu copii certificate pentru conformitate cu originalul", a explicat Turcan.

Şeful de la Muncă a subliniat că, la finalul lunii iunie, numărul familiilor cu atestat de adoptator era de 3.172, iar numărul copiilor adoptabili era de 4.850.

"La sfârşitul lunii iunie, numărul familiilor atestate era de 3.172, în creştere faţă de anii precedenţi, iar numărul copiilor declaraţi adoptabili a crescut cu peste 35% faţă de media anilor precedenţi, ajungând la 4.850", a mai notat Raluca Turcan.

Citeste si:
Țara din Europa care a interzis folosirea numelui "Vladimir Putin"
Țara din Europa care a interzis folosirea numelui "Vladimir Putin"
Starea civilă suedeză a refuzat ca un cuplu să-şi numească fiul ”Vladimir Putin”, apreciind că numele preşedintelui rus intră în categoria interzisă a prenumelor ”nepotrivite”, au...
Ultimele calcule dinaintea congresului PNL. Florin Cîțu, susținut de majoritatea filialelor și de Klaus Iohannis. Pe ce mizează Orban
Ultimele calcule dinaintea congresului PNL. Florin Cîțu, susținut de majoritatea filialelor și de Klaus Iohannis. Pe ce mizează Orban
Cu doar câteva zile înainte de congresul PNL la care se va alege noul președinte al formațiunii, majoritatea filialelor s-au poziționat deja într-o direcție sau alta. Deși premierul Florin...
Sursa: AGERPRES