Ministerul Sanatatii lanseaza o linie telefonica de sprijin psihologic pentru persoanele afectate de pandemie

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 12:16
1460 citiri
Ministerul Sanatatii lanseaza o linie telefonica de sprijin psihologic pentru persoanele afectate de pandemie
Cei afectati de pandemia COVID-19 beneficiaza de servicii gratuite de sprijin psihologic FOTO: Pixabay.com

Ministerul Sanatatii lanseaza o linie telefonica de sprijin psihologic pentru persoanele afectate de pandemia de COVID-19. Peste 40 de psihoterapeuti voluntari vor fi alaturi de oricine are nevoie de sprijin emotional.

Incepand de marti, 6 aprilie, cei afectati de pandemia COVID-19 beneficiaza de servicii gratuite de sprijin psihologic prin apelarea liniei telefonice cu tarif normal 021 9081.

Vlad Voiculescu crede ca exista in societate o tensiune si cu totii simtim oboseala, confuzie si furie: "S-a facut un an de cand avem de-a face in fiecare zi cu stres si anxietate din cauza acestei pandemii. Toate lucrurile astea isi lasa semnul. Avem in societate o tensiune cu care ne confruntam la nivel individual si la nivelul societatii. Simtim cu totii oboseala, confuzie cateodata furie. Masurile de sanatate publica, distantarea fizica, inchiderea scolilor pe perioade relativ lungi sau oprirea functionarii unor afaceri toate astea sunt menite sa salveze vieti si sa previna pandemia, dar, sunt de multe ori coplesitoare la nivel individual si chiar la nivelul comunitatii".

Un efect al pandemiei a fost reducerea accesului la servicii de sanatate mintala, considera Voiculescu: "Organizatia Mondiala a Sanatatii vorbeste despre o epidemie paralela si foloseste termenul asta atunci cand vorbeste despre deteriorarea sanatatii mintale in randul populatiei. Unul dintre efectele pandemiei este reducerea accesului la servicii de sanatate mintala in Romania si in mai toate tarile de pe glob. Romania nu are neaparat o traditie in a vorbi deschis despre problemele de sanatate mintala. Exista in continuare o stigma pe care multi o poarta si depresia, anxietatea, chiar daca nu ar trebui sa rusineze pe nimeni, nu sunt subiecte extrem de cunoscute, subiecte despre care sa se vorbeasca des si deschis in orice context, fie in particular, fie in familie, fie pe scena publica".

Principalul impact psihologic al pandemiei este o rata ridicata de stres si anxietate.

Putem sa ne imbunatatim starea psihica vorbind deschis despre probleme cu cei apropiati, totusi, este important cand ne simtim coplesiti sa apelam la experti, la psiho-terapeuti: "Linia telefonica de sprijin psihologic pe care o lansam astazi impreuna va fi tocmai asta, o solutie de sprijin pentru orice roman afectat de pandemie. Cu ajutorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, Asociatiei de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale si al companiei Vodafone Romania, peste 40 de psihoterapeuti voluntari vor fi disponibili de luni pana sambata de la 12 pana la 20 pentru a fi alaturi de oricine are cu adevarat nevoie, pentru oricine are nevoie de sprjin emotional", a mai afirmat ministrul Vlad Voiculescu.

Quarterly Report - Editia 4

Pronosticul lui Traian Băsescu despre alegerile pentru Primăria Capitalei: ”Oamenii vor reacționa la această îmbârligare socialisto-liberală”
Pronosticul lui Traian Băsescu despre alegerile pentru Primăria Capitalei: ”Oamenii vor reacționa la această îmbârligare socialisto-liberală”
Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit despre actuala clasă politică din România și alegerile pentru Primăria Capitalei. Fostul președinte consideră că oamenii nu se vor lăsa...
Ce pensie va primi Traian Băsescu pentru un mandat în Parlamentul European. Surpriză în topul pensionarilor de lux
Ce pensie va primi Traian Băsescu pentru un mandat în Parlamentul European. Surpriză în topul pensionarilor de lux
Mandatul la Bruxelles a ajuns pentru mulți dintre politicienii români un refugiu: nu prea mai sunt trași la răspundere de opinia publică așa cum se întâmpla când erau parlamentari sau...
#covid romania, #ministerul sanatatii, #psihiatrie, #psiholog , #stiri sociale