Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

Advertorial
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 11:14
4801 citiri
Mai putine impacari intre consumatori si banci. Care sunt cauzele si ce recomanda CSALB

In prima jumatate a anului, Centrului de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) a inregistrat recorduri din punct de vedere valoric ale beneficiilor obtinute de consumatori dupa ce si-au renegociat contractele de credit in cadrul CSALB. Un consumator din Bucuresti a obtinut stergerea unei datorii de 298.000 de lei (aproximativ 62.000 EUR).

Acelasi lucru s-a intamplat si intr-un caz din Oradea, pentru care aceeasi banca a sters suma de 51.930 CHF. In luna iunie, o banca a sters 43.000 de CHF si a inchis creditul unei familii din Bucuresti care se confrunta cu dificultati financiare.

Unul dintre efectele produse de aceste recorduri valorice a fost cresterea refuzurilor, din partea consumatorilor, de acceptare a solutiilor propuse de conciliatorii CSALB. Astfel, daca anul trecut, in 85% dintre negocierile purtate intre consumatori si banci, partile acceptau solutia data de conciliatorii CSALB, trendul din ultimele luni arata o scadere a numarului de solutii acceptate. Acum, doar 80% din negocieri se incheie cu o impacare. Cauza principala (65%) pentru care negocierile au esuat o reprezinta refuzurile venite din partea consumatorilor. Practic, consumatorii au asteptari mai mari in raport cu ofertele bancilor si compara, in mod gresit, beneficiile obtinute de alti consumatori cu propriile beneficii. Acest lucru a dus la esuarea a peste 50 de negocieri in primele noua luni ale anului.

Iata cateva exemple in care negocierile cu bancile au esuat dupa ce consumatorii au refuzat solutiile date de conciliatori:

 Dupa negocierea care avea ca obiect reechilibrarea a doua contracte de creditare, conciliatorul a propus partilor conversia ambelor credite din CHF in lei, cu un discount de 17,5% pentru un credit din anul 2008 si de 25% pentru un credit din 2007. In urma conversiei dobanda aferenta ambelor credite urma sa fie IRCC + 3.5%, insa consumatorul a refuzat propunerea.

 Reducerea comisionului de administrare de la 0,12% la 0,06%, ceea ce ar insemna o economie de 1.050 de CHF. Acordul includea si posibilitatea restructurarii creditului daca respectivul consumator ar fi intampinat probleme financiare.

 Intr-un dosar de conciliere in care partile au ajuns dupa executare silita a imobilului, consumatorul a refuzat solutia de reducere cu 50% a sumei ramase de achitat si reesalonarea diferentei pe o perioada de 7 ani, cu dobanda zero. Reducerea de 50% oferita de banca reprezenta suma de 41.100 lei.

 Consumatorul, fost angajat al bancii cu care a negociat in cadrul CSALB, a solicitat anularea comisionului de administrare perceput lunar (aproximativ 40 de euro/luna) si restituirea lui din 2008 pana in prezent. Banca a acceptat eliminarea acestui comision doar pentru o perioada de 12 luni, motiv pentru care consumatorul a refuzat solutia propusa.

"Fac un apel catre consumatori sa nu se mai raporteze la alte cazuri solutionate in cadrul CSALB deoarece fiecare caz este particular, la fel cum si bancile se raporteaza la fiecare consumator in mod diferit. Va reamintim ca recordurile valorice inregistrate in urma concilierilor reprezinta sume sterse din soldul unor consumatori aflati in situatii sociale si financiare extrem de dificile. Recomand realism si echilibru fata de asteptarile pe care le au consumatorii de la banci si o analiza atenta inainte de a refuza propunerea venita din partea conciliatorilor. Sa se gandeasca in primul rand la faptul ca nu toti consumatorii care trimit cereri catre CSALB ajung sa negocieze cu bancile, dar si la faptul ca, refuzand o oferta pe care o considera insuficient de favorabila lor, raman doar cu alternativa instantei, acolo unde costurile de timp si de bani sunt incomparabil mai mari, deoarece procedura de negociere este gratuita pentru consumatori, in cadrul CSALB. Pentru banci ar fi necesara o disponibilitate mai mare pentru negociere in cadrul Centrului si o adaptare a ofertelor la fiecare caz analizat. Reprezentantii bancilor care participa la concilieri trebuie sa aiba mandate mai permisive, pregatindu-ne astfel pentru ceea ce s-ar putea intampla la inceputul anului viitor cand vor inceta toate efectele reglementarilor care au stabilit amanarea platii ratelor. Ne asteptam ca anul viitor sa inregistram mai multe cereri de negociere, iar bancile trebuie sa fie pregatite pentru acest fapt", spune Alexandru Paunescu, Presedintele Colegiului de Coordonare al CSALB.

Ce spun conciliatorii care intermediaza negocierile:

Nela Petrisor, conciliator CSALB: Sunt cateva cauze care, in opinia mea, duc la aceste refuzuri venite din partea consumatorilor. De exemplu, unii oameni asteapta alte modificari legislative care sa le maximizeze beneficiile obtinute in raport cu bancile. O alta cauza este atitudinea rigida, radicala a celor doua parti in timpul negocierilor, cand nimeni nu vrea sa renunte la pozitia initiala. Le recomand consumatorilor sa nu uite o vorba veche care spune ca "ce este in mana nu e minciuna". Este bine sa accepte o solutie care le da o rezolvare chiar si de moment. Intr-un moment dificil este mai intelept sa spui "da" decat "nu", mai ales in vremuri grele cum sunt acestea.

Camelia Popa, conciliator CSALB: Unii consumatori se asteapta sa obtina tot ceea ce ei cer, nefiind dispusi sa negocieze. Asta se intampla desi majoritatea dintre ei nu cunosc nici actele aditionale pe care le-au semnat de a lungul timpului. In plus, compara cazul lor cu alte cazuri solutionate de CSALB, desi situatiile nu sunt similare, iar multi dintre ei nu au dificultati sociale sau financiare care sa le justifice cererile. Multi pleaca de la premisa ca bancile restituie unele sume de bani si cererea lor se bazeaza doar pe acest fapt. De exemplu sunt cazuri in care bancile au acordat dobanzi minime unor consumatori, urmand ca atunci cand acestia isi revin din punct de vedere financiar, banca sa-si recupereze dobanda neincasata. Doar ca, unii consumatori solicita ca acest lucru sa nu se intample si sa beneficieze de aceeasi dobanda redusa.

CSALB este o entitate infiintata ca urmare a unei Directive europene si intermediaza gratuit si in mai putin de trei luni negocierea dintre consumatori si banci sau IFN-uri pentru contractele aflate in derulare. Consumatorii din orice judet al tarii pot trimite cereri catre Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) completand un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Daca banca accepta intrarea in procedura de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaboreaza cu 19 conciliatori, dintre cei mai buni specialisti in Drept, cu expertiza in domeniul financiar-bancar. Totul se rezolva amiabil, iar intelegerea partilor are puterea unei hotarari in instanta. Mai multe informatii despre activitatea Centrului puteti obtine si la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#CSALB consumatori banci , #stiri sociale