Ziare.com

Legea care prevede cresterea pensiilor cu 40%, retrimisa Parlamentului pentru reexaminare

de Alina Toma
Joi, 04 Februarie 2021, ora 12:42

   

Legea care prevede cresterea pensiilor cu 40%, retrimisa Parlamentului pentru reexaminare
Legea privind rectificarea bugetara pe 2020, care prevedea cresterea pensiilor cu 40% a fost retrimisa de presedintele Klaus Iohannis Parlamentului, pentru reexaminare. Amendamentul cu privire la majorarea pensiilor era sustinut de PSD.

Concret, presedintele Klaus Iohannis a trimis, joi, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020, a anuntat Administratia Prezidentiala.

"Fata de forma adoptata de Guvern, Parlamentul a operat o singura modificare in continutul normativ al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020. Astfel, articolul unic din legea supusa reexaminarii - cu referire la art. 3 alin. (1) din OUG nr. 136/2020 - prevede: "(1) Bugetul asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2020 se diminueaza la venituri cu suma de 427.076 mii lei, subventia de la bugetul de stat majorandu-se cu aceeasi suma", se arata in cererea de reexaminare.

"Aceasta solutie legislativa viza corelarea bugetului asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2020 cu bugetul de stat pe anul 2020, ca urmare a interventiilor legislative adoptate de Parlament prin Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri bugetare", noteaza documentul citat.

Ce puncteaza documentulIn document se mai mentioneaza ca, prin Decizia Curtii Constitutionale nr. 1/2021, Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 a fost partial declarata neconstitutionala.

"Astfel, prin aceasta decizie, Curtea a retinut ca, prin dispozitiile art. I pct. 8 si pct. 9 din legea analizata, s-a creat un vid legislativ, intrucat "abrogarea art. 42 si art. 43 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 135/2020, determina o stare de insecuritate juridica, neputandu-se determina daca de la intrarea in vigoare a legii, pe de o parte, se mentine modul de calcul al pensiilor prin recurgerea la valoarea unui punct de pensie, punct a carui valoare nu mai exista din punct de vedere normativ, iar, pe de alta parte, care va fi modul de crestere a salariilor personalului didactic", mai scrie in cerere.

Conform sursei citate, prin aceeasi decizie, Curtea a retinut ca revine Parlamentului competenta de a infirma/confirma, in termeni clari si neechivoci, atat valoarea punctului de pensie, stabilita prin art. 42 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 135/2020, cat si etapizarea cresterii drepturilor salariale pentru personalul didactic, stabilita prinart. 43 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 135/2020.

"In acest context, in care actul normativ ce a generat interventia legislativa din cuprinsul legii supuse reexaminarii a fost declarat neconstitutional, consideram ca este necesara reanalizarea de catre Parlament a Legii pentru aprobarea OUG nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 in vederea corelarii celor doua acte normative. Aceasta corelare este cu atat mai necesara cu cat legea supusa reexaminarii reglementeaza exclusiv masuri de ordin tehnic, prin care se asigura finantarea de cheltuieli ale bugetului asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii estimate in baza unui nivel deja decis al punctului de pensie, respectiv in baza unui calendar deja aprobat de modificare a acestuia. Or, cresterea sau diminuarea punctului de pensie se va stabili prin Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri bugetare, care se afla pe agenda Parlamentului in vederea punerii de acord cu Decizia Curtii Constitutionale nr. 1/2021", se precizeaza in solicitarea de reexaminare.

Sistemul de sanatate necesita sprijinIn document se mai arata ca, "desi, cel putin la nivel teoretic, estimarile privind creditele bugetare si de angajament pot inregistra ajustari, pe parcursul executiei bugetare, in raport de necesarul efectiv de finantare, lipsa unei fundamentari judicioase a alocarilor contravine obiectivului privind sustenabilitatea finantelor publice".

Potrivit sursei citate, "in contextul actual, nu doar necesitatea sustenabilitatii finantelor publice reprezinta o prioritate, ci si continuarea eforturilor nationale de sprijinire a sistemului de sanatate si economiei, pentru a combate in mod eficient pandemia si consecintele sale economice si sociale. De aceea, o stabilire necorespunzatoare a veniturilor bugetului asigurarilor sociale de stat va genera noi vulnerabilitati fiscale, orice "rezervare" nejustificata a unor sume pentru care nu a fost inca stabilit termenul de referinta pentru actualizarea calculelor estimative fiind contrara inclusiv regulii privind cheltuielile bugetare prevazute la art. 14 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice: nicio cheltuiala nu poate fi inscrisa in buget daca nu exista baza legala pentru respectiva cheltuiala (in cazul legii de fata, baza legalareprezentand-o rezultatul finalizarii procedurii parlamentare pentru Legea privind aprobarea OUG nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative si stabilirea unor masuri bugetare)".

"In plus, consideram ca, la reanalizarea Legii de aprobare a OUG nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020, Parlamentul trebuie sa aiba in vedere si faptul ca in prezent cele doua ordonante de urgenta ale Guvernului al caror continut normativ trebuie corelat si-au produs efectele in cadrul exercitiului financiar al anului 2020. In consecinta, in anul 2021 nu mai pot fi modificate prevederile bugetare ale anului 2020 si, prin urmare, prevederile supuse reexaminarii nu mai pot produce efecte", se arata in cererea de reexaminare.

Pe 22 septembrie 2020, Camera Deputatilor si Senatul au adoptat in plen reunit proiectele de lege care aproba rectificarea bugetara in forma care include amendamentul PSD ce prevede majorarea pensiilor cu 40%.

Guvernul a sesizat Curtea privind proiectele care vizeaza rectificarea bugetara pe data de 13 octombrie 2020.

Pe 13 ianaurie, CCR a respins obiectia Executivului la legea privind rectificarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe 2020.

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3406 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte simplu

In conditiile date distribuirea pensiilor la timp este un record destul de greu de atins!
Trebuie sa ai ceva la cap sa te mai gandesti la mariri de pensii!
Minciuna electorala a mafiei PSD cu marirea pensiilor se dezumfla definitiv! Mafiotii PSD si-au batut joc de pensionari mintindu-i cu pensii marite!

 

pentru neinformati

legea 127/2019 privind majorarea pensiilor cu 40% este in viguare si trebuia aplicata. cand spun ca a fost in viguare ma refer si la faptul ca a fost promulgata de iohanis. ce vedem acum este vorba de legea privind rectificarea bugetului de asigurari sociale pe anul 2020, netrecut prin parlament ci aprobat tacit de sica mandolina si ai lui. noi nsa suntem acum in anul 2021. asa ca nici nu mai conteaza ca a stabilit ccr pe lege bugetului pe 2020.

Absolut corect, domne,

ce-i aia majorare cu 40%? Unde s-o crede nababii ăstia de pensionari din populime, care huzureste cu 1000 de lei pe lună? In Texas?
Noi ne gandim la amăratii ăia cu pensii speciale, care trage targa pe uscat cu numa 10.000 de euroi si nu le ajunge lovelele pentru heliport si piscină. O să ajungă săracii să caute pan tomberoane d-ale gurii ...

Solutia corecta

Pensiile trebuie marite periodic cu o valoare fixa (nu procentual) pentru toti pensionarii cu pensii mai mici de 3000 RON (spre exemplu)!

Cca un milion de pensionari

nu au bani nici de medicamante. Regimul de Exterminare liberalo-securisto-maghiar isi arata fata lui CRIMINALA si hidoasa.

 

Foarte simplu

Singurii care au marit pensiile in ultimii cativa ani au fost liberalii : cu 14 % in septembrie 2019 !
Mafiotii PSD au facut numai promisiuni electorale si au cautat sa-si puna in dificultate dusmanii politici cu legi te.mbele incluzand mariri imposibil de realizat !

Dar de unde ai tu cifrele astea, mai tovarisci kaghebist?

Ca inca nu exista un Recensamant, un Studiu Stiintific, o Aplicatie, care sa dea acest aiuristic Rezultat pe care tu il etalezi aici. De unde stii tu ca "cca un milion de pensionari" nu au bani pentru medicamnte, si nu "cca" doua milioane, sau "cca" trei milioane, sau poate "cca" numai 100 de mii, sau poate "cca" numai tu, esti "pensionarii" care nu "au bani de medicamente", pentru ca in general nu poti avea bani si pentru medicamente-medicamente, si pentru bautura, Spirt Sanitar mai exact, dar considerat totusi medicament. Se pare ca aici e deranjul tau. Banii se termina mai repede decat Spirtul Sanitar.

tatal meu fost inginer are o pensie de 1600 RON

tratamentul lunar costa pentru dansul 1475 lei doar 2 injectii in genunchi costa fiecare cate 650 LEi (tata are 2 genunchi)....(evident nu sunt suportate de sistemul de sanatate )....deci un inginer pensionar traieste intr-o saracie lucie.....crezi ca mai are rost sa precizez ca a avut 49 de ani vechime in munca la pensionare? (a muncit ca strungar pe noapte 5 ani pt a putea frecventa cursurile la facultate).....un securit (SRI-st) coleg de banca de al meu (din generala) s-a pensionat inaintea tatalui meu (la varsta de 39 de ani avand grad de general---baiat destept de altfel) are pensie 32600 (peste 6500 EURO)....iar pt el au fost bani pt marirea pensiei la 1 ianuarie 2021....prietemul meu "risca" sa primeasca 4 MILIOane EURO PENSIE daca traieste pana la 90 de ani......Romania s-a angajat sa plateasca pensie de 4 milioane de euro unui general securist ( dar nu e unul sunt mii de generali in Romania ....poate chiar zeci de mii daca-i cumulam pe o perioada de 30 de ani-perioada medie cu statut de pensionar in securisto-SRI)

Mai bine mergi tu la o reexaminare ca sa vedem,daca nu cumva ai

fost beat,cand ai promulgat-o in 2019. Ori ai uitat,din cauza ca esti zapacit ? De foarte multa vreme,trebuiai internat la un spital,inde sa te trateze ministrul Voiculescu.

 

am crezut ca retrimite legea pensiilor speciale

care se indexeaza cu inflatia si cresterea veniturilor in sistem......un pensionar care are pensie 1000 de lei ar fi primit marire de 400 de lei//////un securist cu pensie de 26.000 lei a primit de la 1 IANUARIE 2021 O MARIRE DE 960 LEI....pt securist sunt bani, pemtru sarcul muncitor nu au fost (de 2 ori mai putin din marirea securistului)

 

Foarte simplu

Nu exista o singura lege a pensiilor speciale!
Pentru fiecare categorie profesionala care are dreptul la pensie speciala mafiotii PSD au facut cate o lege separata!
Barna a spus foarte bine ceea ce urmeaza sa faca parlamentul: mai intai se elimina pensiile speciale ale parlamentarilor, dupa care cele ale primarilor si asa mai departe !
Majoritatea parlamentara trebuie sa modifice legi la greu pentru anularea tuturor pensiilor speciale prin care mafiotii PSD si-au fidelizat anumite categorii sociale!

Imi spui si mie o profesie care la pensionare

devine speciala ? Sa nu spui,ca parlamentariatul,este profesie,ca damblagesc si fac urat.

securisto-liberalii

au gasit bani pentru marirea pensiilor speciale nu si pt cele cu adevarat mici.....indicele de inechitate sociala a crescut sub stapanireal securisto-liberala.....

Nu sunt bani pt marirea pensiilor....artunci le marim doar pe cele mici sa zicem pe cele care sunt sub nivelul de 250 EURO..

psl

Am impresia ca tu te crezi aici tot la Mitingul PSD, unde spui ce vrei, ca prostimea te crede. Tatal tau, daca a fost inginer, are pensie mai mare de 1600. Si daca a fost inginer la o fabrica de sicrie, tot are pensie peste 1600. Asta bineinteles daca omul, daca tatal dumitale a muncit macar vreo 30 de ani. Daca a muncit numai un an-doi, atunci da, poate avea pensia chiar sub 1600, dar dumneata spui ca tatal a muncit 49 de ani. Deci nu are numai 1600, are mai mult. Depinde unde a fost inginer, dar si daca era in tamplarie, in croitorie, in birocratie, tot avea mai mult. Apoi, banii pe care ii da tatal dumitale pe numai doua injectii sunt tot minciuni. Dar si aici cu precizarea ca daca injectiile alea, ii sunt recomandate de medicul sau, alea sunt platite 100% sau, dupa caz, incepand de la 50% de Sistem, dar numai daca sunt recomandate de medicul specialist, curant. Ca daca el se automedicamenteaza, e problema lui. Asa trebuie sa plateasca, el comanda, el plateste. Dar, daca medicamentele alea ii sunt prescrise de medic, alea nu le plateste el peste puterea lui de a plati, sa cumpere omul doua medicamente si apoi sa moara de foame. Nu, nu asa se procedeaza, pentru pensionari, pentru cei cu venituri mici, prea mici, CAS-ul plateste, in limitele medicamentatiei recomandate de medicul curant. Alea le plateste in mare masura sau chiar in totalitate CAS-ul. Pentru ca tatal dumneavoastra este pensionar, si implicit Asigurat Medical, el trebuie sa beneficieze de scutiri, de reduceri de preturi la medicamente.

Preseditele nu mai indrazneste sa apara la TV , el nu intelege ce se

intinpla in tara si de tot haosul creat de el cu numirile lui politice. Protestele in tara vor continua pina la suspendarea
lui reala. Tot anul trecul el a creat panica in randul populatiei cu virusul Corona dar toate au o limita. Presedintele continua sa goleasca buzunarele celor saraci.

 

O curiozitate

Care proteste ?
Alea cu 50-100 de slugi ale mafiei PSD ?
Tu daca aveai un minus de 50 de miliarde de RON in buget (urmare celor 8 ani de administrare catastrofala a banului public de mafia PSD) puteai sa maresti pensiile cu 40 % ?
Fii corect macar o singura data cu tine insuti !

Tu nu stii ca RO este tara hotilor si se fura fara intrerupere tone

de euro din bani primiti de la UE sau imprumutati. Cu ce banii crezi tu ca se construiesc vile la periferia oraselor(ca sa nu mai spun de conturile curente din alte tari straine). Se fura si din buget ...40% pentru pensionari este o nimica toata mai ales ca pensiile romanilor nu sant competitive pentru UE.
Ar trebui sa stii ca la proteste nu este permis mai mult de 100 de persoane conform ordinelor din timpul pandemiei, )starii de alerta)

Foarte simplu!!!

Mafia penelista in toata splendoarea ei!!!!!

Păi...! E corect..!

Acum că Dreapta **a caștigat** alegerile,respectiva lege trebuie REEXAMINATĂ.
Trebuie pus semnul ..MINUS..(-) in fața procentului de 40%.
Populația trebuie să ințeleagă , că noua oranduire politică este preponderent ATEE.. deci semnul PLUS(+) fiind o cruce fapt ce simbolizează credința..nu are ce căuta in judecata lor..economică..!
Obișnuiți-vă Romanilor ...4 ani cu ...MINUS(-) & ZERO(0)..!
Pentru că iar ia-ți pus la putere pe cei consacrați in istoria post decembristă pentru aceste rezultate și semne negative.
Ați uitat de Băsescu..!?
Ați uitat de PDL..!?
Ați uitat de Cioloș..!? ZERO..era porecla lui Cioloș..!
Iar MINUS era obiceiul PDL-iștilor..!
Băsescu ieșea ca Ceaușescu la balcon doar că Băse" anunța Tăierea salariilor.
Ați uitat..!? Ei ..!..lasă că o să vă aduceți aminte imediat..! Anul ăsta ..sau cel mult anul viitor.
Așa repede ați uitat?

 

Sigur ca da !

Dupa ce mafiotii PSD v-au mintit si v-au luat de prosti timp de 30 de ani (cu un varf in ultimii 8 ani) sigur ca PDL-ul, PNL-ul si USR-Plus sunt de vina!
Orice individ cu un minim de inteligenta isi dadea seama inca de la inceput ca legea pensiilor este o mare gogoasa electorala a mafiei PSD!
Intre a promite si a da este o diferenta ca de la cer la pamant si mafiotii PSD stiu foarte bine acest lucru!

Ai dreptate..!

Sunteți specialiști...in minciuni..!
Dar ăsta este un alt film ..pe care nu am chef să il rulez aici.
Nu cred că veți reuși să stați la guvernare,mai mult de 2 ani.
Asta spre norocul vostru..!
Pentru că dacă veți sta 4 ani..iarăși va trebui să faceți o jertfă de sange Zeului vostru.
Va trebui să jertifiți spre Dispariție un alt partid..!
După guvernarea CDR..ați jertifit Zeului vostru.. spre Dispariție ..Partidul Național Țărănesc).
Apoi,după guvernarea PDL ..ați adus o altă jertfă de sange Zeului vostru spre Dispariție.. tocmai **Mărețul** PDL..!
Sunt foarte curios ..cine va aduce sacrificiul suprem..după guvernarea aceasta pestriță (din nou impotriva oamenilor)...?
Sincer ...eu aș prefera ca UDMR să fie Jertfa de sange..de după guvernarea demonică care tocmai a inceput.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor