Ministerul Sanatatii lanseaza o linie telefonica de sprijin psihologic pentru persoanele afectate de pandemie

Marti, 06 Aprilie 2021, ora 12:16
1460 citiri
Ministerul Sanatatii lanseaza o linie telefonica de sprijin psihologic pentru persoanele afectate de pandemie
Cei afectati de pandemia COVID-19 beneficiaza de servicii gratuite de sprijin psihologic FOTO: Pixabay.com

Ministerul Sanatatii lanseaza o linie telefonica de sprijin psihologic pentru persoanele afectate de pandemia de COVID-19. Peste 40 de psihoterapeuti voluntari vor fi alaturi de oricine are nevoie de sprijin emotional.

Incepand de marti, 6 aprilie, cei afectati de pandemia COVID-19 beneficiaza de servicii gratuite de sprijin psihologic prin apelarea liniei telefonice cu tarif normal 021 9081.

Vlad Voiculescu crede ca exista in societate o tensiune si cu totii simtim oboseala, confuzie si furie: "S-a facut un an de cand avem de-a face in fiecare zi cu stres si anxietate din cauza acestei pandemii. Toate lucrurile astea isi lasa semnul. Avem in societate o tensiune cu care ne confruntam la nivel individual si la nivelul societatii. Simtim cu totii oboseala, confuzie cateodata furie. Masurile de sanatate publica, distantarea fizica, inchiderea scolilor pe perioade relativ lungi sau oprirea functionarii unor afaceri toate astea sunt menite sa salveze vieti si sa previna pandemia, dar, sunt de multe ori coplesitoare la nivel individual si chiar la nivelul comunitatii".

Un efect al pandemiei a fost reducerea accesului la servicii de sanatate mintala, considera Voiculescu: "Organizatia Mondiala a Sanatatii vorbeste despre o epidemie paralela si foloseste termenul asta atunci cand vorbeste despre deteriorarea sanatatii mintale in randul populatiei. Unul dintre efectele pandemiei este reducerea accesului la servicii de sanatate mintala in Romania si in mai toate tarile de pe glob. Romania nu are neaparat o traditie in a vorbi deschis despre problemele de sanatate mintala. Exista in continuare o stigma pe care multi o poarta si depresia, anxietatea, chiar daca nu ar trebui sa rusineze pe nimeni, nu sunt subiecte extrem de cunoscute, subiecte despre care sa se vorbeasca des si deschis in orice context, fie in particular, fie in familie, fie pe scena publica".

Principalul impact psihologic al pandemiei este o rata ridicata de stres si anxietate.

Putem sa ne imbunatatim starea psihica vorbind deschis despre probleme cu cei apropiati, totusi, este important cand ne simtim coplesiti sa apelam la experti, la psiho-terapeuti: "Linia telefonica de sprijin psihologic pe care o lansam astazi impreuna va fi tocmai asta, o solutie de sprijin pentru orice roman afectat de pandemie. Cu ajutorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, Asociatiei de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale si al companiei Vodafone Romania, peste 40 de psihoterapeuti voluntari vor fi disponibili de luni pana sambata de la 12 pana la 20 pentru a fi alaturi de oricine are cu adevarat nevoie, pentru oricine are nevoie de sprjin emotional", a mai afirmat ministrul Vlad Voiculescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Marijuana din România nu este recreativă, avertizează un specialist. "Este stropită cu pesticide, insecticide, otravă de şobolani"
Marijuana din România nu este recreativă, avertizează un specialist. "Este stropită cu pesticide, insecticide, otravă de şobolani"
Marijuana din România nu este recreativă, aşa cum se întâmplă în Olanda. Ea poate fi stropită cu insecticide, pesticide sau chiar otravă de şobolani care provoacă tulburări neuronale...
A fost înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi, la peste 8 ani de la Colectiv. Se așteaptă aprobarea Ministerului Sănătăţii
A fost înființat Registrul Naţional Unic al Pacienţilor Arşi, la peste 8 ani de la Colectiv. Se așteaptă aprobarea Ministerului Sănătăţii
Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” a înfiinţat Registrul Naţional Unic al...
#covid romania, #ministerul sanatatii, #psihiatrie, #psiholog , #stiri sociale